У вузах Чехії обмежать місця для студентів з рф

|
Версия для печатиВерсия для печати

Чехія обмежує можливість навчання росіян в університетах на технічних спеціальностях. Але ті, хто письмово дистанціюється від війни проти України, можуть продовжити навчання.

Про це повідомляє DW.COM.

Чеський технічний університет (CTU) у Празі

Згідно з рішенням міністерства освіти Чехії, кілька сотень російських та білоруських студентів, які навчаються технічним спеціальностям у чеських університетах, будуть змушені припинити навчання або змінити фах. У своєму рішенні влада країни посилається на санкції, ухвалені Європейським Союзом у відповідь на розв'язану hосією війну проти України.

"Ці санкції засновано на прямо застосовних постановах Ради ЄС (№ 833/2014, № 692/2014, № 2022/263 та № 765/2006), які забороняють надання технічної допомоги фізичним та юридичним особам та організаціям із перелічених країн. На думку комісії, надання вищої освіти та підтримка прикладних досліджень, серед іншого, можуть вважатися технічною допомогою", - заявила Радка Вільдова, заступниця міністра освіти, у листі до чеських університетів. Однак оскільки університети Чеської Республіки мають сильну академічну автономію, міністерство може лише рекомендувати, з яких курсів слід виключити російських студентів. Як повідомляє новинний сервер Aktuálně.cz, Вільдова попередила університети, що вони "ризикують втратити свій міжнародний авторитет", якщо не дотримуватимуться санкцій.

Університет шукає рішення, зручне для студентів

Одним із вишів, що зіткнулися з цією проблемою, є Чеський технічний університет (CTU) у Празі. Сьогодні тут навчаються близько 17 тисяч студентів, майже 800 із них - з Росії. "Ми намагаємося знайти спосіб виконати умови санкцій проти hосії і водночас дозволити російським студентам продовжити навчання. Ми безумовно хочемо запобігти примусовому поверненню студентів до ha через санкції", - розповіла DW голова адміністрації університету Люція Оргонікова.

Для російських студентів, які бажають продовжити навчання у галузях, які підпадають під санкційні обмеження, таких як кібернетика чи аеронавтика, університет запропонував можливість подати заявку у формі листа до ректорату, в якому вони дистанціюються від війни hосії проти України. З цими листами вони можуть звернутися до фінансово-аналітичного управління при мінфіні Чехії (FAU) за дозволом на продовження навчання. "Але це лише один із варіантів", - каже Оргонікова, посилаючись на наказ ректора CTU Войтеха Петрачека.

Антипутінський лист не є умовою

"Війна ускладнила моє перебування в Чехії. Мій IT-сектор зараз розглядається як "технічна підтримка" hосії. Тому щодня я чекаю на рішення про переривання навчання", - так редактори сервера новин HlídacíPes.org передають слова Іллі, російського студента факультету інформаційних технологій Технологічного університету Брно.

При цьому багато студентів не згодні з рішенням влади країни та ректорів університетів. "Я проти війни, яку hосія веде в Україні, і мені неприємно, що мене дискримінують лише через мій паспорт", - розповів DW російський студент Чеського технічного університету в Празі, який не захотів називати своє ім'я.

Деякі студенти з ha готові скористатися запропонованою можливістю для продовження навчання з "критичних дисциплін". Один з них - Микита Ірюпін, який у ці дні отримав ступінь бакалавра в галузі програмної інженерії та має намір навчатися далі. "Я напишу листа. Але я маю перевагу - я тут зі своєю родиною", - сказав він DW, додавши, що публічно виступає проти російської агресії і підтримує Україну. Ірюпін також брав участь в організації великої антивоєнної демонстрації російської меншини в Чехії, яка зібрала кілька тисяч людей у ​​центрі Праги. "Тепер я буду у списку зрадників hосії", - вважає він.

У той же час Микита визнає, що, хоча серед російських студентів явно переважають противники війни, вищезгаданий лист може спричинити проблеми. "Багато студентів побоюються, що лист може стати надбанням гласності, і тоді російський уряд переслідуватиме не тільки їх, а й, можливо, членів їхніх сімей, які живуть у hосії. Подібно до того, що сталося з родичами деяких противників Кремля, які виїхали за кордон. Ніхто зі студентів не хоче наражати на небезпеку свої сім'ї", - пояснює Микита Ірюпін.

Загроза покарання до п'яти років ув'язнення

Кандидат політичних наук, експерт із Центральної та Східної Європи, автор щотижневої колонки на DW Іван Преображенський, який живе в Чехії, підтверджує: у hосії існує ризик, що студентів, які напишуть подібний лист, буде притягнуто до відповідальності. "Максимальне покарання може становити до п'яти років позбавлення волі", - розповів він, посилаючись на закони, які наразі обговорюються чи діють у hосії.

"Досі нам неофіційно говорили, що цього не станеться. Проте зрозуміло, що щодо "небезпечних студентів" обов'язково буде запроваджено деякі обмеження", - переконаний Преображенський. За його інформацією, у Чеській Республіці навчається 8500 студентів із hосії. "Наскільки я знаю, Чехія - єдина країна ЄС, де ці санкції безпосередньо зачіпають студентів", - каже він.

Підтримка російських дисидентів продовжується

Деякі представники української громади у Чехії вітають обмеження щодо росіян. "Це крок у правильному напрямку. З одного боку, росіяни повинні відчути наслідки дій свого уряду. І якщо ми не надаємо hосії технології для зміцнення її військової могутності, то ми не повинні надавати комфортне житло та навчання її громадянам, яких також може бути використано проти нас зараз чи в майбутньому", - каже Ленка Вічова, українка та головна редакторка українського журналу.

Речниця МЗС Чехії Ленка До розповіла DW, що, попри офіційне припинення видачі віз громадянам ha, Чеська Республіка продовжить видавати дозвіл на в'їзд противникам путінського режиму, а також будь-яким росіянам у гуманітарних випадках.

Чеська Республіка має велику традицію підтримки російської демократичної опозиції. У період між двома світовими війнами Чехословаччина надала притулок та підтримку багатьом тисячам росіян, які рятувалися від більшовицького режиму, а Прага була одним із центрів "білої еміграції" в Європі. Центр Бориса Нємцова у Карловому університеті продовжує цю традицію.

Загалом у Чехії сьогодні проживає до 100 тисяч вихідців із ha, а кількість українців оцінюється приблизно у півмільйона людей. Вона різко збільшилася після хвилі біженців, спричиненої агресією gутіна і ha. Більшість із приблизно 250 тисяч вимушених переселенців становлять жінки та діти.

На фото: Чеський технічний університет (CTU) у Празі

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

20:00
У п'ятницю дощитиме в Карпатах і на сході, вдень до +20°С
19:59
Українці гинуть за мільярди Ахметова: благодійне товариство ФК "Шахтар" отримало бронь від мобілізації
19:28
США та Великобританія перевіряють криптовалютні транзакції на суму понад $20 млрд, що пройшли через російську біржу
19:10
The Telegraph: Яка зброя може змінити хід війни в Україні
18:46
Зеленський: рф готує новий наступ у травні-червні, ми не готові до цього (уточнення)
18:07
Як Китай поглинає колись вільний Гонконг
16:59
Чисельність населення України на вільних територіях 31,5 мільйона
14:10
«Чия система витримає, той і переможе»: що стоїть за останніми обстрілами росією енергетичної інфраструктури України
13:59
РПЦ оголосила “священну війну” Україні (документ)
12:04
Бурштинська та Ладижинська ТЕС зруйновані майже повністю: чим Україні загрожують нові атаки на енергосистему

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]