Україні буде важко утилізувати тисячі зруйнованих будинків, руїни доведеться перебирати вручну

|
Версия для печатиВерсия для печати

Перероблювати сміття, яке з'явилося внаслідок обстрілу, дуже складно, адже це не будсміття у класичному розумінні, а суміш різних уламків та залишків, відділити які для переробки надто складно.

Про це заявив заступник голови Ради директорів Конфедерації будівельників України Сергій Пилипенко, повідомляє Mind.

"Окремо всі ці залишки могли б бути використані, але в наявному стані потребують дуже ретельного сортування. Що в нинішніх умовах та об'ємах досить проблематично", – пояснив він.

Так, будинок складається з різних за структурою та походженням матеріалів, наприклад, металопластик, скло, армувальна сітка, мінеральна вата, деревина. Крім того, в руїнах є купа інших побутових речей. А тому відділити їх і переробити надто складно.

Є також ще одна проблема – у руїнах будинків є і небезпечні відходи. Серед таких, наприклад, – азбестовий шифер. Його використовували для обладнання покрівель, і відділити від загальної маси важко. Тому якщо він буде в суміші будсміття якоїсь будівлі, то всю цю суміш уже не можна відсортувати, і треба поховати на полігоні.

Для цього потрібно збільшувати площі полігонів. А це експерти вважають нераціональним рішенням.

"Ще до повномасштабної війни площа сміттєзвалищ і полігонів в Україні сягала понад 8500 га, що еквівалентно площі Бельгії. Збільшувати площу звалищ нераціонально, УКраїна не може собі цього дозволити. Сміття треба переробляти і повторно використовувати", – пояснив член ради директорів Конфедерації будівельників України Геннадій Фаранюк.

До того ж, для будівництва нових полігонів потрібні гроші з місцевих бюджетів, а швидко їх виділити не вдасться.

Тому, фахівці пропонують кілька рішень цієї проблеми.

Спершу усе будсміття варто вивозити на наявні звалища для твердих побутових відходів або на тимчасові майданчики для збереження. А потім є кілька етапів.

Перший етап – сортування. Це покаже, чи можна утилізувати або переробити певні залишки.

Другий етап – дослідження. Потрібно визначити технологію повторного використання для груп залишків, які для цього підлягають, і для цього варто залучити профільні підприємства.

"Для визначення класу будівель і споруд, при будівництві яких можуть бути використані зазначені вироби, на попередньому етапі слід виконати комплекс лабораторних досліджень. Дослідити матеріал на дробимість, визначити його фізико-механічні властивості, параметри токсичності, виконати радіаційно-гігієнічну оцінку тощо", – пояснив доктор технічних наук, професор НТУ "Дніпровська політехніка" Андрій Бондаренко.

Також потрібно проробити технології для накопичення, сортування, переробки такого виду будсміття. І лише тоді робити спеціальні полігони, шукати обладнання та компанії, які займатимуться процесами навколо переробки та утилізації.

Тільки після цього відсортоване будсміття з розбомблених будинків можна буде використати в підсипках під дороги, для створення бетону низької марки, щебеню, при зведенні нових будинків тощо.

Нагадаємо, на сьогодні в Україні зруйновано майже 4 тис. інфраструктурних об'єктів. Загалом українські міста і села зазнали збитків на понад 0,5 трлн доларів. Унаслідок цих руйнувань в країні накопичилися великі обсяги будівельного сміття, і невідомо, скільки ще його з'явиться.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

20:00
У середу в Україні сухо на півдні та сході, ніччю - заморозки
18:07
Юрій Ніколов: Корупційна історія Сольського - для розуміння того, наскільки укорінена в Україні корупція
17:57
"Porsche на тестя": у заступника начальника поліції Дніпра знайшли 14 млн незаконних активів
17:34
"Довічне" отримав нацгвардієць, який розстріляв своїх співслужбовців на заводі Південмаш у Дніпрі
16:03
На Волині сержант отримав 15 років тюрми за вбивство двох добровольців
15:02
Ціна на газ для населення залишиться незмінною до травня 2025 року
14:06
Захід нарешті помітив російських терористів у рясах
13:59
ДП "Документ" тимчасово не видає документи за кордоном
12:03
Сергій Удод ("Гудвін"): Як організувати ефективну медслужбу в батальйоні
11:03
Звичайне шахрайство: жителі "хрущовки" з Нетішина переказали понад 3,6 млн грн партії "Слуга народу" - Рух "Чесно" викрив мережу фіктивних донорів партії влади

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]