Україна скорочує використання безпілотників у війні з росією, вони стають неефективними - Business Insider

|
Версия для печатиВерсия для печати

На початку російського вторгнення в Україну безпілотники стали неочікуваним джерелом перемог над силами Москви. Історії про успіх домінували в циклі новин. В соціальних мережах було багато відео, на яких українські безпілотники придушували хаотичний російський наступ.

Український флот таких апаратів, який складається як з дрібних безпілотників для розвідки, так і з славнозвісних турецьких систем TB2 «Байрактар», хвалили за знищення танків і бронетехніки Владіміра Путіна. Але Росія зробила висновки зі своїх принизливих поразок за п’ять місяців війни, - пише Business Insider.

Експерти сказали виданню, що безпілотники все більше стають неефективними в українській оброні, тому що Росія покращила свої системи захисту, а також розгорнула засоби, які дозволяють блокувати і садити українські апарати.

«Зараз російські засоби радіоелектронної боротьби і ППО стали краще організованими, ніж це було в перші місяці війни», - сказав аналітик і експерт з безпілотних і роботизованих військових систем CNA Семюел Бендетт.

Російська армія використовує радари раннього попередження, щоб ідентифікувати безпілотники. А системи радіоелектронної боротьби дозволяють блокувати їх і розривати з ними зв’язок, пояснив експерт. Також російські військові використовують кулемети й системи ППО, такі як «ТОР», щоб збивати українські апарати. Нещодавно російське Міноборони опублікувало відео, на якому російська система «Красуха-4» виводить з ладу український безпілотник.

Аналітик Центру стратегічних і міжнародних досліджень Марк Канцян пояснив, що Україна раніше дуже ефективно використовувала безпілотні апарати тому, що Росія не організувала належним чином свої оборонні системи.

«Безпілотники змогли зіграти таку велику роль, тому що росіяни надто повільно розгортали системи ППО. Вони також дуже повільно налагодили загальновійськові операції, як того вимагає їхня військова доктрина», - сказав Канцян.

На Донбасі наземна протиповітряна оборона Росії краще розташована і організована. Тож сили України тепер обмежують застосування безпілотників, тому що ворог почав ефективніше з ними боротися. А втрата техніки може бути дорогою. Якщо один безпілотник Switchblade чи Phoenix Ghost коштує кілька тисяч доларів, то втрата «Байрактара» - це збитки на 1-2 мільйони. Україна з початку російського вторгнення отримала від турецького виробника близько 50 таких безпілотників. На початку війни «Байрактари» були надзвичайно ефективні. Але зараз Росія почала їх збивати. Тож українська армія скорочує їхнє застосування.

В ЗМІ з’явилися повідомлення про те, що США можуть продати Україні американські ударні безпілотники MQ-1C Gray Eagle, можливості якого значно кращі, ніж у «Байрактара». Але два пілоти ВПС України сказали виданню War Zone, що вони не дуже підтримують такі поставки. Тому що вартість таких американських систем сягає 10 мільйонів доларів за штуку. Але при цьому існує великий ризик, що Gray Eagle зіб’ють під час першої ж місії.

Канцян пояснив, що протиповітряна оборона Росії складається майже повністю з ракетних систем короткої і середньої дальності. І безпілотники особливо уразливі, тому що вони летять низько і повільно. Тож українські військові тепер просять західних союзників передати більш сучасні винищувачі.

Разом з тим, в часи, коли українські безпілотники втрачають ефективність на тлі нової фази війни, Росія почала частіше використовувати таку зброю, особливо для розвідки і спостереження, - каже Бендетт. Захисникам України бракує зброї, щоб їх збивати.

«Ми не бачимо російські безпілотники, але вони нас бачать. Єдине, що ми можемо зробити, це сховатися», - сказав неназваний український солдат виданню Sunday Times.

Бендетт сказав, що у наступні кілька тижнів російська армія спробує краще організувати й продовжити свій наступ.

«Вона намагається створити пастки для українських сил  в так званих «кишенях» навколо міст. Також росіяни намагаються пробити й перемолоти українську оборону загалом. Безпілотники грають ключову роль у зборі даних розвідки й спостереження, щоб росіяни могли завдавати удари з землі і повітря. Тож ми побачимо більше російських безпілотників за умови, якщо війна буде продовжуватися так, як це було досі», - сказав Бендетт.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

12:04
Бурштинська та Ладижинська ТЕС зруйновані майже повністю: чим Україні загрожують нові атаки на енергосистему
10:06
Звичайне шахрайство: фігурант журналістських розслідувань ексочільник УСБУ Миколаївщини Герсак став громадським діячем та збирає грантові кошти для ветеранів (ФОТО)
09:31
Типове "зе": "слуга народу" Роман Кравець шантажує таксі "Uklon"через Telegram-канал "Джокер" - вимагає $200 тисяч
09:01
Суд зобов’язав упц (мп) повернути державі Успенський собор ХІІ ст. у Каневі
08:35
У Росії виробництво бензину впало на 14% після атак на НПЗ - Росстат
08:00
ГЕНШТАБ ЗСУ: ситуація на фронті і втрати ворога на 28 березня
20:00
У четвер дощитиме трохи в Карпатах, вдень до +20°С
19:22
У Польщі через перевірку контррозвідки звільнили генерала, який відповідав за підготовку ЗСУ
18:09
Диктатор на прізвисько Барбекю: як у Гаїті влада повністю захопила злочинні угруповання
17:17
Голова ВККС Роман Ігнатов подав у відставку

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]