Україна запропонувала Туреччині і ООН розширити «зернову угоду»

|
Версия для печатиВерсия для печати

Україна ініціює розширення угоди щодо експорту зерна з Чорного моря, включивши до неї більше портів та товарів. А також сподівається, що рішення про продовження угоди як мінімум на рік буде ухвалено наступного тижня.

Про це заявив заступник міністра інфраструктури України Юрій Васьков в інтервʼю Reuters.

«Ми сподіваємося, що не пізніше наступного тижня з боку наших партнерів Туреччини та ООН ми матимемо розуміння, і весь ринок також отримає чіткий сигнал про подальше функціонування та продовження ініціативи», — повідомив Васьков.

Додавши, що Україна запропонувала Туреччині та ООН продовження щонайменше на один рік, а також розширення угоди за рахунок включення портів Миколаївської області, які забезпечували 35% українського експорту продовольства до вторгнення Росії.

За його словами, Київ також вимагає, щоб обовʼязкові перевірки суден, які беруть участь у перевезенні продуктів харчування, були упорядковані, оскільки Київ вважає, що Росія навмисно уповільнює перевірки, щоб знизити швидкість експорту.

«Коли Туреччина та ООН проводили свої власні інспекції, вони довели, що можна проводити понад 40 інспекцій на день. Тепер, коли росія повернулася… у нас знову загалом 12 інспекцій на день», — сказав він. – Вони не пояснюють (причину затримок), але й не приховують, що роблять це для того, щоб ускладнити роботу коридору».

Васьков заявив, що ні ООН, ні Туреччина не поінформували Київ про умови продовження угоди, висунуті росією.

Він додав, що Київ виступає за виключно мирне використання зернового коридору і що чинна угода стосується також експорту добрив. Однак, що поки що не було жодної заявки від суден, які бажають перевезти аміак з українських портів.

Нагадаємо, в рамках зернової угоди після погодження її в липні за посередництва Туреччини та ООН, було поставлено на закордонні ринки близько 10,5 млн тонн українського продовольства, в основному зерна.

29 жовтня Росія заявила, що зупиняє участь у реалізації «зернової угоди» через так званий «теракт» у Севастопольській бухті в суботу вранці.

Але вже 1 листопада, з огляду на те завдяки позиції Турції, зернова угода по факту продовжувала працювати, рф заявила, що повертається до "зернової угоди".

«Аргумент»


В тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]