Українців досі судять "лєнінскім судом". Ані суддям, ані президентам до цього немає діла

|
Версия для печатиВерсия для печати

Ленінський, Октябрський, Совєтський – як довго в Україні існуватимуть суди з такими назвами?

Про це пише Катерина Бутко, голова Всеукраїнського Об'єднання "Автомайдан", у своєму блозі у виданні Українська правда.

Минулого тижня в соцмережах точилась активна дискусія щодо перейменування Повітрофлотського проспекту в Києві. Це не перше й, напевно, не останнє активне обговорення зміни назви вулиці, яка має радянське чи імперське коріння. Онлайн голосування населення за декомунізацію та дерусифікацію назв тривають у багатьох українських містах. А загалом з 2015 року, коли був ухвалений закон про декомунізацію, свої назви змінили десятки міст та сотні вулиць. Проте є те, що й далі зберігає старі радянські й назви – мова про суди: Ленінський, Октябрський, Совєтський – у це складно повірити, але навіть у 2023 році в Україні вашу справу можуть розглядати в суді з такою назвою.

Загалом, ми нарахували щонайменше 93 суди, назва яких пов'язана з радянською та російською ідеологією.

Так, "лідером" за кількістю таких судів є Донецька область де залишилось аж 23 суди з російськими та радянськими назвами, серед них – Совєтський районний суд м. Макіївки, Ленінський районний суд м. Донецьк, Красноармійський районний суд та багато інших. Друге та третє місце зайняли – Дніпропетровська (13 судів) та Харківська (11 судів) області. Загалом такі суди існують в більшості областей України.

При цьому деякі з цих судів знаходяться на вже давно перейменованих вулицях та районах, проте, самі й досі зберігають радянську назву.

Хто ж має декомунізовувати суди?

Для того, щоб змінити назву суду навіть не потрібні тривалі голосування населення на сайті чи в мобільному додатку. За законом, це може зробити Верховна рада, а відповідний законопроєкт, про перейменування судів, має бути внесений президентом після проведення консультації з Вищою радою правосуддя.

Ми надіслали запит до Вищої ради правосуддя з питанням чи проводив хтось з президентів України після прийняття Закону про декомунізацію відповідні консультації. Як виявилось, ані попередній, ані чинний президенти не зверталися до ВРП з цим питанням.

Сама Вища рада правосуддя також не ініціювала консультації з президентом України чи іншими органами у системі судоустрою консультації із цих питань.

При цьому, Вища рада правосуддя очевидно чудово знає про наявність такої проблеми. Так, під час свого інтерв'ю видавництву "Юридична практика", Голова Верховного Суду та член ВРП Всеволод Князєв, висловився щодо російських та радянських назв українських судів.

Він наголосив наступне - "До того ж ми б вирішили ще одне дуже важливе питання – декомунізації та дерусифікації назв судів. Бо на сьогодні близько 50 судів в Україні мають радянські назви: Ленінський районний суд, Орджонікідзевський районний суд, Московський районний суд, Кіровський районний суд, Артемівський, Дзержинський, Жовтневий, Самарський і так далі. Це просто неприпустимо! Ми всі маємо працювати в цьому напрямі."

І тут складно не погодитися з Всеволодом Князєвим – дійсно, така ситуація є неприпустимою, а враховуючи активний процес декомунізації та дерусифікації інших топонімів не зрозуміло, чому весь час назви судів залишаються поза увагою.

Радянський Союз був авторитарним режимом, який позбавляв своїх громадян основних прав і свобод. росія має довгу історію придушення демократії та прав людини, агресії та вчиненням воєнних злочинів проти України. Радянські символи, якими є назви деяких судів, є постійним нагадуванням про минуле поневолення України та символом російсько-радянського впливу. Неприпустимо, щоб українські суди, носили імена агресорів та узурпаторів українського народу.

Перейменування судів є важливим для національної ідентичності України. Такі назви не відображають цінностей і прагнень сучасної України. Прибравши цю символіку з будівель судів, Україна зможе зберегти свою національну ідентичність та вшанувати своїх героїв і їх досягнення.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]