УВАГА, РОЗШУК! Розтрата майже 500 млн АРМА: колишнього "смотрящєго" за Мін'юстом оголосили в розшук

|
Версия для печатиВерсия для печати

У справі щодо махінацій з арештованим майном Національне антикорупційне бюро оголосила в розшук організатора злочинної групи юриста Андрія Довбенка.

Про це повиідомляє пресслужба НАБУ.

"НАБУ розшукує організатора злочинної групи, викритої на махінаціях з арештованим майном, переданим в управління АРМА. Йдеться про власника низки юридичних компаній" - йдеться у повідомленні.

Напередодні Нового року повідомлялося, що НАБУ і САП здобули докази того, що викрита в 2022 році розтрата майна, переданого АРМА, здійснена організованою злочинною групою (ОЗГ) у складі чотирьох осіб.

29 грудня її організатору, власнику низки юридичних компаній Андрію Довбенку, заочно повідомили про підозру.

Крім нього, про підозру повідомили ще одному учаснику організованої ним групи – генеральному директору ДП "Сетам" (обіймав посаду у період травень 2016 р. - лютий 2020 р.), наразі – посадовець Державної служби морського і внутрішнього водного транспорту та судноплавства України.

Ще двом учасникам ОЗГ – голові АРМА (2016-2019 рр.) та начальнику управління менеджменту активів центрального апарату АРМА (2018-2020 рр.) – повідомили про підозру у махінаціях з арештованим майном АРМА раніше.

Також 29 грудня про підозру повідомили директору приватної компанії, підконтрольній організатору ОЗГ.

Наразі загальна кількість встановлених учасників як самої ОЗГ, так і залучених до вчинення певних злочинів ОЗГ, становить 11 осіб. Із них п’ятьом повідомили про підозру в липні 2022 року, ще трьом – у жовтні.

Слідство встановило, що організатор ОЗГ упродовж 2017-2018 рр. запропонував голові АРМА запровадити корупційну схему з реалізації арештованого майна. Як людина, яка впродовж кількох років мала опосередкований вплив на формування та реалізацію державної правової політики Міністерства юстиції України, саму АРМУ, ДП "Сетам", організатор був добре обізнаний зі специфікою цього напрямку діяльності агентства.

Він розробив план, який передбачав установлення контролю за всіма етапами: від моменту передачі речових доказів АРМА до їхнього продажу по заниженій вартості на підконтрольному торгівельному майданчику підконтрольним компаніям.

Голова АРМА пристав на пропозицію організатора ОЗГ, зазначають у НАБУ. Із-поміж іншого, він забезпечив ухвалення необхідної нормативної бази, яка дозволила створити видимість законності маніпуляціям із арештованим майном в інтересах ОЗГ.

Одним із них став конкурс із відбору торгівельного майданчика, за умовами якого перемогу в ньому могла здобути лише одна структура – ДП "Сетам", генерального директора якого організатор також залучив до складу ОЗГ. Той міг забезпечити проведення електронних торгів з метою реалізації речових доказів по заниженим цінам, у яких створити умови для перемоги заздалегідь визначених юридичних осіб.

Директор приватної компанії надавав правову допомогу та забезпечував участь у торгах ДП "Сетам" підконтрольних ОЗГ приватних товариств для створення видимості конкуренції.

Так, учасники ОЗГ у складі чотирьох осіб, разом із ще сімома встановленими учасниками схеми  впродовж 2019 року щонайменше чотири рази успішно реалізували корупційну схему з продажу арештованого майна за заниженою вартістю.

А саме:

  • продаж трьох земельних ділянок на Одещині, придбаних свого часу для будівництва торговельних центрів мережі "Ашан", – реалізовано у 18 разів дешевше за ринкову вартість;
  • продаж 2,6 тис. тонн піску річкового середньої та дрібної крупності на Київщині – заниження вартості більш ніж у 6 разів порівняно з ринковою;
  • продаж понад 4,5 тис. тонн карбаміду – майже в 5 разів дешевше за ринкові ціни;
  • продаж зерна, крупи та олійних культур – учетверо дешевше за ринкову вартість.

За попередніми оцінками, завдана шкода в цих чотирьох епізодах становила 426 млн грн. Однак експертиза уточнила її розмір і наразі вона становить 485 млн грн.

«Аргумент»

Ще про покидька Андрія Довбенко (НА ФОТО УГОРІ) ви можете дізнатися з таких публікацій:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

10:01
Держава знатиме про резервіста все: нові дані в реєстрах - Рада змінить порядок ведення військового обліку під час війни
09:09
У росії палають НПЗ і дві нафтобази
08:31
Треба перестати фінансувати політичні партії під час війни, а ці сотні мільйонів гривень спрямувати на оборону, - Юрчишин
08:00
ГЕНШТАБ ЗСУ: ситуація на фронті і втрати ворога на 24 квітня
04:22
Сенат США затвердив виділення допомоги Україні
20:00
У середу в Україні сухо на півдні та сході, ніччю - заморозки
18:07
Юрій Ніколов: Корупційна історія Сольського - для розуміння того, наскільки укорінена в Україні корупція
17:57
"Porsche на тестя": у заступника начальника поліції Дніпра знайшли 14 млн незаконних активів
17:34
"Довічне" отримав нацгвардієць, який розстріляв своїх співслужбовців на заводі Південмаш у Дніпрі
16:03
На Волині сержант отримав 15 років тюрми за вбивство двох добровольців

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]