В Раді констатували провал реформи БЕБ, але відповідального за провал навіть не шукали

|
Версия для печатиВерсия для печати

Керівник Бюро економічної безпеки Вадим Мельник прозвітував одразу перед членами двох комітетів Верховної Ради - з питань податкової політики та правоохоронної діяльності. Причиною стала незадовільна, на думку нардепів, робота бюро.

Про це пише ZN.ua.

Голова Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев констатував провал реформи головного податкового органу країни. Він нагадав, що Мельник очолив БЕБ рік тому.

«Ми бачимо всі ознаки провалу тієї реформи, яка була започаткована нами минулого року», - заявив Гетманцев.

Але у комітеті не змогли визначити причину, чому БЕБ не змогло ефективно почати працювати. І відповідно мова не йшла про те, хто відповість за витрачені з бюджету чималі кошти на утримання органу.

«Ми не отримали звіт від директора БЕБ у порушення статті 34 закону про Бюро (а мав бути до 1 березня). Я говорив з прем’єром - Кабмін теж не отримав звіт. Тому ми не можемо зробити висновок, чому виник провал. Чи це питання кадрів, які керують цим органом? Або ж це провал стосовно того, що ми взагалі створили цей орган, а не повинні були цього робити, і краще б реформували існуючі тоді правоохоронні органи в економічній сфері», - зазначає Гетьманцев.

За його словами Бюро провалилось по основних питаннях, якими займалася податкова міліція. Це - підакцизні товари (тютюн, паливо) та нелегальний експорт зернових без повернення валютної виручки.

На думку голови комітету не відбувся цей орган і як аналітичний.

«Не відбувся навіть як орган, бо бачимо лише 7% наповнення персонального складу більше ніж через рік після призначення керівника А за це все держава заплатила 100 млн грн цього року. Я б не хотів, щоб ми оцінювали результати, бо їх немає, але щоб ми розібралися у причинах», - резюмував Гетманцев.

За словами іншого члена комітету Ярослава Железняка, окрім того, що в Бюро набрали лише 7% від необхідного складу працівників, 70% з них це працівники колишньої податкової міліції. Тобто саме того корумпованого органу, який мало замінити бюро.

"У БЕБ з’явився телеграм-канал, чат-бот і інстаграм сторінка. Це, цитую доповідача: «нові технології у роботі органа». На цьому позитивні новини завершились. Із поганого. Орган так і не створений. До 10% штату, з них більше 70% це екс-податкова міліція…Так і не отримали відповідей скільки ж грошей приніс БЕБ в Бюджет. Тобто отримали їх декілька: від 3 млрд до 50 млрд грн. А перевіряємо на сайті Генпрокурора - там нуль", - наголошує Железняк.

20 серпня 2021 року за рішенням Кабміну БЕБ очолив Вадим Мельник, полковник податкової міліції, який очолював слідче управління ДФС а потім працював головою Державної фіскальної служби. Процес відбору не обійшовся без скандалів: одразу кілька учасників співбесід заявили про упередженість членів комісії та порушення процедур конкурсу. За даними ЗМІ, Мельник — основна ставка Офісу президента і його керівника Андрія Єрмака.

На початку свого існування БЕБ де-юре отримав монополію на розслідування фінансових злочинів в Україні. Його керівник Вадим Мельник тоді запевняв громадськість, що жоден із колишніх фіскалів не потрапить до БЕБ «автоматом», оскільки всі претенденти проходитимуть конкурсний відбір на рівних умовах. Однак, вже тоді у експертів були сумніви щодо цього. 

Нагадаємо, «Аргумент» писав про ситуацію, що склалася навколо БЕБ: Економічна безпека України в уяві нового голови Бюро економічної безпеки: курс на СНД та економічна стратегія РосіїНовий голова Бюро економічної безпеки, бувший податковий упир Януковича, традиційно виявився махінатором.

«Аргумент»


 

 В тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]