Вісім нових могил щодня: репортаж NYT з російської глибинки (ВІДЕО 18+)

|
Версия для печатиВерсия для печати

«Ви знаєте, чому впала Російська імперія? Через кількість трун, які повертаються з фронтів Першої світової війни в села, де жили полеглі».

Краснодарський рай. Це був" похорон наодинці". Чотири вузькі труни, нещодавно витягнуті з критої вантажівки, стояли на підставках під рясним снігопадом, поки православний священик відправляв останній обряд. Троє могильників у пошарпаних куртках дивилися, урочисто склавши руки. Поруч стояв екскаватор, готовий копати могили ще, пише в своєму репортажі The New York Times.

«Господи помилуй», — співав священик, обкурюючи тіла російських військових ладаном, морозний вітер ударяв по його рясі. Після того, як трупи опустили, ще чотирьох мертвих солдатів у багряних трунах відспівали в останню путь.

Це місце останнього спочинку для багатьох окупантів, які втратили життя, борючись на боці приватних найманців, відомих як група Вагнера, які очолювали російські військові зусилля в багатомісячній битві за українське місто Бахмут.

Засновник «Вагнера» Євген Пригожин, магнат, який має тісні стосунки з  Путіним, вихваляв його війська як «ймовірно, найдосвідченішу армію у світі на сьогоднішній день».

Але стрімко зростаюче кладовище в Бакінській, містечку біля Чорного моря, є доказом того, що його наймана армія — до складу якої входить багато погано навчених колишніх тюремників — несе колосальні втрати на полі бою. Нещодавнього буднього дня дев’ятьох чоловіків поховали на цьому відносно новому кладовищі, створеному для новобранців Вагнера, які вказали, що вважають за краще бути похованими саме там.

Наприкінці минулого року активістам повідомили про підвищену активність на цьому могилі, яке примикає до кладовища, яким користується місцева громада. Тоді в ньому було близько 50 могил. Зараз їх близько 300, і ті, хто спостерігає за кладовищем, кажуть, що в середньому на день ховають від чотирьох до восьми солдатів; оцінки місцевих ЗМІ ще вищі, повідомляючи про 16 могил на день.

Майже всі могили, засипані свіжим снігом, були ідентичними, хоча зрідка біля голови могили стояв тонкий мусульманський надгробок, а не православний хрест. Кожна має вінок із пластикових квітів.

Про поховання тут мало звертали уваги до кінця грудня, аж коли антивоєнний активіст Віталій Вотановський не почав публікувати у своєму Telegram-каналі зображення кладовища, зокрема імена та дати народження загиблих.

Втрати почали збільшуватися, сказав пан Вотановський, оскільки бої за Бахмут і сусіднє село Соледар посилилися.

Згідно з аналізом The New York Times, багато бійців Вагнера, похованих на Бакинській, були засуджені за злочини. За оцінками західних спецслужб, українського уряду та асоціації захисту прав ув'язнених «Русь сидящая» з липня близько 40 000 ув'язнених приєдналися до російських військ — приблизно 10 відсотків ув'язнених країни. Українські офіційні особи стверджують, що майже 30 000 з них дезертирували або були вбиті чи поранені.

Краснодарський край, який займає третє місце за чисельністю населення серед 85 регіонів Росії, займає друге місце за кількістю справ за «дискредитацію російської армії» — загальне звинувачення проти всіх, хто висловлює опозицію до війни. Повторний "злочин" може призвести до 10 років позбавлення волі.

В одному випадку, який потрапив у заголовки газет і спричинив тривогу у місцевих антивоєнних активістів, подружня пара обговорювала між собою свою протидію реаліям вторгнення під час обіду в ресторані. Власник закладу викликав поліцію, яка звинуватила чоловіка та дружину в дрібному хуліганстві. Дружину додатково звинуватили в «дискредитації» російської армії.

Незважаючи на лякаючу атмосферу, близький друг пана Вотановського Віктор В. Чиріков, також ветеран армії, вважає, що просте повідомлення про загиблих зрештою призведе не лише до кінця війни, але й до краху путінської системи.

 «Ви знаєте, чому впала Російська імперія?» — сказав він на кухні пана Вотановського. «Через кількість трун, які повертаються з фронтів Першої світової війни в села, де жили полеглі».

«Одна справа дивитися по телевізору чи комп’ютеру «ой, там воюють, там вбивають», як у комп’ютерних стрілялках», — додав він. «Але люди починають запитувати: «Навіщо ми це робимо?» коли бачать труну чи могилу своїх шкільних друзів».

Двоє чоловіків сказали, що продовжуватимуть рахувати загиблих, оскільки кількість жертв зростатиме. На кладовищі в Бакінській на ділянці, схоже, є місце для багатьох інших тіл.

«Їм все одно знадобиться більше місця», — сказав пан Вотановський.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

12:04
Бурштинська та Ладижинська ТЕС зруйновані майже повністю: чим Україні загрожують нові атаки на енергосистему
10:06
Звичайне шахрайство: фігурант журналістських розслідувань ексочільник УСБУ Миколаївщини Герсак став громадським діячем та збирає грантові кошти для ветеранів (ФОТО)
09:31
Типове "зе": "слуга народу" Роман Кравець шантажує таксі "Uklon"через Telegram-канал "Джокер" - вимагає $200 тисяч
09:01
Суд зобов’язав упц (мп) повернути державі Успенський собор ХІІ ст. у Каневі
08:35
У Росії виробництво бензину впало на 14% після атак на НПЗ - Росстат
08:00
ГЕНШТАБ ЗСУ: ситуація на фронті і втрати ворога на 28 березня
20:00
У четвер дощитиме трохи в Карпатах, вдень до +20°С
19:22
У Польщі через перевірку контррозвідки звільнили генерала, який відповідав за підготовку ЗСУ
18:09
Диктатор на прізвисько Барбекю: як у Гаїті влада повністю захопила злочинні угруповання
17:17
Голова ВККС Роман Ігнатов подав у відставку

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]