Вивів 600 мільйонів у Швейцарію: за що СБУ оголосила підозру партнеру Коломойського

|
Версия для печатиВерсия для печати

Михайло Кіперман, якому оголошено підозру, є співвласником низки підприємство групи "Приват", входив до наглядових рад "Дніпроазоту" та "Укртатнафти". Серед широкого загалу, який не цікавиться бізнесом, відомий як колишній чоловік співачки Віри Брежнєвої. 2 червня Служба безпеки України спільно з Бюро економічної безпеки повідомили про підозру Михайлу Кіперману. Він підозрюється у виведені за кордон 24 лютого 2022 року майже 600 млн грн з рахунків "Укртатнафти" - управляє Кременчуцьким НПЗ. Кіперман - один з найближчих бізнес-партнерів олігарха Ігоря Коломойського. Попри те, що він був членом наглядової ради "Укртатнафти", Кіперман приймав ключові рішення пов'язані з роботою НПЗ. Наразі він переховується у Швейцарії, куди виїхав 25 лютого 2022 року. СБУ готує документи для оголошення його у міжнародний розшук.

Про деталі кримінальної оборудки йдеться у статті видання Цензор.НЕТ.

У лютому 2022 року підозру отримав в ухиленні від сплати 605,9 млн грн акцизного податку його підлеглий - колишній виконувач обов’язків першого заступника голови правління "Укртатнафти" Руслан Ляпка.

У травні йому було оголошено ще одну підозру, але уже по справі, у якій проходить Кіперман.

Що таке "Укртатнафта"

"Укртатнафта" управляє Кременчуцьким НПЗ, який 24 лютого 2022 поставляв на внутрішній ринок майже 40% бензинів та більше 15% дизельного пального. Пальне реалізовувалось через мережі АЗС групи Приват (ANP та АВІАС) і через АЗС "Укрнафти", а також відпускалося іншим трейдерам.

Кременчуцький НПЗ переробляв нафту "Укрнафти", а також імпорту, яка постачалася морем і перевантажувалася через нафтові термінали групи "Приват".

До відчуження акцій на користь держави та передачу в управління Міноборони підприємство контролював олігарх Ігор Коломойський. Його партнери по НПЗ Геннадій Боголюбов і Олександр Ярославський були пасивними інвесторами.

Коломойському та Боголюбову належало 28% акцій, ще стільки ж - у Ярославському. 40% належало НАК "Нафтогаз України", який не впливав на роботу підприємства і не отримував дивіденди.

У листопаді 2022 року найбільша нафтовидобувна компанія ПАТ "Укрнафта" та ПАТ "Укртатнафта" були передані в управління Міністерства оборони.

Фактично компанії були націоналізовані.

Після цього в "Укрнафті" та в "Укртатнафті" було змінено склад наглядових рад. А новим керівником компаній було призначено ексгендиректора мережі WOG Сергія Корецького.

За що один з найближчих партнерів Коломойського отримав підозру?

Від джерел у правоохоронних органах БізнесЦензор дізнався деталі по справі Михайла Кіпермана. Він займався питаннями поставок нафти на Кременчуцький НПЗ.

До повномасштабного вторгнення "Укртатнафта" переробляла нафту, отриману з двох джерел: власний видобуток та імпортована по морю сировина з Азербайджану.

Поставки української нафти здійснювалися переважно по давальницькій схемі (НПЗ переробляв за комісію нафту і відвантажував пальне власникам сировини). Це була нафта "Укрнафти", а також сировина від компанії з групи "Приват", які викуповували її на аукціонах "Укрнафти".

Імпортована нафта переважно була сорту Azeri light з Азербайджану, поставлялася танкерами по 80 тис тонн по морю і перевантажувалась на нафтоналивних терміналах групи "Приват" (АТ "Ексімнафтопродукт", ПрАТ "Синтез Ойл", АТ "Одеснафтопродукт", ПрАТ "Чорноморський паливний термінал" тощо).

Нафту поставляли дві компанії нерезиденти - швейцарський підрозділ азербайджанської державної компанії Socar, а також швейцарський трейдер Nordwind Trade. Власником та директором останньої є Кіперман.

З танкерів нафта перевантажувалася в резервуари "приватівських" терміналів і зберігалась у режимі митного складу.

Між продавцем (Socar або Nordwind Trade) та покупцем ("Укртатнафтою") підписувався контракт на поставлений обсяг нафти. Далі "Укртатнафта", щоб не вимивати обігові кошти, дробила обсяг на партії і оплачувала та розмитнювала кожну партію окремо.

Після переказу грошей за партію та сплати податків нафта трубопроводами "Укртранснафти" постачалася на переробку на Кременчуцький НПЗ.

На 24 лютого 2022 року на морській перевалці в режимі митного складу знаходилась нафта від двох продавців - 53 тис тонн від Socar та 19 тис тонн від Nordwind Trade.

За кілька днів до повномасштабного вторгнення "Укртатнафта" почала акумулювати валюту, щоб викупити 23 тис тонн сокарівської нафти з 53 тис тонн, які знаходилися в режимі митного складу.

Для цього обслуговуючий банк 22-23 лютого купив на міжбанку $20 млн під цей контракт. Це були цільові валютні кошти, які не можна було спрямувати на інші цілі, окрім як розрахуватися за нафту по цьому контракту.

24 лютого РФ розпочинає повномасштабне вторгнення в Україну і керівники групи "Приват" приймають рішення не платити Socar за нафту і вивести з країни $20 млн.

Для цього "Укртатнафта" уклала контракт з Nordwind Trade під майбутні поставки, щоб вивести гроші з країни. Проте банк заблокував платіж, адже акумульовані на рахунках гроші мали цільове призначення і могли бути перераховані лише під той конкретний контракт.

Однак, оскільки гроші передбачені під конкретний контракт, але нічого не було сказано про контрагента, то приватівці зробили договір-клон: вписали той же номер договору, теж саме судно, ті ж умови поставки, дата, але замість Socar контрагентом було вказано Nordwind Trade Кіпермана.

Після цього банк пропустив платіж і $20 млн були виведені з України у Швейцарію. Водночас компанія Socar гроші за нафту не отримала.

Що сталося з нафтою? На той момент на перевалці знаходилось 72 тис тонн нафти на 2 млрд грн: 53 тис тонн належало Socar, 19 тис тонн - Nordwind Trade.

26 лютого ця нафта була відкачена з резервуарів нафтоналивного комплексу.

Перекачку нафти група "Приват" аргументувала тим, що Одеса - в зоні ризику обстрілів і потрібно перемістити її на інший митний склад.

Дійсно на початку березня потужності перевалочного комплексу "Ексімнафтопродукт" були обстріляні росіянами.

Однак і нафта не потрапила на інший митний склад, а без оплати продавцю, розмитнення і сплати податків була перекачана на Кременчуцький НПЗ.

В подальшому нафта була перероблена без сплати 330-350 млн грн ПДВ і розрахунку із Socar. Отримане пальне було реалізовано також без сплати до бюджету акцизів. При цьому акцизи включалися у кінцеву ціну нафтопродуктів.

Додатково наприкінці лютого 2022 державна "Укртранснафта" прокачала понад 120 тис. тонн нафти із власних резервів на Кременчуцький НПЗ для переробки у пальне для ЗСУ.

Однак наразі неможливо встановити долю і цього пального.

Загалом, за даними СБУ, колишні керівники "Укрнафти" та "Укртатнафта" привласнили 40 млрд грн.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]