Володимир Кухар: Війна буде довгою

|
Версия для печатиВерсия для печати

На швидку перемогу і завершення війни можна сподіватися лише якби сталося диво. Війна буде довгою, бо сценарій перемоги для нас один, а сценаріїв уникнення поразки московією багато.

Про це пише Володимир Кухар, голова ГО "Українська альтернатива", офіцер ЗСУ, у своєму блозі у виданні Цензор.НЕТ.

Я не хотів, щоб комусь із френдів було боляче чи страшно.

Страшними могли виглядати дві речі. Високі втрати і довга війна.

Коли йдеться про те, що втрати високі і в окоп лізти може мало хто з сотні бійців, треба уточнювати, що це не означає, що ті, хто не здатен лізти в окоп, загинув.

Втрати - це не лише безповоротні втрати/загиблі. Це також і санітарні втрати - поранені, травмовані, контужені. Таких у 3-5 разів більше за кількість загиблих. Окрім загиблих і поранених, є пропалі безвісти. Більша половина виживе і опиниться в полоні. Є ще військовослужбовці, які проходять військово-лікарську комісію щодо захворювань, часто не пов'язаних з пораненнями чи воєнними травмами. Є люди, яких заціпило від страху. Ну і є кілька алкашів.

Тобто, не йдеться про те, що усі, окрім боєздатних бійців, загинули.

Зважаючи на те, що штурми противника часто відбувалися з масованою артпідготовкою, що піхота наступала під прикриттям вогневого валу ворожої артилерії, втрати наші значні.

Донедавна ворожі міномети та артилерія боєприпасів не рахували.

Звідки беруться прогнози, що війна за кілька місяців завершиться? На це можна було б сподіватися, якби був шанс, що російська армія посиплеться. Але вона не посипалася.

Зброї, яку нам обіцяють дати, вистачить щоб поповнити те, що ми втрачаємо на полях битв. Можливо, ще трохи залишиться, щоб створити перевагу на якомусь одному з напрямків. Але її навряд чи вистачить для нанесення військової поразки усім збройним силам противника.

Виявилося, що на Заході військової техніки та озброєння не так і багато. А та, що є, не завжди справна. Що бачення війни значною мірою спирається на домінування в повітрі. А створити нам перевагу тут складно, довго і дорого. І ще є страхи, як би це не образити путіна надто сильно, аби він не вдався до геть істеричих кроків зі збрєю масового знищення.

Що буде післязавтра - після весняно-літнього контрнаступу Сил оборони. Ми використаємо залізний кулак, який довго стягували. Звідки будемо надалі поповнювати запаси броні?

Російська промисловість виготовляє за добу мало бронетехніки. Але це все одно більше, ніж ми зараз за добу знищуємо.

Китай активно вийшов на арену. Хтось вірить, що китайці жадають тріумфу міжнародного права та відновлення українських кордонів перед 2014? Навряд. Китай буде робити назло Штатам. США будуть намагатися "управляти ескалацією" і не дати нам програти. Китай же буде підтримувати на плаву росію. Якщо навіть вони не надаватимуть росії озброєння та військової техніки, допомога воєнною формою, бронежилетами-шоломами, дронами і запчастинами до них звільнить москву від потреби займатися постачанням цих базових потреб. Не можна виключати, що Іран, Північна Корея та, за певних обставин, Китай будть постачати Москві складне озброєння з високим бойовим потенціалом.

Війна буде довгою, бо сценарій перемоги для нас один, а сценаріїв уникнення поразки московією багато.

Наша перемога - це розгром збройних сил противника і його відмов від агресії. Друге - це зміна політичного режиму в росії або її розпад.

А от сценаріїв уникнення росіянами поразки є декілька. Не можна виключати, що противники взаємно виснажать один одного і на фронтах встановиться паритет. Війна перетвориться на конфлікт низької інтенсивності, як це було кілька років перед лютим 2022.

Як ми будемо відвойовувати наші території, якщо противник вирішить зайняти глуху оборону по Донецькому кряжу та Сіверському Дінцю? Як відвойовувати Крим при тому, що росія домінує на морі?

Нарешті, у них є можливість віддати нам наші території і спробувати організовано відступити до якихось Валуйок чи якоїсь Рязані. Якщо збережеться російська армія, навіть повернення наших територій не принесе нам спокою.

Покажіть, де ця швидка перемога, коли в США республіканці зміцнили позиції у Палаті представників, а у 2024 році знову вибори. Коли досі абревіатура НАТО не набула жодного сенсу і навряд чи набуде. Уся допомога Україні надається не блоком, а на двосторонній основі.

Дуже потрібні технологічні прориви на зразок того, як було з Хаймарсами. Потрібні нові тактичні ходи. Але звідки їм взятися, якщо в армії ініціатива і пошук не будуть заохочуватися?

Це не страшно. Це - так як є. На швидку перемогу і завершення війни можна сподіватися лише якби сталося диво. Нам же важливо розподілити сили, знайти тактику і технології, отримати техніку і боєприпаси.

Зберегти бійців та офіцерів, які стануть кістяком армії перемоги.

Фото: Evgeniy Maloletka / AP / Scanpix / LETA

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]