Завдано удару по газовидобутку росії: Baker Hughes розриває сервісні угоди щодо ЗПГ-проектів у рф

|
Версия для печатиВерсия для печати

Американська Baker Hughes припиняє обслуговування всіх російських ЗПГ-проектів.

Про це повідомляє російське видання Коммерсант.

Зокрема, компанія відкликає сервісних інженерів з проектів «Сахалін-2» «Газпрому» і «Ямал СПГ» НОВАТЕКу, а також проектних інженерів з «АРКТИК СПГ-2» НОВАТЕКу, що будується. Водночас, Baker Hughes припиняє відвантаження для останнього проекту обладнання, у тому числі газових турбін. Від цих поставок безпосередньо залежать терміни завершення будівництва першої лінії Арктик СПГ-2.

Американська Baker Hughes відкликає своїх інженерів з сервісу ключового технологічного обладнання (газові турбіни і компресори) з проектів «Ямал СПГ» НОВАТЕКу та «Сахалін-2» «Газпрому», проектних інженерів з проекту НОВАТЕКу «Арктик СПГ-2», що будується. А також припиняються всі відвантаження обладнання для ЗПГ-проектів у рф. Про це повідомили джерела серед російських контрагентів компанії. За їх словами, фактично це ставить під питання подальшу експлуатацію та пусконалагодження іноземного обладнання, а також унеможливлює постачання запчастин для його ремонтів.

Американська компанія розриває угоди, незважаючи на те, що прямих санкційних обмежень на сервіс та постачання газових турбін до рф немає (заборонено "лише" укладання нових контрактів), а «Газпром» і НОВАТЕК не перебувають під прямими санкціями США або ЄС.

Завершення будівництва першої лінії «Арктик СПГ-2» на 6,6 млн. тонн зараз безпосередньо залежить від постачання газових турбін Baker Hughes — LM9000.

Усього на першу лінію має бути поставлено сім турбін (частина на процес виробництва ЗПГ, частина — на генерацію електроенергії), але, за даними Ъ, НОВАТЕКу поки що відвантажено лише половину машин. Замінити це обладнання зараз, по суті, нема чим: у рф аналоги не випускаються, а лінії з виробництва ЗПГ вже спроектовані під LM9000.

В рамках «Арктік ЗПГ-2» НОВАТЕК планував побудувати три лінії з виробництва ЗПГ потужністю 6,6 млн. тонн на рік кожна, запуск другої лінії планувався на 2024 рік, третьої — на 2025 рік.

Але без американського обладнання і сервісу здійснити ці дороговартісні проекти буде неможливо.

На фото: газова турбіна Baker Hughes — LM9000 - "нє руского ума дєло"

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністерство оборони закликало громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях.

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]