Зеленський ініцюював великі кадрові перестановки в Кабміні та ОП

|
Версия для печатиВерсия для печати

 Великі кадрові перестановки у владних кабінетах України анонсували ще з початку літа. Але сталося це на початку осені. Станом на 00.30 4 вересня у Верховній Раді України зареєстрували заяви на звільнення двох віцепрем’єрок та трьох міністрів. А на сайті Офісу Президента України є указ про звільнення заступника голови ОП Ростислава Шурми.

Загалом же анонсують зміни для «понад 50% штатної чисельності Кабміну», зазначає видання RFI.

Спочатку надвечір 3 вересня голова ВР Руслан Стефанчук повідомив про заяви про відставку від міністра з питань стратегічних галузей промисловості Олександра Камишіна, міністра юстиції Дениса Малюськи, міністра захисту довкілля та природних ресурсів Руслана Стрільця. Йшлося у повідомленні спікера і про заяву від голови Фонду держмайна Віталія Коваля. 

За чотири години Стефанчук пише на власній фейсбук-сторінці про прохання прийняти відставку Ольги Стефанішиної, віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції. І такий же документ з’явився за підписом Ірини Верещук, віцепремʼєр-міністерки — міністерки з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Такі події в Кабміні у вечірньому зверненні пояснив президент України Володимир Зеленський. За його словами, осінь буде надзвичайно важливою для країни, тому потрібно, щоб державні інституції змогли досягти потрібних усім українцям результатів. Кадровими  рішеннями хочуть «посилити деякі напрямки в уряді», як у внутрішній, так і в зовнішній політиці. 

«Перше – треба більше взаємодії між центральною владою та громадами. Особливо зараз, у час підготовки до зимового сезону. Друге — Україна вже досягла значних результатів в оборонному виробництві. І це треба посилювати на всіх рівнях, зокрема так, щоб було простіше залучати інвестиції партнерів у наші стратегічні галузі промисловості. Третє — маємо значно посилити нашу роботу з НАТО; для цього потрібна особлива взаємодія. Четверте — Євросоюз, реальні переговори щодо членства, підготовка відповідних частин майбутньої угоди щодо членства. Це дуже чітка одночасно і юридична, і політична робота. За неї буде персональна відповідальність. І п’яте — треба поєднати все, чого Україна досягла у відносинах із партнерами — довіру до України, силу українського духу, відносини з партнерами – і ті завдання, які є перед нашою державою в протидії російській пропаганді, а також у захисті української культурної спадщини», — перерахував задачі для оновленого Кабміну та ОП. 

Більше деталей повідомив голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія, який називає те, зо відбувається «великим перезавантаженням уряду». Кабмін планують перезавантажити на понад 50% його «штатної чисельності». За словами нардепа, звільняти урядовців ВР буде 4 вересня, а призначати 5-го. 

 

Арахамія говорить, що з «остаточним списком», чи то на звільнення, чи на призначення, фракція більшості визначиться в середу. І чи буде там міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, поки невідомо. За інформацією народного депутата Ярослава Железняка, у головного дипломата країни «ситуація дуже хитка». 

А от хто може зберегти свої крісла, так це прем’єр-міністр Денис Шмигаль, віцепрем’єр, що опікується цифровізацією, Михайло Федоров, міністр оборони Рустем Умєров, очільник МОЗ Віктор Ляшко, міністерка соціальної політики Оксана Жолнович, міністри внутрішніх справ і освіти, Ігор Клименко та Оксен Лісовий. Такі прогнози робить Железняк, як і говорить про те, що при посаді поки залишиться і Герман Галущенко, який керує Міненерго. 

Читайте також: Обличчя ОЗУ Галущенка: атомну енергетику України контролюють люди Андрія Деркача, тобто - ФСБ

Поки із видимих кадрових змін в Офісі Президента України — це звільнення заступника його голови Ростислава Шурми. Про що є відповідний указ Зеленського. 

З березня 2021 року Ростислав Шурма був позаштатним радником голови Офісу Президента. А наприкінці листопада того ж року його призначили заступником голови відомства. 

У 2023 році Ростислав Шурма втрапив у скандал. Журналісти Bihus.Іnfo з’ясували, що сонячні станції, які знаходяться під окупацією отримували від України плату за «зеленим тарифом». Хоча вони не були зв’язані з енергосистемою України. І тривало це протягом 2022 року і до літа 2023-го. За інформацією журналістів, співвласником сонячних станцій були люди з оточення Шурми. 

За словами Ярослава Железняка, на посаді вже колишнього заступника ОП може змінити Олександр Камишін. 

«Аргумент»


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністерство оборони закликало громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях.

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]