Дружня зустріч Трампа та Орбана змусила експертів жахнутися від перспективи створення «коаліції диктаторів»

|
Версия для печатиВерсия для печати

Зустріч Дональда Трампа, колишнього президента США та фаворита нинішніх перегонів за Білий дім, із прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном — кумиром американських ультраконсервативних виборців — викликала численні відгуки серед ЗМІ, політиків та експертів.

Яких катастрофічних висновків приходять американські експерти ліберального табору від неформальної зустрічі з наступним концертом у закритому заміському клубі в Палм-Біч - пише видання novayagazeta.

Спілкування було суто неформальним (Орбан до Трампа приїхав із дочкою) і проходило в заміському флоридському маєтку Мар-а-Лаго. Після розмови обидва політики були присутні на концерті, де грали триб'ют-бенди, що виконують музику «Бітлз» та «Ролінг Стоунз», а колишній (майбутній?) першій леді Меланьє Трамп присвятили пісню Р. Орбісона «О красуня!». Однак закритий захід «тільки для членів клубу Трампа» дав велику їжу для коментарів і висновків, що далеко йдуть.

За її підсумками Віктор Орбан, якого в США називають «другом Владіміра Путіна» та «головним автократом Євросоюзу», потрапив до заголовків світових новин, заявивши, що Трамп, якщо переможе на виборах, «не виділить Україні жодної копійки» (will not give) a penny). «Тому війна закінчиться, бо очевидно, що Україна не може стояти на власних ногах», — заявив Орбан угорській пресі в неділю. За його словами, Трамп має «детальний план» щодо припинення війни.

Як відомо, виділення Україні 60 млрд доларів у пакеті з виділенням грошей Ізраїлю та Тайваню не пройшло затвердження у Конгресі. Пакет був схвалений у Сенаті, але заблокований у палаті представників, спікером якої є союзник Трампа Майк Джонсон, який поки що навіть відмовляється виносити це питання на обговорення палати та голосування. Назвавши Трампа «людиною миру» (тобто не «людиною планети», а «противником війни»), угорський прем'єр заявив: «Якщо американці не дадуть грошей та зброї разом із європейцями, війна закінчиться. Одні європейці не зможуть профінансувати. І тоді війна закінчиться». Світові ЗМІ роблять висновок із сказаного: ймовірно, це означатиме, що Україна програє.

Як відомо, Трамп на мітингах обіцяв закінчити війну в Україні за 24 години, не розкриваючи дітей. Орбан розповів, що план дуже простий: «Ні копійки Україні».

І далі: «Трамп був президентом світу, він мав пошану і, таким чином, створив умови для миру. Під час його президентства був мир на Близькому Сході та мир в Україні. І сьогодні не було б війни, якби він усе ще був президентом Сполучених Штатів… Світ буде тоді, коли знайдуться світові лідери, які хочуть миру. Я пишаюся тим, що Угорщина є однією з таких країн… Американці мають ухвалити власне рішення, а ми, угорці, маємо відверто визнати, що для світу — і для Угорщини теж — було б краще, якби президент Дональд Трамп повернувся до влади». Перед зустріччю з Трампом у Флориді Орбан у Вашингтоні зустрічався з членами фонду «Спадщина» (Heritage), який активно розробляє «Проект 2025» для другого терміну Трампа. Примітно, що Орбана не запросили до Білого дому, та він і сам не просив про зустріч із чинним президентом Сполучених Штатів.

... Трамп щедро відповів на компліменти, заявивши: «Немає нікого краще, розумніше. Нема кращого лідера, ніж Віктор Орбан. Він фантастичний, він несуперечлива постать, бо каже: «Ось так і буде», — і на цьому все. Правильно? Він бос. Ні, він є великим лідером».

Невелика європейська країна - член НАТО, з населенням менше 10 млн осіб, Угорщина завдяки фігурі свого прем'єр-міністра останніми роками часто потрапляє у світові новини. Віктор Орбан до останнього заперечував як надання допомоги Україні Євросоюзом, так і вступ Швеції до НАТО. На те, що Орбан зрештою поступився, пишуть тутешні ЗМІ, міг вплинути гучний скандал в Угорщині, який призвів до відставок президента і міністра юстиції після помилування сексуального ґвалтівника, що поглумився над вихованцями дитбудинку. Це поставило Орбана у скрутне становище, оскільки він вів хрестовий похід у стилі губернатора Флориди (що вибув із боротьби за Білий дім) Рона ДеСантіса проти прав ЛГБТ та педофілії (яких він об'єднав разом у своїх політичних цілях).

Менше відомо про те, що Орбан останніми роками став популярною фігурою серед американських ультраконсерваторів. Він виступав із програмними промовами на заходах Конференції консервативних політичних дій (Conservative Political Action Conference), одна з яких відбулася минулого року в Будапешті. Угорщина готується організувати ще один такий захід цього року, запросивши консерваторів усього світу — від Японії та Австралії до Аргентини та Бразилії, такий собі «правий інтернаціонал». Гасло американської CPAC: «Сьогодні – Америка, завтра – весь світ».

Завдяки тиску на незалежні ЗМІ та контролю за судовою системою Орбан підпорядкував угорську пресу контролю держави, а точніше сказати, уряду. Як пише політичний оглядач Джонатан Чейт, він переконав власників основних засобів масової інформації Угорщини підкоритися або продати їх своїм союзникам, щоб усі вони тепер слідували лінії його партії так само, як Fox News захищає інтереси Республіканської партії США.

Ендрю Крамер, керівник будапештського бюро New York Times, називає режим Орбана "державою пропаганди". Однією з найбільш «недооцінених подій першого терміну Трампа» стала спроба використати таку саму модель у США.

Намагаючись чинити тиск на медіамагната Джеффа Безоса, щоб той зробив газету Washington Post «дружнішою», Трамп наказав Пентагону відмовити у вигідному контракті з його компанією Amazon. Він також погрожував AT&T як публічно, так і використовуючи Міністерство юстиції, щоб заблокувати пропоноване злиття з корпорацією Time Warner і чинити тиск на CNN, що входить до неї — мабуть, головного критика Трампа в ЗМІ. Як зазначає New York Magazine, якби президент Байден зробив із Fox News те саме, що Трамп робив із CNN і Washington Post, імпічмент був би найм'якшою відповіддю Республіканської партії, а на вулиці вийшли б натовпи.

Як відомо, Трамп неодноразово обіцяв своїм противникам «відплату», якщо він повернеться до Білого дому. Це стосується не лише чиновників держапарату, яких колишній президент обіцяв як слід «струснути», а й неугодних ЗМІ. Колишній президент на питання про демократію нещодавно жартувався: він буде диктатором лише один день — свій найперший на посаді. Іншим разом Трамп, вимовляючи слово «демократія», передражнив заїкуватість Джозефа Байдена, вимовивши «д-д-д-демократія», зірвавши регіт своїх прихильників. Прогноз оглядача Дж. Чейта: Трамп не зможе повністю знищити демократію в США, але він «ще більше послабить її». Цитата: «Повний спуск до путінської Росії починається із зупинки в Угорщині Орбана. І Трамп якнайясніше дав зрозуміти, що саме сюди він має намір нас вести».

Одіозний для лібералів образ Орбана використав президент Байден, який прокоментував зустріч у Мар-а-Лаго на передвиборному мітингу в Пенсільванії так: «Трамп зустрічається з Орбаном з Угорщини, який категорично заявив, що не думає, ніби демократія працює; він шукає диктатуру». Байден додав, що світові лідери сказали йому, що Трамп "не зможе знову перемогти, тому що на кону моя (!) демократія". Минулого місяця Байден також заявив, що дев'ять глав держав наголосили на важливості його перемоги в листопаді. У свою чергу Трамп зазначив, що у них з Орбаном є спільна лінія. "Віктор - Великий Лідер, шановний у всьому світі", - написав він на сторінці своєї соцмережі Truth Social. "Угорщина є безпечною країною завдяки його жорсткій імміграційній політиці, і поки він при владі, так буде завжди!"

Колишній прес-секретар Білого дому Стефані Гришем в інтерв'ю CNN заявила, що зустріч колишнього президента з прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном демонструє, що він «хоче бути диктатором». «Я думаю, ви розглядаєте другий термін Дональда Трампа… з погляду того, що він хоче бути сильним, щоб він міг бути жорстким зі своїм народом… не бути добрим до наших союзників, не бути добрим до нашого народу та не захищати людей в Україні. Він хоче бути диктатором». Гришем також сказала, що вона «брала участь у багатьох двосторонніх зустрічах зі світовими лідерами» і що Трамп «завжди з нетерпінням чекав на можливість поговорити» з такими фігурами, як президент Китаю Сі Цзіньпін і президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган, з лідерами, яких критикують за їх авторитарні погляди. А відносини Трампа з Владіміром Путіним преса давно позначила словом bromance.

Лідер нинішніх опитувань президентських перегонів нещодавно припустив, що у разі переобрання він заохочуватиме Росію атакувати союзників США, які, на його думку, не роблять достатнього вкладу в альянс НАТО («Чорт забирай, нехай роблять, що захочуть!»).

Байден засудив подібні висловлювання, назвавши їх «дурними, ганебними та антиамериканськими» та звинуватив Трампа у капітуляції перед авторитарними лідерами.

Аналітик CNN з національної безпеки Джим Сьютто написав нову книгу «Повернення великих держав», в якій колишні радники 45 президента Трампа стверджують, що той хоче бути авторитарним лідером.

Джон Болтон, колишній радник національної безпеки: «Він вважає себе «великим хлопцем». Йому подобається мати справу з іншими великими хлопцями. Великі хлопці садять людей у в'язницю, і їм не потрібно ні в кого питати дозволу. Йому це ніби подобається».

Генерал у відставці Джон Келлі, колишній глава адміністрації Трампа: «Він у жодному разі не крутий хлопець, а насправді зовсім навпаки. Але саме таким він себе уявляє».

Для Дональда Трампа угорський авторитарний лідер Віктор Орбан — «фантастичний», китайський лідер Сі Цзіньпін — «геніальний», північнокорейський Кім Чен Ин — «добрий хлопець», а що найтривожніше, Трамп нібито сказав, що Адольф Гітлер «зробив кілька добрих речей» , заявив Сьютто

Епізод із похвалою Гітлеру засвідчив генерал Келлі (щоправда, прес-секретар Трампа у 2021 році заперечував твердження Келлі).

«Трамп сказав: «Гітлер зробив кілька добрих речей… відновив економіку». Але що він зробив із цією відновленою економікою? Він обернув це проти свого народу та проти всього світу. І я сказав: «Сер, ви ніколи не зможете сказати нічого хорошого про цього хлопця. Нічого», – розповідає Келлі оглядачеві CNN.

"Проте досить важко повірити, як він пропустив Голокост, і досить важко зрозуміти, як він пропустив 400 тисяч американських солдатів, які були вбиті на європейському театрі воєнних дій", - продовжує колишній глава адміністрації.

За словами Келлі, захоплення Трампа Гітлером виходило за межі економічної політики німецького лідера. Трамп висловлював захоплення владою Гітлера над найвищими нацистськими офіцерами. Як повідомив Келлі, він заздрив, що Гітлер зберіг «лояльність» свого вищого керівництва, тоді як у Трампа це часто не виходило. «Коли я вказав йому, що німецькі генерали не були лояльними і навіть намагалися кілька разів убити Гітлера, він про це не знав, — згадує Келлі. — Коли він привів нас, генералів (у Білий дім. — А. П.), він щиро вірив, що ми будемо лояльні і зробимо все, що він забажає від нас».

Колишні радники Трампа кажуть, що він найпослідовніше вихваляв президента Росії. Болтон згадав коментар Трампа під час саміту НАТО у 2018 році. Після інколи напружених зустрічей із лідерами альянсу Трамп заявив, що його зустріч із Путіним «може бути найлегшою з усіх. Хто б міг подумати?". Болтон відповідає це питання так: «На запитання є відповідь. Так могла подумати тільки одна людина. Ти. Це справа психотерапевтів, але гадаю, пояснення таке: «Я — великий хлопець». Вони великі хлопці. Мені хотілося б поводитися так само, як вони».

«Моя теорія, чому йому так подобаються диктатори, полягає в тому, що він сам такий, — згадує відставний генерал Келлі в книзі Сьютто. — Кожен новий президент шокований тим, що в нього насправді мало влади… Це поділ влади, три рівні гілки влади. Але у випадку Трампа той був шокований тим, що він не мав повноважень диктаторського типу з перекидання військ або переміщення грошей у рамках бюджету. І він дивився на Путіна, Сі Цзіньпіна та цього психа в Північній Кореї як на людей, схожих на нього, з погляду того, що вони круті хлопці».

На зустрічі, організованій Fox News у липні 2023 року, Трамп сказав: «Подумайте про президента Сі — центрального актора, блискучого хлопця. Коли я говорю, що він геніальний, всі кажуть: «О, це жахливо». Він залізною рукою управляє 1,4 мільярда людей: розумний, блискучий, все ідеально. У Голлівуді немає нікого подібного до цього хлопця». В інтерв'ю Fox того ж місяця Трамп похвалив Путіна, назвавши його розумнішим за президента Джо Байдена. «Це розумні люди, зокрема Макрон із Франції. А в нас є людина, яка не має поняття, що відбувається (Байден. — А. П.). Це найнебезпечніший час в історії нашої країни».

На думку оглядача Хізер Дігбі Партон, у разі перемоги Трампа складеться новий альянс «правих лідерів», до якого увійдуть і Путін, і Орбан: «Цей союз між Орбаном, Трампом та американськими правими дуже турбує. Легко відмахнутися від угорського прем'єр-міністра як від хлопця з маленької європейської країни, який забагато бере на себе, а насправді не має особливого значення. Але це один із тих моментів, коли вам дійсно варто задуматися, чи не спостерігаєте ви початок тектонічного зсуву світового порядку. Рух за умиротворення Путіна і примус України до капітуляції закріпився серед правих, і загроза Західній Європі, що випливає з цього, цілком реальна.

Якщо Трамп переможе, шанси на серйозну ескалацію дуже високі. Трамп і Орбан люблять називати це «миром», але насправді це лише вимога капітуляції. Це те, що роблять диктатори». Кінець цитати.

Ось яких катастрофічних висновків приходять американські експерти ліберального табору від неформальної зустрічі з наступним концертом у закритому заміському клубі в Палм-Біч.

Вгорі: прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан (ліворуч) та колишній президент США та кандидат у президенти від республіканської партії Дональд Трамп під час їхньої зустрічі у резиденції Трампа Мар-а-Лаго у Палм-Біч, 8 березня 2024 р. Фото: ZOLTAN FISCHER / AFP / East News

Нагадаємо: Орбана для Путина купил Могилевич?

Переклад: «Аргумент»

На цю тему:
 

Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

10:02
ЗСУ відійшли біля Лук'янців та Вовчанська на Харківщині
09:58
Президент України скасував візити до Іспанії та Португалії через ситуацію на фронті. Про це чомусь повідомляє CNN, а не речник Зеленського чи його "телемарафон"
09:01
Українські чиновники, політики, судді та прокурори мають багатомільйонну нерухомість в ОАЕ - розслідування Dubai Unlocked
08:30
Втрати ворога станом на 15 травня
08:00
Україна атакувала у Севастополі, Ростовській області та Підмосков'ї
20:00
У середу хмарно з проясненнями, короткочасні дощі, прохолодно
18:07
Офіс генпрокурора збрехав про закриття 20% справ проти бізнесу за дорученням Зеленського
16:03
На Сумщині жителям 10-кілометрової зони від кордону з росією рекомендують евакуюватися
15:13
Ухилянт-"мажор" Олександр Слобоженко погрожує журналісту Ткачу
14:27
Буданов вже заперечує сам себе щодо наступу рф на Суми

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]