Фальшиві координати та маневри танкерів: Bloomberg розповів про тіньову торгівлю російською нафтою

|
Версия для печатиВерсия для печати

Танкери, які перевозять нафту РФ, обдурюють системи відстеження.

Минулого тижня сонячного дня біля південного узбережжя Греції два старі танкери стояли поруч, поки один перекачував нафту на інший. Водночас, дані глобальних систем супутникового стеження скажуть, що цього ніколи не відбувалося. Розбіжність між реальним і “електронним” місцезнаходженням, яке в цьому випадку було не збоєм, а навмисним обманом — є частиною складної системи, спрямованої на те, щоб забезпечити постачання санкційного російського палива, часто за цінами, вищими, ніж хотілося б західним державам. Про це пише Bloomberg.

Практика надання фальшивих координат автоматичній системі ідентифікації, відомій як АІС, називається спуфінгом. Такі “методи” заважають зрозуміти, звідки походять вантажі, і заспокоюють нервових покупців, які намагаються приховати зв'язки з Росією після міжнародних заходів, спрямованих на покарання її за вторгнення в Україну.

Turba був одним з танкерів, які брали участь у таємних маневрах 19 вересня неподалік грецького прибережного містечка, згідно зі спостереженнями Bloomberg і супутниковими даними. Побудований 26 років тому - тобто, за звичайних обставин, він мав би бути відправлений на металобрухт, цей танкер став потужним символом зусиль Росії, спрямованих на підтримку своєї нафтової торгівлі.

Ще в травні Turba викликав гнів регуляторних органів через свій вік, погану історію перевірок, розмиті дані про власників і те, що він плавав під прапором Камеруну — країни, внесеної до чорного списку міжнародної організації, що сприяє безпечному судноплавству.

Після санкцій "Великої сімки" Росія накопичила величезний тіньовий флот танкерів - часто старих суден, таких як Turba. Обмеження заборонили країнам  ЄС купувати російську нафту, а компаніям блоку, особливо страховикам, допомагати в її транспортуванні. Але як тільки ці судна опиняються в міжнародних водах - як, наприклад, біля берегів Греції, можливості контролювати їхню діяльність зменшуються.

Оцінки різняться, але вважається, що щонайменше половина російської нафти транспортується за допомогою тіньового флоту танкерів, таких як Turba.

Спуфінг - добре відома практика для нафтових танкерів, коли є бажання приховати їхню діяльність. Хоча це не схвалюється регуляторами і судна не допускаються до європейських портів, якщо вони цим займаються, така практика цілком законна в міжнародних водах, і компанії пропонують цю послугу відкрито в Інтернеті.

G7 дозволила винятки на транспортування російської нафти і палива, що торгуються на рівні встановлених граничних цін. Однак стрімке зростання цін підштовхнуло більшу частину нафти в країні вище цих порогів, а це означає, що компанії, які зараз надають ці послуги, викличуть питання про порушення санкцій.

Для спуфінгу хтось і десь повинен мати обладнання, яке надсилає фальшиві сигнали про місцезнаходження, в той час як справжній транспондер судна вимкнений його екіпажем.

Минулого тижня фальшиві сигнали Turba були перехоплені і відстежені багатьма відомими системами, в тому числі однією з них, розміщеною на сайті Bloomberg. Здавалося б, Turba знаходився за багато миль від Simba, ще одного відносно старого танкера, вкритого іржею, але насправді вони були поруч у Лаконській затоці.

"Така непрозора передача так близько до європейських берегів означає, що фінансова транзакція за вантаж перевищує граничну ціну", - сказав співзасновник TankerTrackers.com Inc., який відстежував цю ж поставку, Самір Мадані.

Спроби зв'язатися з власниками Turba і Simba були невдалими. Три міжнародні бази даних судноплавства не пропонують жодних способів зв'язатися з власниками або операторами, а чотири брокери, з якими зв'язалося агентство Bloomberg, також не надали жодних подробиць.

Лаконська затока стала важливим судноплавним вузлом для Москви після запровадження санкцій. Інші місця включають Сеуту, іспанський ексклав на узбережжі Марокко, а іноді навіть локації глибоко в Атлантичному океані.

Згідно з цією практикою, танкери перевантажували вантажі російського походження з одного судна на інше. Точні причини кожного окремого перевантаження ніколи не були зрозумілі, але такі переміщення додавали певної роз'єднаності і заплутаності для тих, хто в кінцевому підсумку купував ці вантажі. Останнім часом, як видається, перевантаження пішли на спад - особливо поблизу Сеути, після того, як Росія скоротила експорт нафти і палива, щоб підвищити ціни на них.

Але спостереження Bloomberg показують, що Лаконська затока залишається важливою. Минулого тижня відбулося три перевантаження з судна на судно - всі вони, очевидно, стосувалися рафінованого палива, а не сирої нафти - і близько десятка танкерів чекали на них.

Згідно з супутниковими знімками, зібраними і перевіреними TankerTrackers.com, Simba забрав паливо російського походження з іншого судна біля берегів Румунії на початку цього місяця. Потім він пройшов через Босфор для зустрічі з Turba. Інша аналітична компанія Kpler повідомила, що вантаж був нафтопродуктами.

Хоча компаніям Греції не дозволено надавати послуги, які допомагають Росії транспортувати нафту, місцева влада не має повноважень контролювати діяльність, яка відбувається в Лаконській затоці, оскільки передача вантажу відбувається в міжнародних водах, які починаються всього за шість миль (близько 9 км) від узбережжя.

Греція не публікує інформацію про рух танкерів у цьому районі, і незрозуміло, чи здійснює вона моніторинг цієї діяльності. 

На додаток до побоювань щодо ухилення від санкцій, транспортування нафти і палива у відкритому морі становить ризик для морського середовища, а також для місцевого туризму і рибальства через те, що в ньому беруть участь старі судна.

Перевантаження нафти між Turba та Simba відбулося приблизно за чотири милі (дещо більше 6 км)  від територіальних вод Греції і приблизно за 17 миль (близько 27 км)  від Гітейо, популярного приморського курорту. 

У квітні Міжнародна морська організація виділила танкер Turba як приклад ризику забруднення, яке може бути  спричинене тіньовим флотом. Агентство ООН також розкритикувало практику перевантаження нафти з судна на судно і вимкнення танкерами транспондерів для приховування своєї діяльності.

Раніше повідомлялося, що Росія все ще покладається на європейське судноплавство для транспортування своєї нафти, навіть попри те, що її поставки перевищують граничні ціни, встановлені G7. 

Поставки російської сирої нафти цієї весни зросли на 50%, незважаючи на те, що країни G7 запровадили санкції. Аналітики попереджають, що російські доходи від продажу нафти, ймовірно, зростатимуть через постійне підвищення цін на і зменшення знижки на власну нафту.

Вгорі: фото ілюстративне. © Die Welt

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]