Касетні боєприпаси, "розтяжки" у дворах, гранати в меблях і посуді: ДСНС збирає докази воєнних злочинів рф

|
Версия для печатиВерсия для печати

Багато фактів цинічного застосування боєприпасів проти цивільного населення; окупанти залишають гранати в меблях чи навіть у посуді в приватних оселях.

Про це на брифінгу сказав начальник управління організації піротехнічних робіт та гуманітарного розмінування Держслужби з надзвичайних ситуацій Олег Бондар.

"На жаль, дуже багато фактів цинічного застосування боєприпасів проти цивільного населення, в багатьох випадках на приватних подвір’ях стоять гранати на розтяжках. Дуже багато ми вилучаємо вибухонебезпечних предметів всередині помешкань, у меблях. Можливо, граната знаходиться у звичайному стакані, без чеки, але зафіксована. Це дуже небезпечно", - сказав Бондар.

Він попросив громадян перед тим, як зайти в будинок, звертатися до ДСНС або поліції для обстеження цього будинку.

Бондар наголосив, що ДСНС не має права заходити на приватну територію без присутності власника, тому при розмінуванні населенних пунктів, зокрема в Київській області, в тих помешканнях, де не було господарів, ДСНС залишає повідомлення із закликом одразу по поверненні додому викликати ДСНС або поліцію для перевірки помешкання.

Втім, за його словами, остаточне рішення про повернення людей до місць проживання приймає місцева влада.

Зараз ДСНС проводить розмінування Бучі, Бородянки, Гостомеля, Немішаєва, Бузової, Великої Димерки, Залісся, Богданівки та інших населених пунктів. В Ірпені, за його словами, необстеженими залишилися ті приватні помешкання, де не було господарів на момент роботи служб ДСНС.

Крім того, рятувальники передають дані для доказової бази про застосування росією касетних боєприпасів на території України.

“Є використання систем залпового вогню з касетними елементами, і ці касети розкидані будь-де. Дуже багато є касетних елементів із систем "Іскандер", які при спрацюванні самого боєприпасу розкидаються по великій площі і одразу стають у бойове положення. Наші фахівці на сьогодні проводять знищення таких боєприпасів безпосередньо на місці їх виявлення. Тобто ці боєприпаси неможливо ні зрушити з місця, ні перевезти для знешкодження іншими шляхами, крім фізичного вибуху. Всі моменти застосування цих боєприпасів нами фіксуються, передаються в певні структури для збору доказової бази їх застосування. Використання заборонених міжнародними конвенціями боєприпасів фіксуються одразу”, - розповів Бондар.

Він додав, що фахівці ДСНС мають достатню кваліфікацію для роботи з такими боєприпасами, як "Калібр" , "Іскандер", ракетами типу “земля-повітря”, “повітря-повітря”.

Як повідомлялося, за оцінками ДСНС, розмінування потребує близько 300 тис. кв. км території України, тобто майже половина площі країни.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

20:00
У п'ятницю в Україні короткочасні дощі, сухо лише на півдні
19:07
Для забезпечення фронту деревиною посередники не потрібні - гендиректор ДП "Ліси України" спростував брехню очільників двох ОВА, спійманих на мародерстві
18:11
Кримінальна справа Трампа: вирок встигне до виборів
17:56
Мародерство: фортифікації на Харківщині - в ОВА закривали очі на відсутність податків у договорах
16:08
Нові тарифи на енергетику: чому Уряд не дружить з головою
14:01
Мародерство: Миколаївська ОВА закупила колоди для укріплення фортифікаційних споруд втричі дорожче ринкових цін
13:14
Корвет "Гетьман Іван Мазепа" вийшов на перше випробування
12:14
Фортифікація має стати новою національною ідеєю
11:55
Шольц вже підтримує дозвіл Україні бити західною зброєю по території РФ, Байден "думає зняти заборону" на це − ЗМІ
10:06
НАБУ та САП розслідують розкрадання КП "Полтавапаливо". Організатор кримінальної оборудки - голова Полтавської обласної ради Олександр Біленький

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]