Рашисти повертають до карного Кодексу сталінську норму про «шкідництво»

|
Версия для печатиВерсия для печати

російський сенатор Андрій Клішас повідомив про пропозицію повернути до російського Кримінального кодексу статтю про шкідництво. Ініціатива, за його словами, походить від Національного антикорупційного комітету (НАК).

Про це повідомляють російські ЗМІ.

«Пропозиція як мінімум заслуговує на серйозне обговорення», — пише політик у своєму Telegram-каналі. Він зізнається, що думки про повернення до КК цієї статті виникають, «коли дивишся на „успіхи“ наших відомств в імпортозаміщенні та інших сферах».

У листі НАК, який цитує Клішас, йдеться, що в чинному КК рф фактично відсутнє поняття шкоди та важковизначених матеріальних збитків щодо обороноздатності, національної та економічної безпеки.

«Фактично посадові особи, відповідальні за недобросовісне виконання своїх обов'язків, що спричинило зниження обороноздатності країни, негативний вплив на внутрішні промислові та фінансові ринки, зрив державного замовлення тощо, не можуть бути притягнуті до відповідальності у разі відсутності прямої матеріальної шкоди», — наголошує НАК.

У листі також зазначається, що «особи, відповідальні за виконання конкретного завдання, не вчинили розкрадання та службових зловживань, проте їхня управлінська позиція завдала значної шкоди обороноздатності країни».

«Відповідно, питання про персональну кримінальну відповідальність напрошується саме собою, але склад відсутній. З урахуванням викладеного є доцільним розглянути можливість повернення до Кримінального кодексу рф складу Шкідництво, зі зміною її диспозиції з урахуванням сучасних реалій та законодавства рф», - наголошують автори ініціативи.

Нагадаємо, що у Кримінальному кодексі РРФСР існували статті, які передбачали конфіскацію майна «шкідників». В окремих випадках фігурантам загрожував розстріл чи визнання «ворогом трудящих».

Шкідництвом у радянському кримінальному праві називалися дії, створені задля підрив будь-якої галузі радянської економіки (промисловості, сільського господарства, торгівлі, грошової системи тощо.), чи діяльності державних органів чи громадських організацій. Обов'язковою ознакою шкідництва вважалося усвідомленість дій, що проводяться саме з метою ослаблення радянської держави. Шкідництво у вигляді бездіяльності називалося саботажем

Масштабна компанія боротьби з «шкідництвом» у СРСР стартувала у 1937—1938 роках.

«Аргумент»


 В тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]