росія реанімувала на Кубі базу для стеження за США

|
Версия для печатиВерсия для печати

20 червня в американській пресі з'явилися матеріали про те, що США серйозно стурбовані будівництвом китайськими спецслужбами шпигунського центру на Кубі. Однак, як вдалося з'ясувати The Insider, турбуватися США варто не лише з приводу Китаю: Росія реанімувала на Кубі радянський шпигунський центр "Лурдес", офіційно закритий Путіним у 2001 році.

Під виглядом дипломатів на острів таємно перекидають «слухачів» із ГРУ та випускників вузькопрофільних вузів, пов'язаних із ракетобудуванням, обчислювальною технікою та точною математикою. Обчислити їх вдалося, зокрема, завдяки учням у посольській школі: батьки цих дітей в основному виявлялися не дипломатами, а кадровими офіцерам спецслужб зі спеціалізацією в радіоелектронній розвідці та суміжних областях.

База в обмін на нафту

Перші повідомлення про секретні домовленості між Москвою та Гаваною про різке посилення шпигунства проти США з'явилися у липні 2014 року. Все почалося з відновлення роботи Радіоелектронного центру (РЕЦ) "Лурдес" у передмісті Гавани. РЕЦ був збудований у 1967 році і перебував у підпорядкуванні ГРУ, а також ПДУ — підрозділу КДБ, який відповідає за зовнішню розвідку. Його можливості дозволяли перехоплювати дані з американських супутників зв'язку, телефонні переговори та повідомлення із центру управління польотами NASA у Флориді. Чисельність військового персоналу разом із вільнонайманими сягала близько трьох тисяч осіб. У відрядження на острів записувалися за кілька років уперед, або туди відправляли тих, хто мав добрі зв'язки з КДБ.

У середині 90-х років поповзли чутки про закриття РЕЦ, яке коштувало російській скарбниці $200 млн на рік. Таких грошей у бюджеті не було, і персонал почав затримувати зарплату. На закритті шпигунського центру наполягали американці, прив'язавши це до реструктуризації радянського боргу, але Борис Єльцин на такий крок не наважився, залишивши проблему наступнику. У грудні 2000 року Путін на зустрічі з Фіделем Кастро торкнувся питання про долю РЕЦ. Кастро був категорично проти закриття центру, оскільки гроші за його оренду приносили чималий дохід у кубинську скарбницю і частина розрахунків здійснювалася постачанням російської нафти. "Закривати нічого не будемо", - заспокоював Путін офіцерів 6-го Управління ГРУ (радіорозвідка), які несуть службу на РЕЦ "Лурдес", і навіть зробив запис у книзі почесних гостей. А за рік центр закрився.

Путін і Фідель Кастро у 2000 році

«Слухачів» повернули до Росії, частину дорогого обладнання розбили кувалдами, решту перевезли до підмосковного Климовська, де розташовувався ще один Центр радіоперехоплення ГРУ (в/ч 47747). Біля воріт РЕЦ «Лурдес» збиралися сотні кубинців і скандували вслід ГРУ-шникам, що виїжджали: «Зрадники!» На місці РЕЦ відкрився Університет інформаційних технологій Гавани. Частину приміщень здали в оренду офіцерам китайської та північнокорейської розвідок, які за легендою вивчали там іспанську мову.

Однак із 2014 року на Кубу зачастили високопоставлені візитери з Росії. Першим приїхав Путін і списав 90% кубинського боргу у розмірі $35 млрд. Слідом за ним на острові побували Дмитро Медведєв, Сергій Шойгу, Сергій Лавров, директор СЗР Сергій Наришкін, головком ВМФ Микола Євменов, віце-прем'єр Дмитро Чернишенко (куратор Куби від уряду) , речник Держдуми В'ячеслав Володін. Секретар Ради безпеки Микола Патрушев двічі відвідував Гавану та проводив «розширені російсько-кубінські міжвідомчі консультації з проблематики у сфері безпеки».

Глава СЗР Сергій Наришкін на Кубі

Комуністичні лідери Куби також регулярно навідуються до Москви. У листопаді 2022 року президент Куби Мігель Діас-Канель зустрічався з Путіним. Порядок денний візиту тримався в секреті, але прокремлівські ЗМІ натякали, що у Путіна, як завжди, попросили грошей, а натомість запропонували збільшити військову присутність Росії на острові.

Тим часом Москва та Гавана всіляко заперечують інформацію про поновлення роботи РЕЦ «Лурдес».

Гаванська резидентура ГРУ та батюшка-кіномеханік

Шпигуни з ГРУ, СЗР та ФСБ під дахами російських посольств уже давно стали спільним місцем, і в самих цих структурах до конспірації своїх співробітників ставляться досить недбало. Посольство в Гавані не виняток: дипломати в погонах легко пробиваються базами даних і в інтернеті. Так, військовий аташат у посольстві очолює генерал Петро Куликов, якого джерела The Insider називають головним резидентом ГРУ на Кубі. Генерал вільно спілкується іспанською та англійською мовами та засвітився у Мексиці, де очолював резидентуру ГРУ.

У підпорядкуванні у Куликова три помічники: Максим Дельцов, який раніше служив на військово-морській базі в Гаджієво, «піхотинець» Олександр Биков і військовий льотчик Віталій Прохоров. Окрім роботи з місцевою агентурою, військові аташе ведуть виховну роботу у школі при російському посольстві та у потрібному світлі розповідають дітям про війну в Україні.

Віталій Прохоров

Генералу Куликову підпорядковуються ще два офіцери ГРУ, які працюють під прикриттям секретарів посольства: про «дипломата» Віталія Гречуху відомо, що до Куби він був зареєстрований за адресою штаб-квартири ГРУ на Хорошівському шосе і брав участь у турнірах з лову форелі в підмосковному селі Міса.

Інший «секретар», Сергій Донець, раніше служив у 38-й бригаді управління зв'язком ВДВ, який розташований у селищі Ведмежі озера в Щелково (в/ч 54164). Перед вторгненням в Україну бригаду перекинули до Криму, де вона координувала зв'язок між підрозділами ВДВ. У червні 2022 року під Луганськом було вбито колишнього командира бригади генерала Романа Кутузова. Судячи з усього, Донець, який працює під прикриттям дипломата, теж має відношення до секретного військового зв'язку.

Посаду радника-посланника у посольстві обіймає Ганна Васенкова. Вона закінчила МДІМВ, раніше працювала у видавництві «Республіка», була заступником директора Латиноамериканського департаменту МЗС. Однак у її чоловіка Сергія Васенкова, який проживає разом з нею на Кубі, біографія набагато цікавіша.

Він закінчив факультет кібернетики Московського інституту радіотехніки, електроніки та автоматики (МІРЕА), на якому готують фахівців у галузі інформаційної безпеки, системного аналізу, авіаракетобудування. Багато випускників МИРЕА надалі працюють у спецслужбах. До Гавани кібернетик Васенков працював у ТОВ «Газпром Геофізика» та представництвах у Росії британських компаній «Petroalliance Services Company Limited» та «Ethyl Petroleum Additives Limited». У представництві останньої компанії, судячи з податкової бази, налічується 11 197 росіян та іноземців, і серед них ми виявили кадрових офіцерів розвідки.

У Гавані працює ще один кібернетик – Віталій Кондратенко. Він закінчив факультет обчислювальної кібернетики і математики МДУ, а 1992 року йому видали офіцерське посвідчення № ГВ 99839. Тим часом Кондратенко значиться у російському торговому представництві, і які математичні розрахунки він робить у далекій Кубі, можна лише здогадуватися.

Серед інших російських представників варто відзначити голову офісу "Аерофлоту" в Гавані Євгена Воскобойника, який закінчив "американський" факультет Військово-дипломатичної академії (ВДА). У завдання офіцера ГРУ Воскобойника входить не лише вербування кубинців, а й контроль за авіапасажирами, які літають російськими літаками до Гавани, а потім через Мексику прямують до США. До речі, Воскобійника ми згадували у нещодавньому розслідуванні про шпигунів, які сидять під прикриттям «Аерофлоту» по всьому світу.

Свого представника на Кубі має й РПЦ. Це настоятель храму Казанської ікони Божої Матері в Гавані Моріс (Сава) Гаглоєв, який раніше служив у Відділі зовнішніх церковних зносин, а потім в особистому секретаріаті патріарха Кирила. Отець Моріс навчався у Дипломатичній академії МЗС на факультеті «Міжнародні відносини» та проходив стажування в Інституті Босе при Всесвітній раді церков у Швейцарії.

У Гавані батюшка відіграє важливу роль у пропаганді російського світу і щоб привабити кубинців, у приміщенні храму крутить їм радянські військові фільми з іспанськими субтитрами. При цьому, за словами колишньої парафіянки Олени К., святий отець не зовсім патріотичний або непогано знайомий з методами конспірації: «Щойно на нього наводять об'єктив, він відразу знімає георгіївську стрічку. А потім знову надягає, і так кілька разів».

Моріс Гаглоєв

«Слухачі» з ГРУ, ракетники, військовий будівельник

Інші росіяни, які живуть на Кубі, становлять ще більший інтерес. На сайті школи при російському посольстві ми виявили 37 учнів, батьки яких не вказані в дипломатичному листі.

Так, батько школярки Олени Олександр Уточкін до Гавани служив у в/ч 47747 у Климівську, куди перевезли частину обладнання із закритого Путіним шпигунського центру у Лурдесі. До ліквідації військової частини у 2013 році там несли чергування близько 80 офіцерів ГРУ, які перехоплюють сигнали з американських та європейських супутників. Інші пройшли в центрі стажування, і їх відправили у тривалі спецвідрядження під дахи російських посольств у всьому світі. У тому числі, як з'ясувалося, і Кубу. У соцмережах ми виявили офіцера-зв'язківця з в/ч 47747 Павла Смолка, який виклав фото із кубинськими дівчатами. Фото датується 2007 роком, коли РЕЦ офіційно вже вважався закритим.

Павєл Смолко на Кубі

Разом із дочкою Уточкіна у школі навчається Олексій, батько якого Артем Половников служив у селищі Ватутінки-1 у Підмосков'ї. У Ватутінках розташовано Головний приймальний центр космічної розвідки ГРУ, туди стікається інформація з усього світу.

«Наразі вже зовсім інше програмне обладнання та принципи роботи, і не потрібно тримати на Кубі тисячі „слухачів“, щоб вони прослуховували кожну частоту. Достатньо людей тридцять, і вони контролюватимуть США і ще Канаду зачеплять», — розповів The Insider колишній військовослужбовець з 309-го радіопеленгаційного вузла зв'язку ГРУ, що розташований у тому ж Климовську, (в/ч 34608), який попросив не згадувати його ім'я.

Серед батьків є й інші випускники технічних вишів, які не мають відношення до дипломатичної роботи. Так, батько школяра Станіслава Віталій Кадирко закінчив військовий факультет Російського державного технологічного університету імені К. Е. Ціолковського. Раніше він працював у НДІ «Точні прилади», який виконує держзамовлення Роскосмосу та Ракетно-космічного центру «Прогрес».

Віталій Кадирко

Сергій Поддавашкін, чия дочка Катерина навчається в 10 класі, закінчив Московський державний технічний університет імені М. Е. Баумана, звідки перспективних випускників набирають до Управління науково-технічної розвідки СЗР чи ГРУ. Згідно з оперативною базою МВС «Спецучет», 1993 року студента Піддавашкіна затримали за зберігання зброї, але під суд він не потрапив. Мабуть, проблеми з міліцією вирішив його батько, який на той час обіймав посаду першого заступника міністра шляхів сполучення.

У школі при посольстві навчаються Єгор та Дмитро. Їхнього батька Романа Любушкіна теж немає у списках дипломатів. Він закінчив Академію ракетних військ стратегічного призначення ім. Петра Великого і потім пішов служити у ГРУ. "Петрівці", як їх називають у військовій розвідці, під виглядом дипломатів сидять практично у всіх російських посольствах і фіксують цілі, за якими необхідно завдавати ракетних ударів. Деякі випускники служать у Головному обчислювальному центрі (ГВЦ) Міноборони. Раніше вони наводили смертоносні ракети на об'єкти в Сирії, а тепер українські міста, про що нещодавно писав The Insider.

Чоловік вчительки початкових класів Інни Міхущенко Дмитро теж ракетник: він навчався в Ростовському військовому інституті ракетних військ, потім вступив до ВДА. Причому під час навчання в академії Міхущенка зареєстрували не в офіцерському гуртожитку, а у студентському містечку Російського хіміко-технологічного університету імені Д. І. Менделєєва. Там же під виглядом студентів-хіміків проживали ще 12 офіцерів військової розвідки, і деякі надалі сиділи під дахами російських посольств у США, Європі та на Близькому Сході (редакція має весь список «студентів»). Не виключено, що поява на Кубі ракетників Любушкіна та Міхущенка пов'язана із розміщенням поблизу Гавани ракетного дивізіону С-400 «Тріумф».

Не виключено, що поява на Кубі ракетників пов'язана з розміщенням поблизу Гавани ракетного дивізіону С-400 «Тріумф»

Тоді на прокремлівських сайтах з'явилися ура-заголовки: «Наша відповідь США!», «Нарешті відбулося!», «Американці в паніці!». При цьому йшлося про те, що спецоперація з доставки С-400 на Кубу стала повною несподіванкою для Пентагону, і тепер ракетники тримають під прицілом Флориду та Мексиканську затоку. Щоправда, невдовзі деякі блогери видалили нотатки, а в Міноборони заявили, що інформація про ракети С-400 є фейком.

Батько учениць Тетяни та Вікторії Михайло Сапега навчався у Військово-інженерній академії (ВІА). Академія готує фахівців з будівництва ракетних шахт, бомбосховищ та фортифікаційних споруд. 1962 року випускники ВІА будували на Кубі укриття для радянських ядерних ракет. Однак американці виявили ракети, і вибухнула Карибська криза, яка мало не призвела до третьої світової війни.

На сайті школи в Гавані згадується Степан, який переміг у конкурсі на найкращу презентацію дитячих малюнків «Літопис Перемоги». Як з'ясувалося, батько підлітка генерал Андрій Гущин очолює групу військових спеціалістів на Кубі. Він розпочинав службу в морській піхоті на Північному флоті, в 1995 році відзначився під час штурму Грозного і був нагороджений зіркою Героя Росії. Після навчання в академії Генштабу Гущин обіймав низку командних посад у підрозділах берегової охорони, а у 2016 році командував морськими піхотинцями у Сирії. Після народних протестів на Кубі у 2020–2021 роках, викликаних нестачею продовольства та медикаментів, генерала Гущина відрядили до Гавани.

Дайте грошей і шпигуйте скільки хочете

Куба перебуває під жорсткими санкціями США і виживає за рахунок поставок продовольства, нафти, обладнання та фінансових вливань з інших країн. Нинішній режим у Гавані вміло паразитує на антиамериканізмі Путіна та Сі Цзіньпіна та в обмін на можливість будувати шпигунські об'єкти та розміщення ракет просить багатомільярдні субсидії та кредити, які навряд чи поверне у найближче десятиліття.

Той самий Китай вклав в економіку Куби сотні мільйонів доларів: модернізував енергетичний сектор, телекомунікаційні системи, побудував завод зі збирання комп'ютерів та видає кредити на підтримку кубинської економіки. Китайські фахівці допомогли нинішньому режиму заглушити протести кубинців, заблокувавши соцмережі. Тепер Пекін збирається будувати шпигунський центр із відповідною інфраструктурою і, можливо, незабаром домовиться про розміщення військово-морської бази.

Скільки платить Росія за присутність своїх військових та експлуатацію РЕЦ, суворо засекречено. Судячи з відкритих даних, дружба з Кубою коштує російським платникам податків дуже недешево. У Гавану в рамках гуманітарної допомоги йдуть нескінченні постачання пшениці, продовольства, запчастин для застарілих літаків, легкового та вантажного автопарку. У тому числі за допомогою російських фахівців ремонтуються танки, БМП та морські катери. У бюджеті Куби не знайшлося коштів на реставрацію купола будівлі парламенту і його відремонтували на гроші росіян.

Натомість у Росію йдуть кубинський ром, сиропи та банани. Особливо здивувало постачання на Кубу 20 тисяч офіцерських лінійок, необхідних для позначення на топографічних картах розташування військ противника, аеродромів та військових складів. Хоча у сучасних арміях лінійки давно замінили цифровими планшетами.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]