Священники упц (мп) співслужили Екзарху Вселенського Патріарха всупереч рішенню свого керівництва

|
Версия для печатиВерсия для печати

Священники УПЦ (в єдності з МП) не чекаючи рішення свого керівництва про єднавчий діалог, самі роблять кроки для об’єднання православ’я в Україні. Так, 24 вересня, у Ставропігії Вселенського Патріархату в Україні – Андріївському храмі два священники УПЦ (МП) співслужили Божественну Літургію Екзарху Вселенського Патріарха єпископу Команському Михаїлу.

Про це повідомляє Місія Ставропігія Вселенського Патріархату в Україні.

Йдеться про архімандрита УПЦ (МП) Гавриїла (Анисимова) – намісника ставропігійного чоловічого монастиря на честь преподобного Паїсія Величковського що розташований в тимчасово окупованому Криму, а також протоєрея УПЦ (МП) Олександра Колб, настоятеля Свято-Марії Магдалинівського храму в Луцьку.

Під час богослужіння були піднесені заупокійні прохання до Бога за полеглих воїнів ЗСУ та мирних жителів, вбитих загарбниками.

У своїй проповіді єпископ Команський Михаїл роз’яснив прихожанам притчу про таланти. Він наголосив, що Господь дарує кожній людині таланти, які треба розвивати та використовувати на благо інших.

“Якщо в нас є якісь таланти, якийсь хист, розвиваймо його, розвиваймо щоби стати кращими в ньому. Щоби ділитися цим талантом з іншими людьми”, – йшлось у проповіді Екзарха Вселенського Патріарха в Україні.

Після Божественної Літургії Архімандрит Гавриїл (Анисимов) подякував єпископу Михаїлу за можливість співслужити біля одного Престолу та братське піклування в тяжкий для намісника та братії монастиря час:

«Ваше Преосвященство, дорогий владико екзарх! Щиросердечно вдячні Вам за можливість співслужіння разом з Вами біля Престолу Божого, саме в цьому храмі Апостола Андрія, перлині золотоверхого Києва та ставропігії Вселенського Патріарха. Також дякую Вам та у вашій особі безпосередньо – Його Всесвятості Вселенському Патріарху Варфоломію за батьківську опіку в нелегкий для мене особисто та братії нашого монастиря час, коли ми вимушені покинути свою домівку – монастир, який ми будували на протязі багатьох років. Ті хто знає мене особисто або слідкує в соціальних мережах – знають факт нашого бачення на оточуючі нас події, а саме збройну агресію російської федерації проти нашої Батьківщини – України. Використовуючи можливість, хотів би подякувати – нашим мужнім героям які покладають своє життя на лінії фронту, задля того щоб ми могли звершувати своє служіння сьогодні в цьому Храмі, підносячи свої молитви за них та тих, хто загинув. Для мене особисто це честь! Також, як священник, який звершував своє служіння на території Українського Криму – хотів би відмітити рухи опору, які до сьогодні мають сміливість та відвагу виконувати свою місію по відновленню державного суверенітету України на окупованих територіях. Боріться! Йдіть до своєї мети! Україна з Вами!».

Згідно з джерелами Духовного Фронту України, намісник ставропігійного монастиря на честь преподобного Паісія Величковського архімандрит Гавриїл разом з деякими представниками братії був вимушений терміново покинути територію Криму в звʼязку з тиском з боку керівництва російської церкви та ФСБ рф.

Отець Олександр Колб, який також співслужив Екзарху за Божественною літургією висловив радість від євхаристійного єднання обох Церков: УПЦ (МП) і матері-Церкви Вселенського патріархату. Він також обурений тим фактом, що УПЦ (МП) досі продовжує виконувати рішення про розрив Євхаристійного єднання з Вселенським патріархатом, попри те, що такі рішення продиктовані в Москві, а сама УПЦ заявляє про свою незалежність.

“Прихожани нашого храму добре знають мою позицію ще з 2014 року. Я засуджую рф, яка веде війну проти нашої держави України, а також засуджую тих, хто благословляє цю війну, тобто патріарха Кіріла. Разом з парафіянами ми терпеливо чекали на конкретні дії від наших єрархів Української Православної Церкви, щодо повного відділення УПЦ від МП. За дорученням, та від імені парафіян я посилав лист на Собор УПЦ що відбувся 27 травня 2022 р. у Феофанії. Ми просили остаточно від’єднатись від МП, та відновити Євхаристичне спілкування з Вселенським Патріархом та іншими Помісними Церквами з якими цей зв’язок був розірваний”, – розповів священник.

Він пояснив, що разом з українськими вірянами не хоче мати нічого спільного з патріархом РПЦ Кірілом.

«Ми повністю довіряємо рішенням і діям Вселенського Патріарха. Сьогоднішнє співслужіння з Екзархом Вселенського Патріарха Єпископом Михаїлом Команським пряме свідчення нашої довіри Патріарху Варфоломію», – підкреслив священник УПЦ (МП).

Звертаючись до вірян, екзарх Вселенського патріарха єпископ Команський Михаїл висловив радість через співслужіння із священниками УПЦ (МП). Він звернув увагу на постанови УПЦ (МП), вслід за РПЦ, розірвати єдність із Константинопольською Церквою після надання Томосу ПЦУ.

“Таке служіння, думаю, відбулося вперше після прийняття УПЦ, слідом за РПЦ, незграбної постанови про припинення євхаристичного спілкування з Матірʼю Церквою Константинополя та іншими Помісними Православними Церквами, що визнали автокефалію Православної Церкви України”, – розповів єпископ Команський.

Крім цього, єпископ Михаїл вбачає в співслужінні священників дію Промислу Божого.

«Два священнослужителі з різних кінців єдиної України, не домовляючись і не плануючи, висловили одночасно бажання вчинити згідно з вченням Спасителя Господа Нашого Ісуса Христа “Щоб були всі єдині”, на реалізацію православної еклезіології, в супереч штучно навʼязуваним ідеологічним штампам та пропаганді викривленого розуміння Церкви Христової з боку багатьох церковних єрархів. Бажання послужити спільну Божественну Літургію, причаститися від однієї Чаші Христової. До речі, минулої неділі у нас в Ставропігії молився і причащався ще один клірик УПЦ єромонах Амфілохій Філюк», – зазначив Екзарх.

Він додав, що такі співслужіння сповнюють його радістю та надією, що все більше людей розумітимуть хибність, неприродність та упередженість вищезгаданих постанов РПЦ і УПЦ (МП) про розрив євхаристичного спілкування. «Рішень, що базуються не на свободі у Христі, а на залякуванні та маніпулюванні».

«Особисто я вірю, що з Божою допомогою, поволі скресне крига взаємної недовіри та протистояння в житті православних в Україні. Ми ж радо чекаємо й інших кліриків УПЦ для спільного служіння та молитви, як першого кроку в напрямку умиротворення церковного життя. Чекаємо, з повагою та любовʼю, як на братів у Христі та вільних дітей Божих», – підсумував єпископ Команський.

Нагадаємо, що 14 жовтня 2018 року РПЦ в односторонньому порядку розірвала євхаристійне спілкування з Вселенським патріархатом через надання Томосу про автокефалію ПЦУ. 13 листопада 2018 року, таке ж рішення прийняли і в УПЦ (що в єдності з МП). Там навіть зазначили, що процес надання Томосу про автокефалію “є штучним, нав’язаним ззовні, не відображає внутрішньої церковної необхідності”.

Рішення припинити євхаристійне спілкування означає, що віряни УПЦ МП не можуть причащатися в храмах Вселенського патріархату, а священикам та єрархам УПЦ (МП) заборонено здійснювати спільні богослужіння із священниками Вселенського патріархату. Такий крок – найвища міра інституційних церковних санкцій.

Сьогоднішнє співслужіння священників УПЦ (МП) з екзархом Вселенського патріархату є позитивною подією, яка може мати значний вплив на церковне життя в Україні. Цей крок є проявом волі окремих священників УПЦ (МП) до відновлення співслужіння з Вселенським патріархатом і може стати початком процесу діалогу між двома церквами, задля єдності українського православ’я.

Крім цього це свідчить про те, що частина священників УПЦ (МП) не згодні з лінією керівництва своєї Церкви, яка продовжує перебувати в євхаристійному розриві з Вселенським патріархатом і не оголосила про повний вихід із Московського патріархату, який благословляє вбивць українського народу.

Фото  з відкритих джерел

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

20:00
У неділю гроза лише на південному сході України, тепло
18:07
Олександр Чебаненко: Про чергову імітацію, паспорти чоловікам за кордоном та біг влади по граблях
16:05
Адепти московського патріархату мають психічний розлад та потребують медичної допомоги, - лікар о. Олексій Данилов
14:13
Офіційно: ЗСУ контролюють дві третини сіл Очеретиного та Соловйового на Донецькому напрямку
12:05
Провал оборони в Очеретино створив для ЗСУ загрозу поразки майже у всій Донецькій області
10:04
У квітні 2022 року "зелена влада" планувала здати росії суверенітет України, цьому запобіг Джонсон - Die Welt
09:01
Уночі збито 21 з 34 ракет окупантів, але є влучення у 4 ТЕС
08:00
ГЕНШТАБ ЗСУ: ситуація на фронті і втрати ворога на 27 квітня
20:00
У суботу в Україні дощі лише на сході, на півдні до +25°С
18:05
Від Чорнобилю 1986 - до Чорнобилю 2024: ядерна енергетика нашої країни підійшла до небезпечної межі

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]