У «Наказі» патріарха Кіріла Бога буквально немає

|
Версия для печатиВерсия для печати

Глава РПЦ завізував нове вчення: ксенофобська ідея "російської цивілізації" замінила християнство. Залишилося приєднати якнайбільше земель і «розмножитися» до 600 мільйонів.

Під враженням від теракту у «Крокус Сіті Холлі» патріарх Кіріл екстрено зібрав у храмі Христа Спасителя так званий Всесвітній російський народний собор. У прийнятому на соборі документі сформульовано — ні багато, ні мало — новий сенс життя (спойлер: без Бога), виявлено загальний сатанізм Заходу, запропоновано закон про «триєдиний російський народ» та переселення росіян із міст у селища. Особисто від себе патріарх ще й вступив у дискусію з Путіним про російський націоналізм.

«Священна війна» та полеміка з Путіним

ЦИТАТА З «Наказу…»

«Спеціальна військова операція є Священною війною, в якій Росія та її народ, захищаючи єдиний духовний простір Святої Русі, виконують місію «Утримуючого», що захищає світ від натиску глобалізму і перемоги Заходу, що впав у сатанізм. Після завершення СВО вся територія сучасної України має увійти до зони виняткового впливу Росії»— йдеться у «Наказі» Всесвітнього російського народного собору, ухваленому на його екстреному з'їзді у храмі Христа Спасителя 27 березня.

Під документом — підпис патріарха Кіріла, який очолював з'їзд; за нього одноголосно (як тепер прийнято у Росії) проголосували 488 делегатів з'їзду, включаючи приблизно 50 архієреїв РПЦ.

Описуючи особливу природу російського народу, якої більше не має жоден народ Землі, патріарх додав особисто від себе:

«Нехай ніхто нас не лякає російським націоналізмом! Російського націоналізму у природі немає, це кожен знає».

Загвоздка, щоправда, у тому, що про це не знає Владімір Путін. Того ж дня, виступаючи на зустрічі з льотчиками в Торжку, він назвав «деструктивними» думки про перевагу російського народу і спробував остудити антимігрантську істерію, що розганяється пропагандою і РПЦ:

«Потрібно ставитися до цієї складової дуже по-дорослому, серйозно, не махати руками та бовтати язиком, а думати, коли вимовляєш кожне слово».

З трибуни Собору патріарх висловив ще одну претензію до влади: виявляється, міністерство освіти розпорядилося виключити з 2025 р. із освітнього стандарту предмет «Основи духовно-моральної культури народів Росії». Ну, не зовсім виключити, а інтегрувати його в курс «Історія нашого краю» для учнів 5–7-х класів. Це обурило Кіріла, який закликав до «запобігання такого роду волюнтаризму». Він звинуватив міністерство у підриві «культурної, духовної і навіть політичної самосвідомості нашого народу». А що буває за підривом політичної самосвідомості в умовах особливого часу?

Патріарх Кирило на позачерговому з'їзді Всесвітнього російського народного собору. Фото: сайт «Марийская митрополия»

Новий сенс життя та місія Росії

Але повернемося до соборного «Наказу» — свого роду політичної програми, яку РПЦ та об'єднана навколо неї громадськість пропонують російському народові та владі РФ. СВО як "священна війна" - це "новий етап національно-визвольної боротьби російського народу". Всесвітньо-історична місія РФ як держави зводиться до «захисту російського світу», межі якого «суттєво ширші за державні кордони як нинішньої Російської Федерації, так і великий історичний Росії».

Та що там межі! Російська цивілізація і велика російська культура оголошуються патріархом і соборянами «вищою цінністю та змістом життя».

Це досить радикальний перегляд традиційного православного віровчення у бік язичницького націоналізму.

Нещодавно (щоправда, до початку СВО) журнал «Фома», що видається з благословення патріарха і за редакцією його нинішнього прес-секретаря, зовсім інакше трактував це питання: «Сенс життя християнина — у русі до Бога і поєднання з Ним. З'єднатися з Богом означає подолати ненормальність і обмеженість земного буття і стати по-справжньому щасливим».

Місію Росії «Наказ» зводить до деструкції — правда, «в доброму розумінні»:

ЦИТАТА З «Наказу…»

«Місія Росії щораз обрушувати спроби встановлення у світі універсальної гегемонії — спроби підкорити людство єдиному злому початку».

Росії прямо приписується Божественна функція — бути «утримуючим» світове зло, про яке пише апостол Павло у своєму 2-му посланні до фессалонікійців.

Професор Санкт-Петербурзької духовної академії архімандрит Іаннуарій (Івлієв), який розпочинав свою вчену кар'єру в роки ректорства в академії Кіріла, так узагальнює погляд православного переказу на ці слова Павла:

«За фігурою "утримувача" стоїть Сам Бог. Це Бог і ніхто інший — пан часів та строків, початку та кінця». У цьому ж місці послання (2 Фес, 2:3-4) апостол Павло пише і про те, хто претендує на узурпацію Божественної влади: «Відкриється людина гріха, син смерті, який чинить опір і звеличується понад усе, що називається Богом або святинею, так що у Божому храмі сяде він, як Бог, видаючи себе за Бога».

Професор Санкт-Петербурзької духовної академії архімандрит Іаннуарій (Івлієв). Фото: Вікіпедія

Прагнення «скасувати Апокаліпсис» і протиставити «місію Росії» пророцтвам Христа про своє друге пришестя видає в патріарху носія секулярного політичного світогляду, а не християнської традиції, яка жила очікуванням цього пришестя.

Християнська Біблія завершується такими словами: «Їй, прийду скоро! Амінь. Їй, прийди, Господи Ісусе!

Але собору цікаві лише Росія та російський народ, а не якісь «універсалії».

ЦИТАТА З «Наказу…»

«Воз'єднання російського народу має стати одним із пріоритетних завдань зовнішньої політики Росії. Росії слід повернутися до існуючої більше трьох століть доктрини триєдності російського народу, згідно з якою російський народ складається з великоросів, малоросів і білорусів, які є гілками (субетносами) одного народу, а поняття «російський» охоплює всіх східних слов'ян — нащадків історичної Русі… Доктрина триєдності має отримати законодавче закріплення, ставши невід'ємною частиною російської системи права».

Але якщо українці (нинішньою мовою РПЦ — «малороси») — невід'ємна частина російського народу, то чим виправдати військові дії та пафос прокремлівських Z-каналів, де за потурання влади цих людей щойно зневажливо не називають?

Ті ж самі патріарх, єпископат і клір РПЦ не висловили за два роки жодного офіційного співчуття у зв'язку із загибеллю мирних представників, як тепер з'ясовується, «малоросійської» частини триєдиного російського народу. Якось не складається цей пазл.

Катастрофа, переселення та перегляд наук

І вже зовсім збиває з пантелику пафосна заява соборян про «демографічну катастрофу, що переживається нашою країною».

Якщо Росія утримує від зла весь решту світу, то чому ж не змогла втримати себе? Говорячи про жорстку заборону абортів і насадження багатодітності, собор, з посиланням на Дмитра Менделєєва, ставить завдання довести населення РФ до 600 млн. Якось ніяково буде в цьому контексті говорити РПЦ про перевагу чернечого (безшлюбного) шляху, який обрали для себе як сам патріарх Кіріл, і десятки архієреїв, які прибули на собор. Цікаво, що «скасування чернецтва» було одним із пунктів революційної програми так званої «червоної церкви» (оновленців), що просувалася ОГПУ у 1920-ті.

Іншою умовою багатодітності, на думку «Наказу», стане майбутнє «масове переселення жителів міст у впорядковані приміські селища» (здається, подібний експеримент провів Пол Пот, прийшовши до влади в Кампучії).

Логічно було б супроводжувати такі «переселення» відродженням ще однієї традиційної цінності — кріпацтва, яке скасував ліберальний цар Олександр II явно під ворожим триєдиною Русі західним впливом.

Собор поки що не говорить про це прямо, але в середовищі консервативного духовенства РПЦ тема обговорюється на повному серйозі.

Звично розкритикувавши міграційну політику влади, соборяни перейшли до «вирішення завдання побудови нової соціогуманітарної парадигми». Їхній план тут простий настільки, що могли б позаздрити більшовики. Якщо Захід - це сатанізм, то РФ повинна зробити «перегляд західних наукових теорій і шкіл на предмет їх відповідності суверенному російському світогляду» і «ревізію масиву гуманітарних знань, загальноприйнятих теорій і концепцій на основі їх кореляції з системою світоглядних цінностей і ін» .

Мене долають невиразні сумніви, що, наприклад, Фрейд, Кант, Ейнштейн чи Фукуяма дуже відповідають суверенному російському світогляду… Та що тут далеко ходити! Платон з Аристотелем і будь-які батьки греко-латинської патристики йому теж навряд чи відповідають.

100 архієреїв та 10 сенаторів

Читаючи цей похмурий абсурд, резонно поставити запитання: а кого взагалі представляє цей собор?

Про цей гібридний «церковно-громадський інститут» докладно розповідала «Новая», коли в листопаді минулого року Путін обрав майданчик ВРНС для презентації своєї програми на наступні шість років. За статутом, «членами Собору є юридичні особи - громадські об'єднання та громадяни Російської Федерації, іноземні громадяни, особи без громадянства, які законно перебувають у Російській Федерації, які досягли 18-річного віку, що зробили внесок» у справу національного відродження.

Обігнутий високою увагою, ВРНС переживає бурхливе зростання: «За минулий рік кількість регіональних відділень Собору подвоїлася — було відкрито 42 нових відділення… На даний момент відділення ВРНС діють у всіх 89 суб'єктах Російської Федерації, включаючи регіони, що возз'єдналися з Росією… Є членами Собору. беруть безпосередню участь у його роботі понад 100 архієреїв Російської православної церкви», — прозвітував учора заступник голови ВРНС Костянтин Малофєєв.

Костянтин Малофєєв. Фото: сайт «Марийская митрополия»

Цікаво, що в раді собору є глави єпархій РПЦ у країнах ЄС і НАТО: митрополит Віленський і Литовський Інокентій (Васильєв) і митрополит Таллінський і всієї Естонії Євген (Решетников).

Якщо Євген уже залишив Естонію, то Інокентій може опинитися у досить делікатній ситуації через агресивні декларації Собору.

Крім архієреїв членами ВРНС складаються 17 губернаторів, п'ять депутатів Держдуми, 10 сенаторів, 10 голів законодавчих зборів суб'єктів РФ, 45 заступників губернаторів, а також низка керівників кабінетів міністрів та адміністрацій суб'єктів РФ, голів громадських палат, 16 ректор.

Керує Собором президія, до якої крім ієрархів і громадських осіб входять Сергій Бабурін, Сергій Глазьєв, Валерій Зорькін, Володимир Мединський, Олена Мізуліна, Микита Міхалков, Дмитро Рогозін, Сергій Степашин, Юрій Чайка, Сергій Шойгу та Ірина Ярова, а президія формує , де під керівництвом патріарха працюють Олександр Дугін, Петро Толстой, Леонід Слуцький та інші найкращі представники російського народу.

Місія ВРНС, як сказано на його офіційному сайті, полягає в «об'єднанні всіх росіян незалежно від країни проживання та політичних поглядів» (проте російських лібералів або людей з антивоєнними поглядами щось на соборі не видно).

Вчасно зіскочив?

Мало хто з учасників собору звернув увагу на загадкове кадрове рішення. Багаторічний заступник голови Собору, тобто зампатріарха, православний олігарх Костянтин Малофєєв, подав у відставку зі свого високого посту під приводом, що йому треба зосередитися на діяльності новоствореного фонду «Царьгород». Раніше численні фонди та бізнес-проекти, які очолює Малофєєв, не заважали йому бути «обличчям ВРНС».

Таке демонстративне дистанціювання від патріарха — глибоко продумане рішення конфіден- та митрополита Тихона (Шевкунова) та колишнього соратника Євгена Пригожина з «добровольчого руху» (Малофєєв очолює найвищу раду Союзу добровольців Донбасу і свого часу підтримував заклики до відставки Шойгу). З кінця минулого року в навколопатріархійних колах не вщухають розмови про швидке завершення патріаршества Кіріла і про те, що образу «патріарха особливого часу» більш відповідає компліментарний той самий Тихін, не обтяжений, на відміну від Кіріла, західницьким та екуменічним минулим.

 

Знак, який надсилає Малофєєв православній громадськості на тлі спроб патріарха «радикалізувати повістку», лише підігріває такі розмови…

Вгорі: ілюстрація: Петро Саруханов / "Новая газета"

Переклад: «Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]