Україна продає більше курятини за кордон

|
Версия для печатиВерсия для печати

 Із початку 2023 року Україні вдалося наростити постачання м'яса на зовнішні ринки на 9,5% — до 288 тисяч тонн.

Український експорт м'яса птиці в серпні 2023 року становив 39,5 тисячі тонн — це на 3,6 тисячі тонн більше, ніж місяцем раніше. Як свідчать дані митної статистики, обсяг експорту в останній місяць літа був найбільшим за підсумками одного календарного місяця з початку цього року, зазначає Фокус.

Зазначається, роком раніше в серпні Україні вдалося вивезти за кордон лише 30 тисяч тонн курятини.

Хто купував українську продукцію у 2023 році

Головними покупцями є такі країни:

  • Нідерланди;

  • Саудівська Аравія;

  • Словаччина.Fullscreen

За підсумками семи місяців цього року Україна відправила за кордон 288 тисяч тонн курятини. Експортери заробили на цьому 539 мільйонів доларів.

Порівняно із січнем-серпнем 2022 року експорт курятини в натуральному обсязі збільшився на 9,5%, водночас у грошовому обчисленні зменшився на 8%. Причина — зниження середньої ціни реалізації в другому півріччі 2022 року. 

Якщо за перші пів року 2022 року середня ціна українського експорту м'яса птиці була на рівні 2,2 долара за кілограм, то вже на початку 2023 року вартість знизилася до 1,7 долара/кілограм. Але навесні ціна знову зросла: з травня по липень експорт курятини коштував майже 2 долари, а в серпні знизився до 1,88 долара.

Почім м'ясо для українця: скільки витрачають громадяни на купівлю м'ясної продукції

У липні цінники на яловичину та свинину зросли лише на 0,2-0,5%, а на м'ясо птиці та сало зменшилися на 0,1-1,3%. Виняток становили курячі стегна, які протягом липня подешевшали на 4,03 грн/кг, і свиняча грудинка — на 2,47 грн/кг.

Але якщо придивитися до даних на початок року, то побачимо, що роздрібні ціни на м'ясо суттєво зросли — від 1,9% до 32,4%. Наприклад:

  • у липні яловичі ребра коштували 160,48 грн/кг (+13,2% порівняно із січнем 2023 року);

  • яловичий гуляш — 245,16 грн/кг (+3,2%);

  • курячі гомілки — 77,49 грн/кг (+8,9%);

  • курячі стегна — 105,11 грн/кг (+7,5%);

  • куряче філе — 143,93 грн/кг (+4,0%).

Раніше Фокус писав, скільки грошей витрачають на продукти українці, а скільки — жителі Євросоюзу та США. Також Фокус розповідав, чому в Україні вже восени подорожчає хліб.

«Аргумент»


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]