Український завод випускає муляжі військової техніки із металобрухту, старих покришок та пластикових труб

|
Версия для печатиВерсия для печати

Financial Times розповіла, як влаштовано це виробництво.

На початку повномасштабного російського вторгнення одне із підприємств українського металургійного холдингу «Метінвест» опинилося на шляху російської армії. Його співробітники викопали навколо заводу траншеї і побудували укріплення, а через брак зброї зібрали з підручних матеріалів кілька муляжів, щоб затримати війська. Це спрацювало, і незабаром завод налагодив виробництво макетів для українських військових, які використовують їх як хибні цілі, спонукаючи російську армію витрачати боєприпаси, розповідає Financial Times.

Директор підприємства (FT з міркувань безпеки не наводить ні назву заводу, ні імен його співробітників) згадує, що перші «гаубиці» зібрали із коробок, шматків пластику та того, що було викинуто у сміття. Потім керівники підприємства зрозуміли, що можуть використати свої навички у виробництві більш реалістичних макетів для української армії. На заводі почали збирати муляжі радянських гаубиць Д-20, американських гаубиць М777, радіолокаційних станцій (РЛС) 35Д6М, радарів Sentinel A4, мінометів та іншої техніки.

За словами одного з керівників підприємства, співробітники прагнуть «максимальної автентичності» та мінімальної вартості виробництва. У хід йде все, що можна знайти на території заводу: пластикові труби, піноблоки, старі покришки, деревина та металобрухт. Радіолокаційні відбивачі зробили з бочок нафтової компанії «Лукойл», що розрізали.

За словами співрозмовника FT, успішність виробництва вимірюється кількістю знищених муляжів. «Якщо вони знищені, то ми зберегли нашу зброю і життя наших хлопців, а противник витратив свої цінні боєприпаси», — каже директор заводу.

Співробітники підприємства постійно оновлюють конструкції та розширюють «каталог», щоб він відповідав потребам українських військ у міру появи нового західного озброєння. Створюючи макети, вони відтворюють усі деталі оригінальної техніки аж до гайок та болтів. Справжні зразки озброєння вони ніколи не бачили і на передовій не були. Параметри техніки працівники заводу шукають у відкритих джерелах. “Ми їх нагуглили. Все це є в інтернеті», — розповідає один із керівників підприємства.

На виготовлення реалістичної копії радянської гаубиці Д-20 потрібно чотири дні, американської гаубиці М777 — близько двох тижнів. Створення копії РЛС Sentinel A4 вимагає три тижні, а модернізованої РЛС 35Д6М — до місяця.

Вартість кожного макета – від кількох сотень до кількох тисяч євро. «Нещодавно російські війська запустили ракети Х-35 вартістю близько одного мільйона євро, щоб знищити хибну систему радіолокації. Ми витратили тисячу доларів на радар-пастка», — каже співрозмовник FT.

За півтора роки війни завод «Метінвесту» поставив українським військам понад 250 хибних цілей. Один із старших фахівців заводу розповідає, що вони можуть виготовляти близько 10–15 виробів на місяць. Ідею підтримав і власник контрольного пакету акцій "Метінвесту" Рінат Ахметов. «Кожен співробітник „Метінвесту“ робить все можливе, щоб урятувати життя наших воїнів на передовій. Військові приманки – лише мала частина нашого внеску у спільну перемогу», – сказав він.

Хибні цілі використовувалися у війнах і раніше. Військовий аналітик, відставний генерал-майор австралійської армії Мік Райан наводить приклад Дарданелльську операцію 1915 року, коли британці і французи змогли вивести війська з півострова Галліполі, переконавши армію Османської імперії, що солдати залишаються на своїх позиціях. Схожу тактику застосовували союзники перед висадкою в Нормандії під час Другої світової війни. На території Англії будували фальшиві польові табори та створювали «радіомережі», в газетах виходили публікації, що вводять в оману щодо часу та місця десантування.

У 1991 році помилкові цілі використовував Ірак, щоб заплутати американські повітряні сили, а наприкінці 1990-х років югослави в Косові будували макети артилерійських гармат з дерева та пластикових трубок, щоб обдурити льотчиків НАТО. Росія, як пише Financial Times, також використовує помилкові цілі, але не завжди вдало — у січні 2023 року Генштаб ЗСУ опублікував фото гумового танка, що здувся, на одній з позицій на запорізькому напрямку.

Фото: Метінвест

Переклад: «Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]