Євродепутатка з Латвії Жданок була завербована ФСБ росії

|
Версия для печатиВерсия для печати

Євродепутатка з Латвії Татьяна Жданок, представниця партії «Русский союз Латвии», була завербована Федеральною службою безпеки росії.

За інформацією, отриманою журналістами кількох видань, Тетяна Жданок працювала під керівництвом кураторів із П'ятої служби ФСБ щонайменше з 2005 року, повідомляє естонське видання.

Видання The Insider, що спеціалізується на журналістських розслідуваннях, опублікувало електронні листи, що описують співпрацю латвійського депутата Європарламенту Тетяни Жданок та російської Федеральної служби безпеки.

Судячи зі зламаного листування Жданок, справжність якого вдалося підтвердити The Insider, в 2005 році вона вже листувала зі своїм куратором - на той момент це був співробітник пітерського УФСБ Дмитро Гладей (нині він 74-річний ветеран, який пішов у відставку).

Гладей продовжував працювати зі Жданок до 2013 року, після чого став пересилати її звіти на нову анонімну електронну адресу [email protected]. Згодом він віртуально представив їй людину на ім'я Сергій Красін, якому вона почала безпосередньо надсилати свої агентурні звіти.

The Insider зміг ідентифікувати "Красина" за унікальним паролем, що витік у мережу, який використовувався власником поштового акаунту [email protected]. Цей пароль також використовувався разом із телефонним номером, що належить Сергію Бельтюкову, чинному офіцеру ФСБ із Санкт-Петербургу.

Працював, за даними The Insider, зі Жданок ще один оперативник ФСБ. Інформація про це спливла у 2022 році, коли естонський суд розглядав справу Сергія Середенка, самопроголошеного "омбудсмена Естонії з прав людини", за звинуваченням в антидержавній діяльності (у результаті Середенко отримав 5,5 роки позбавлення волі). Серед семи співробітників ФСБ, які курирували Середенка, був Артем Курєєв. В естонському вироку йдеться про те, що у 2014 році Жданок подала заяву до посольства Бельгії в Москві, щоб отримати шенгенську візу для відвідування Курєєвим Європейського парламенту з 2 по 8 квітня, невдовзі після анексії Криму.

Таким чином, за оцінкою The Insider, Жданок не просто надсилала своїм ФСБ-шним куратором звіти про проваджену діяльність, а й використала свій статус євродепутата, щоб допомагати їм потрапляти на територію ЄС.

Жданок у коментарі для Re: Baltica не стала заперечувати справжність листів, але відмовилася коментувати їх зміст, передає Rus.Delfi.lv.

Служба держбезпеки Латвії у коментарі для Re: Baltica зазначила, що латвійське законодавство з 2016 року передбачає покарання за надання іноземній державі або іноземній організації допомоги в антилатвійській діяльності. Зворотної сили цей закон немає.

"Тому історичні епізоди не можуть бути кваліфіковані як злочин", - заявив голова СДБ Нормундс Межвієтс. Але один із листів був надісланий після 2017 року. "Це ми точно оцінюватимемо", - додав Межвієтс.

74-річна Жданок була членом Європарламенту від Латвії з 2004 по 2018 рік, 2019-го знову стала євродепутатом. Через зміни у латвійському законодавстві вона не зможе брати участь у наступних виборах до Європарламенту у червні цього року. Тоді ж закінчиться її депутатський імунітет.

«Аргумент»


В тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]