Юрій Касьянов: Революція дронів

|
Версия для печатиВерсия для печати

"Моделювання нових бойових операцій, управління військами, оборонною промисловістю і всією країною в умовах масштабної революції дронів вимагає не тільки горезвісних "нових підходів", а й нових людей у керівництві країни і силовими структурами".

"Два роки тому, на початок вторгнення ні в українській, ні в російській арміях майже не було дронів-бомбардувальників і дронів-камікадзе.

Рік тому дрони-бомбардувальники, озброєні піхотними гранатами і саморобними боєприпасами, вже міцно увійшли у фронтове життя, а далекобійні дрони-камікадзе типу "Шахед" довели свою ефективність.

Півроку тому фронтові коптери-камікадзе (фпв-дрони) стали справжнім лихом на нулі, а керовані дрони-камікадзе середньої дальності типу "Ланцет" знищили більше української бронетехніки та артилерії в ближньому тилу, ніж будь-які інші засоби ураження.

Усього за рік-півтора війна настільки змінилася, що якби сьогодні українській або російській арміям, насиченим дронамі, засобами радіотехнічної розвідки та радіоелектронної боротьби, довелося б зіткнутися з будь-якою іншою армією світу, навіть американською або китайською, останнім довелося б непросто.

Якби українська армія два роки тому мала б такий досвід застосування дронів, як сьогодні, вторгнення захлинулося б на самому початку.

Йде справжня революція дронів у військовій справі, яку можна порівняти з винаходом вогнепальної зброї. Дрони замінюють собою авіацію, артилерію, танки, снайперів, і полюють уже за поодинокими солдатами на полі бою. У таких умовах арміям доводиться змінюватися, навіть всупереч рішенням командирів або їхній нерішучості. В армії з'явилися спеціальні підрозділи, укомплектовані дронами, дрони з'явилися у звичайних піхотних взводах і відділеннях, і навіть у окремих бійців.

Повсюдне застосування дронів призвело до розвитку горизонтальних зв'язків, зниження ролі командира на полі бою до рівня організатора, координатора і спостерігача.

Революція дронів, інформатизація бойових підрозділів, спричинили стихійну модернізацію збройних сил, і стала драйвером змін у польових штабах, у Генеральному штабі та Міністерстві оборони України. Поки що ці зміни ще не надто помітні, тому що сильні позиції кабінетних полковників і паркетних генералів, але зрештою зміни можуть стати тією самою "соломинкою", яка витягне Україну з "глухого кута", дасть армії бажану технологічну перевагу в боротьбі з набагато сильнішим супротивником.

Окреме питання - чи зможуть змінитися еліти, військово-політичне керівництво країни. Армія не існує у вакуумі, вона залежить як від постачання і забезпечення, так і від військово-політичних рішень, які в умовах бурхливої дрононізації бойових підрозділів уже не можуть базуватися тільки на випрошеній на Заході військовій допомозі - танків, гармат, снарядів, літаків. Сьогодні бойові операції можна і потрібно планувати (і вони плануються так на низовому рівні) з урахуванням можливостей дронів - і в рамках бригади, і в масштабах фронту, і не тільки на оперативну глибину, а й до Уралу.

Моделювання нових бойових операцій, управління військами, оборонною промисловістю і всією країною в умовах масштабної революції дронів вимагає не тільки горезвісних "нових підходів", а й нових людей у керівництві країни і силовими структурами - тих, хто реально конструює, виробляє, застосовує дрони, тих, хто знає, які можливості дасть армії і країні революція дронів завтра, щоб війна закінчилася перемогою."

(Джерело).

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]