2018 року Україна фігурувала в 461 з тисячі випадків дезінформації в російських ЗМІ

|
Версия для печатиВерсия для печати

Протягом 2018 року Україна фігурувала в 461 з тисячі випадків дезінформації в російських ЗМІ.

Про це повідомляють аналітики проекту «EUvsDisinfo» (EU vs Disinformation, ЄС проти дезінформації), передає Центр журналістських розслідувань.

Як вказується, в 2018 році з 212 повідомлень в розділі «anti-fake» незалежного російського видання «Інсайдер» 60 стосувалися України (включаючи анексований Крим). Так, зокрема, напередодні новорічних і різдвяних свят дезінформація містилася в повідомленнях російських державних ЗМІ про іноземні борги України, армію і про президента країни.

А українське інтернет-видання StopFake, яке стежить за тим, як прокремлівські ЗМІ зображують Україну, нещодавно представило Топ-10 дезінформації, націленої на Україну в 2018 році. У список StopFake входять повідомлення, в яких стверджується, що українські діти змушені грати з м'якими ляльками Адольфа Гітлера; що українські студенти змушені відкидати родичів, що живуть в Росії, і що українська національна церква «набуває статусу християнської версії ІГІЛ».

«Прокремлівська дезінформація про Україну націлена на аудиторію в Росії, в Україні і в третіх країнах, включаючи Захід. Наприклад, внутрішньій аудиторії РФ показують повідомлення, спрямовані на дегуманизацию українців і українську владу, як цинічного сучасного послідовника нацизму», - зазначають європейські експерти.

При цьому українську аудиторію російські ЗМІ намагаються деморалізувати, применшуючи військові можливості України з метою знизити моральний дух у військовому конфлікті з РФ.

«Західній аудиторії і міжнародному співтовариству прокремлівські ЗМІ намагаються представити Україну винною в триваючому конфлікті з РФ. Без сумніву, ставити під сумнів відповідальність РФ було метою довгострокової кампанії дезінформації, яка привела до недавньої ескалації конфлікту в Азовському морі. Подібна стратегія також була ключовою в спробах посіяти сумніви в ролі РФ в катастрофі малайзійського «Боїнга» MH17», - вказують аналітики.

Окремий блок дезінформації Россмо спрямований на представлення подій Революції Переваги в Україні та змін після них, як провал. При цьому аналітики ЄС наводять приклад продемонстрованого на державному російському ТБ інтерв'ю з нібито «розчарованим українцем», який виявився актором з Білорусі.

«Якщо західна аудиторія повірить в такого роду повідомлення, доповнені заявами, що Україна не є реальною державою і що українці і росіяни - один народ, Кремль може сподіватися, що Захід змінить ставлення до підтримки України», - відзначають експерти.

Проект «EUvsDisinfo» був створений в рамках кампанії, спрямованої на поліпшення прогнозування, розгляду і реагування на прокремлівську дезінформацію і організований Оперативної робочою групою зі стратегічних комунікацій East StratCom Task Force. Група була створена рішенням глав держав і урядів ЄС у березні 2015 року для протидії російським дезінформаційним кампаніям.

«Аргумент»


 В тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]