Китай нарощує закупівлю російської сировини, але не постачання обладнання

|
Версия для печатиВерсия для печати

За вісім місяців 2022 року російський експорт до Китаю зріс на 50% (до $72,9 млрд), тоді як імпорт із цієї країни — лише на 8,5% (до $44,2 млрд), свідчать дані бюро митної статистики КНР. У результаті профіцит торгівлі зросії  Китаєм за рік зріс у чотири рази — в основному за рахунок нарощування росією постачання сировини та енергоносіїв у рамках «повороту на Схід». Прискорення зустрічних поставок китайського обладнання, необхідного рф для імпортозаміщення, судячи з виступу представника КНР на Східному економічному форумі, росії за умов санкцій чекати не доводиться.

Про це повідомляє російське економічне видання Коммерсант.

Загалом за вісім місяців російський експорт до Китаю зріс на 50% (до $72,9 млрд), імпорт із цієї країни — на 8,5% (до $44,2 млрд).

У результаті профіцит у торгівлі росії з Китаєм становив $28,7 млрд, збільшившись за рік вчетверо (з $7,3 млрд).

Загальний обсяг усього експорту КНР за вісім місяців становив $2,375 трлн (зростання на 13,5%), імпорту - $1,815 трлн (плюс 4,6%). Частка росії у торговому обороті КНР, таким чином, становила лише 2,75%. При цьому частка поставок із рф у загальному китайському імпорті з початку року зросла до 4% (2,9% у 2021 році), частка поставок до росії в експорті КНР скоротилася до 1,9% (2% у 2021 році).

Таким чином, для росії значущість Китаю як головного торгового партнера лише зростає: якщо 2002 року на КНР припадало 5% російського імпорту, то 2021-го — 25%. У випущеному до ВЕФ огляді фонду «Росконгрес» зазначається, що «планомірне зростання частки як з імпорту, і з експорту у світлі поточної масштабної перебудови зовнішньої торгівлі росії дає підстави прогнозувати подальше розширення присутності Китаю» в економіці росії.

За словами владіміра путіна на пленарному засіданні форуму в середу, 7 вересня, порога $200 млрд товарообіг з КНР може досягти вже цього року. Проте структура експорту росії до Китаю — одна з найменш диверсифікованих серед усіх торгових партнерів росії, наголошується в огляді Росконгресу.

Товари т. з. 27-ї групи товарної номенклатури зовнішньоекономічної діяльності (нафта, нафтопродукти, газ, кам'яне вугілля, буре вугілля та ін.) становлять 68% у вартісному вираженні обсягу поставок та 78% — у кількісному, при цьому «фізичний товаропотік російських енергоносіїв до Китаю стабільний і розширюється». Значними для КНР російськими товарами є продукція низьких переділів: за даними на 2021 рік, це морожена риба — 29,6% від усього імпорту КНР, добрива (28%), лісоматеріали (16,7%). На російську нафту припадало 16% її закупівель Китаєм — очевидно, що зараз ця частка зростає.

Китай же інтенсифікувати свої постачання до рф не поспішає. "Нерідкі випадки вкрай обережного ставлення китайських банків до клієнтів з росії", - пояснив у середу торгпред рф, що виступав на ВЕФ, в КНР Алєксєй Дахновскій. «Розуміючи витоки такого підходу, переконані, що і росії, і Китаю необхідно інтенсифікувати відповідну роботу… вести справу до створення транскордонного платіжного механізму, непідвладного недружнім санкціям», — сказав торгпред.

 

Непрямим підтвердженням того, що порівняного зі зростанням російського експорту прискорення постачання китайського обладнання в рф не спостерігається, можуть бути й висновки аналітиків департаменту досліджень і прогнозування ЦП з опублікованого в середу дослідження «Про що говорять тренди»: поступове зниження виробництва товарів, залежних від інвестиційного імпорту, який скоротився через зовнішні обмеження, для росії поки що виглядає більш реальним сценарієм, ніж активне імпортозаміщення.

На фото: Китай повільно захоплює росію; китайці на Червоній площі у москві відчувають себе вже як вдома

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]