"Коммерсант" розповів про аварійне майбутнє російської авіації

|
Версия для печатиВерсия для печати

росія теоретично зможе придбати комплектуючі для повітряних суден в Ірані та інших дружніх країнах. Але на практиці ніякого "імпортозаміщення" в авіаційній галузі рф не зможе відбутися.

Про це розповіли експерти російського видання "Коммерсант".

Раніше мінтранс рф запропонував використати неоригінальні деталі при ремонті лайнерів. Через санкції закуповувати комплектуючі від виробника стало складніше, а на створення та сертифікацію своїх потрібен час. Альтернативою теоретично могли б стати запчастини-аналоги, виготовлені за процедурами країн, які є провідними у світовому авіаційному співтоваристві. Але ...

Неоригінальними запчастинами в росії ремонтуватимуть не лише автомобілі, а й, можливо, літаки. Поки що з проекту мінтрансу росії не дуже зрозуміло, про які саме деталі йдеться. Зрозуміло лише, що організації, які їх виробляють, мають бути схвалені авіаційною владою США, Європи, Канади, Бразилії, Китаю чи Ірану. Загалом співрозмовники "Ъ" сходяться на думці, що виробництво аналогів запчастин - поширена у світі практика.

Швидше за все, таким чином закуповуватимуть розхідники, припускає виконавчий директор агентства «Авіапорт» Олег Пантелєєв: «Неоригінальними деталями можуть бути різні фланги, прокладки, відносно невеликі вироби — запчастини, які повною мірою відповідають вимогам безпеки польотів. Такі закупівлі дозволяли протягом десятиліть забезпечувати конкуренцію на ринку авіадеталей».

Запчастини для літаків виробляють за ліцензією, наприклад, у Китаї, Туреччині та Об'єднаних Арабських Еміратах. Щоправда, тут постає питання імпорту. Не факт, що акредитовані Boeing та Airbus компанії захочуть співпрацювати з росією. Цілком імовірно, що вони злякаються вторинних санкцій. До того ж складні компоненти, наприклад двигуни вони не виробляють.

І тут, можливо, доведеться згадати про «авіаційний канібалізм, зазначив оглядач Aviation Explorer Володимир Карнозов: «Розбирати несправний літак та видобувати робочі елементи — поширена та легальна практика. Якщо двигуни ідентичні, можна переставити з одного лайнера на інший. Щодо цього є навіть інструкції виробників. Плагіатори ще не дійшли такого рівня, щоб повністю зробити мотор для магістральних літаків».

Ймовірно, деякі запчастини доведеться купувати в Ірані. Влітку влада ісламської республіки заявляла, що готова допомогти росії не тільки з деталями, а й з ремонтом. За словами співрозмовників “Ъ”, їх якість і надійність буде нижчою за оригінал.

Деякі комплектуючі начебто можна виготовити уросії. Щоправда, на що від них чекати, теж незрозуміло, каже редактор порталу для авіапасажирів frequentflyers.ru Ілля Шатілін: «Іран розробляв двигун 35 років, поки він не пішов у серію, тому там можна закуповувати щось — паски вентилятора, підшипники. Але які вони будуть мати параметри? Який термін служби та надійність? Цього ніхто не знає".

Як пояснили в мінтрансі рф, термін експлуатації запчастин може закінчитися раніше, ніж подібні деталі виготовлять і сертифікують у росії. Крім того, доведеться діставати документацію Boeing або Airbus. На думку співрозмовників "Ъ", виготовлення комплектуючих у країні невигідне економічно. Адже серії будуть потрібні невеликі, а витрати можуть бути значними.

Угорі: катастрофа L-410 в Тататрстані (рф) у жовтні 2021 року, в якій загинули 16 людей. Фото: © МЧС России/ТАСС

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

20:00
У п'ятницю в Україні короткочасні дощі, на півдні до +28°С
19:08
Міністр-кримінальник Сольський подав заяву про відставку
18:03
Автівки на потреби армії: який транспорт можуть забрати
16:24
Голову райсуду на Дніпропетровщині взяли на хабарі
16:15
Антитютюнові активісти заплуталися у власній бухгалтерії і не хочуть звітувати за отримані гранти
14:18
ПЦУ спростувала міф про те, що жінкам неможна перебувати у церква в брюках і з непокритою головою
12:59
Щільність застосування дронів на бахмутському напрямку небачена раніше — військовий
10:55
Шабунін: Офіс Генпрокурора закрив понад 1,2 тис. проваджень щодо бізнесу, проте лише 2 з них належать БЕБ, яке "стриже" підприємців
09:02
Офіс генпрокурора після аудиту закрив кожну п'яту справу проти бізнесу, найбільше "туфти" плодить ДБР "імені Татарова"
08:27
Українські чоловіки 18-60 років не зможуть отримати паспорти за кордоном – постанова КМУ

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]