Кримінальна справа Трампа: вирок встигне до виборів

|
Версия для печатиВерсия для печати

Присяжні у справі Трампа йдуть до нарадчої кімнати. Але навіть теоретичні 136 років в'язниці не завадять колишньому президентові повернутися до Білого дому.

Про це йдеться у статті видання novayagazeta.

Присяжні, які вирішують долю Дональда Трампа, усамітняться цієї середи у дорадчій кімнаті і можуть винести вердикт вже цього тижня. Хоча консервативні юристи доводять, що справа проти колишнього президента США побудована на соплях і заведена лише для того, щоб запобігти його обранню на другий термін або щонайменше зім'яти його передвиборчу кампанію. Трампа цілком можуть визнати винним манхеттенські присяжні, які проживають в одному з найліберальніших районів Нью-Йорка, де Трамп отримав у 2020 році лише 12% голосів.

Як хвалився Трамп в Айові перед виборами 2016 року, його фанати так йому віддані, що він може застрелити людину п'ятою авеню і не втратить через це жодного голосу. Емпірично ця гіпотеза не була підтверджена, але факт: шанувальники Трампа багато йому пробачають, зокрема десятки звинувачень, пред'явлених прокурорами-демократами і не втратили його рейтинг, а скоріше його навіть поліпшили.

Не виключено, що його осуд матиме аналогічний результат. Але його життя не залишиться колишнім.

Юристи, яких опитала консервативна газета «Нью-Йорк сан», єдині на думці, що типовому обивателю без старих судимостей і засудженому за тими самими статтями на місці Трампа чи загрожував покарання, пов'язане з позбавленням волі. Але ніхто з них не наважився передбачати, яке покарання чекає на Трампа, який, м'яко кажучи, нетиповий і, зокрема, регулярно і публічно звинувачував суддю в корупції.

Трампу пред'явлено 34 звинувачення у фальсифікації фінансових документів першого ступеня. Манхеттенський генпрокурор Елвін Бреґґ, який балотувався на свою посаду з обіцянкою з Трампом розправитися, звинувачує мільярдера в тому, що той замаскував платежі своєму колишньому адвокату Майклу Коену, провівши їх у внутрішніх відомостях своєї компанії як оплату юридичних послуг.

Коен витратив 130 тисяч доларів зі своєї кишені на те, щоб заплатити порноакторці Стормі Деніелс за підписку про нерозголошення, і Трамп відшкодував йому цю суму. Незадовго до виборів 2016 року Коен дізнався, що Деніелс шукає покупця на інформацію про свій швидкоплинний мезальянс із Трампом, який той категорично заперечує. Коен заплатив жінці за мовчання, що законом не забороняється.

Прихильники Дональда Трампа. Фото: SPENCER PLATT / Getty AFP / East News

Фальсифікація ділових відомостей — це дрібничне правопорушення, але прокурор зробив із нього серйозніший кримінальний злочин, звинувативши Трампа в тому, що той сфальсифікував відомості «з метою вчинення чи приховання іншого злочину». Якого саме в обвинувальному висновку не йдеться.

У ході процесу прокуратура згадувала низку варіантів, найсерйознішим із яких є злочинна змова з метою впливу на результат президентських виборів та порушення законів про фінансування виборів.

Якщо Трампа визнають винним, його захисники доводитимуть в апеляційній інстанції, що йдеться про федеральний злочин, за який залучати Трампа до манхеттенського суду було неправомірно. Але апеляційний суд може ухвалити рішення за кілька місяців чи навіть років, тобто вже після листопадових виборів.

У нью-йоркському законодавстві кожне з 34 інкримінованих Трампу кримінальних правопорушень належить до класу «Е» та загрожує йому позбавленням волі на строк до чотирьох років та/або штрафом до 5 тисяч доларів. Його можна було залучити за один злочин, але Брегг вважав за краще кваліфікувати кожен чек і кожний запис у відомості як окреме правопорушення, звідси 34 пункти обвинувального документа, за які Трампу теоретично загрожують у сукупності до 136 років в'язниці і до 17 років.

Ніхто всерйоз не очікує, що суддя Хуан Мерчан, який головував на процесі Трампа, покарає його якнайбільше. Але ніхто не наважується прогнозувати міру покарання навіть приблизно: йдеться про вкрай незвичайну справу.

Трамп страшенно непопулярний у жителів Манхеттена, і в січні тамтешні присяжні наклали на нього безпрецедентний штраф у 83,3 млн. доларів за дифамацію журналістки Джин Керрол, яка звинувачувала його в домаганні 30-річної давності.

Дифамація полягала в тому, що Трамп звинувачував її у брехні.

Вирок за кримінальні злочини зазвичай виноситься в Нью-Йорку через один-два місяці після обвинувального вердикту. У цей період Трамп зможе виступати на передвиборчих мітингах, але йому буде закрито виїзд за кордон. Його захисники зможуть подати апеляцію лише після вироку. Якщо вирок включатиме тюремний термін, Трамп може негайно клопотати про звільнення під заставу на час апеляції. Якщо суддя Мерчан йому відмовить, Трамп залишиться на свободі, доки апеляційний суд не затвердить відмову у заставі.

Згідно з нью-йоркським законодавством, якщо засудженого засуджено до позбавлення волі, але випущено під заставу, апеляційна інстанція має 120 днів на те, щоб винести рішення. Цей термін, однак, може продовжуватись.

Кеті Хокул. Фото: Вікіпедія

Якщо Трампа засудять у липні чи серпні, він постане перед апеляційним судом десь у листопаді. Кримінальна судимість не позбавляє його права балотуватися в президенти, але позбавляє права голосувати за себе у Флориді, де він зараз офіційно мешкає: тамтешній закон вимагає, щоб він відбув перед цим термін, у тому числі й умовний.

Оскільки його справа слухалася в суді штату Нью-Йорк, Трамп може помилуватися лише його губернатором демократкою Кеті Хокул, яка днями назвала його прихильників «жартами гороховими» і навряд чи пошкодує їх заводилу. Навіть якщо Трамп стане президентом країни, у таких справах він помилувати себе не зможе.

А ось заведені на нього мінюстом дві федеральні справи поки що зав'язнули в судах. Якщо Трамп повернеться до Білого дому, то він їх просто прикриє. Якщо його встигнуть за ними засудити, він помилує себе.

Що б не сталося в судах, Трамп, швидше за все, постане 5 листопада перед виборцями і станом на даний момент знову з великою ймовірністю може стати президентом країни.

Думка опозиції продовжує працювати. Її колоритний стратег Джеймс Карвілл, якого я вже цитував раніше, висунув минулого тижня новий план порятунку Байдена: треба викрасти у терапевта Трампа історію його хвороби, в якій, напевно, має бути довідка про наявність у Трампа вторинного сифілісу.

Байдену «цього року виповниться 82 роки, – сказав Карвілл, – це факт. Але я краще буду 82-річним без вторинного сифілісу, ніж 78-річним із вторинним сифілісом. Запропонуйте людям такий вибір.

Коли ваш політтехнолог починає вести такі промови, справи у вас на швах.

Вгорі: Дональд Трамп у суді. Фото: Mark Peterson / Associated Press / East News

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

10:01
Перший день Олімпіади-2024: розіграють 14 комплектів медалей
09:41
Професор Нєбітов вважає вбивцю професорки Фаріон "абсолютно проукраїнським" - це таке у нас "проукраїнське" керівництво поліції
08:27
росія спланувала та здійснила теракт в казармах Оленівки, де перебували українські військовополонені, - Associated Press
08:00
DeepState: росіяни захопили Вовче на Донеччині
22:32
“Ліл”: військовий Олександр Рудоманов висвітлив злодіяння столичної ДМС
20:00
У суботу в Україні дощитиме, буде спекотно на півдні
18:51
Суд арештував підозрюваного у вбивстві Фаріон, на засіданні донька питала Зінченка "Навіщо?"
18:05
Мегавати будь-якою ціною: чи зможе Україна наростити імпорт електроенергії
17:25
САП просить ВАКС стягнути з начальника відділу Департаменту боротьби з наркозлочинністю Нацполіції Жука активів на 4,5 млн грн
16:58
РПЦ дійсно втратила ознаки Церкви, — професор Людмила Филипович

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністерство оборони закликало громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях.

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]