Максим Нестелєєв: Безголів’я української культури - умисне

|
Версия для печатиВерсия для печати

28 липня виповнилося рік, як Міністерство культури та інформаційної політики (МКІП) України тимчасово очолює Ростислав Карандєєв. Зрозуміло, немає нічого тривалішого за тимчасове, але те, що українська влада за рік так і не спромоглася ані прибрати перед назвою посади Карандєєва скорочення т. в. о., ані знайти іншого міністра, якщо цей так довго не влаштовує, — явище симптоматичне. Нашій владі — не до культури, що, зрештою, спостерігаємо від 1991 року. Сьогодні, звісно, є універсальне виправдання — війна, але небажання працювати над культурною політикою і планувати її розвиток — стратегічна помилка уряду. І, по суті, породжує закономірне запитання: за що ми тоді воюємо?

Вінстон Черчилль ще під час Другої світової війни різко відповів на намагання свого уряду зекономити на культурі, сказавши, що держава — це і є культура. Володимир Зеленський (тобто його талановиті спічрайтери) повторив ці слова під час вручення Шевченківської премії 2020 року, але повторити не значить вірити в сказане, а тим паче — реалізувати.

Із 4 червня 2020-го до 27 липня 2023 року в культурі панувало безголів’я метафоричне, бо тоді МКІП очолював Олександр Ткаченко, деякі антидосягнення якого я колись уже перераховував: від телепроєкту «FreeДом» до непристойного тризуба з трьох пальців.

З 28 липня 2023 року запанувало безголів’я буквальне: Ростислав Карандєєв, заступник Ткаченка, став виконувати обов’язки міністра культури. Ще тоді його назвали ідеальним заступником, бо на цій посаді він з перервами працював від 2015 року (а радником ще довше). Тож робимо висновок, що це чудовий виконавець, але не лідер і не ідеолог. Тобто чекати від нього довгострокових планів розвитку української культури марно, але нашу владу це влаштовує.

Власне, очевидно, думають на нашій політичній верхівці, навіщо розробляти якусь культурну політику, якщо культура не загнулася без неї за всі ці роки: нові книгарні відкриваються, музиканти грають, музейники працюють, письменники пишуть, читачі читають, фестивалі фестивалять тощо. Однак якщо уряду не потрібна культура, то може й культурі уряд не треба, та й може в усьому треба сподіватися на питомо українську здатність самоорганізовуватися, але тоді навіщо нам узагалі потрібен уряд як такий?

Держава, яка не опікується своїми духовними й матеріальними цінностями, утрачає здатність заявити про себе світу як унікальна культурна одиниця. Та найприкріше, що така країна не може зрозуміло пояснити своєму народу в чому його культурна унікальність і відмінність від інших народів. Звідси й тотальна «какаяразніца», яка заміняє світогляд багатьом людям у всіх прошарках суспільства й навіть озвучується самим гарантом Конституції як загальна істина.

Знаково, між іншим, що в серпні 2023 року Міністерство культури та інформаційної політики не змогло завадити знести 200-річну садибу в Києві, що розташовувалася на вулиці Ярославській, 13-Б, бо «не було ніяких правових підстав» її захищати. І ось уже 2024 року 19 липня несанкціоновано зруйнували садибу Зеленського, зведену 1890-го. І МКІП її також не спромігся врятувати, бо КМДА не подало потрібну облікову документацію, щоб унести її в держреєстр як пам’ятку архітектури. Звісно, такі випадки непоодинокі, але аж надто символічні ці знищення двох старих будівель з різницею майже в рік. Брак бодай якоїсь культурної політики й відсутність бажання захистити свої історичні цінності — такі реалії українського життя. Поступова руйнація культурного минулого без гарантій культурного майбутнього, адже дім без фундаменту неможливий. Імітація головування під час фактичного безголів’я — ненормальна ситуація в нашій культурі, яка триває вже так довго, що фактично стала нормою. Звідси й криза гуманітарних знань в Україні, яка накладається на низку інших криз. Як це виправити? Почати б хіба з того, що врешті-решт забрати додаток т. в. о. в Ростислава Карандєєва, щоб бодай формально ліквідувати безголів’я нашої культури, а далі вже можна планувати тактику та стратегію на культурному фронті.

Автор: Максим Нестелєєв, письменник, та перекладач, доцент кафедри української мови та літератури, викладає на філологічному факультеті, культурний оглядач журналу «Український тиждень»

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

20:47
В Україні 9 вересня подекуди очікується короткочасний дощ та гроза, до 28° тепла
19:17
В Росії нарешті помер ще один естрадний довгожитель який підтримував Путіна
18:07
Ще в одну країну НАТО залетів та розбився "Шахед" рашистів
16:41
В НАТО пожурили РФ за безвідповідальність за "Шахеди" в повітряному просторі Румунії
15:31
Керівник ЦРУ стверджує, що РФ могла завдати ядерного удару по Україні восени 2022 року
13:35
Кількість жертв ракетного удару рашистів по Полтаві зросла до 58 людей
12:23
Вночі було збито одну авіаційну ракету Х-59 та 15 ударних дронів типу «Shahed» рашистів
11:57
Колаборант із Харкова розповів, що з російським куратором його познайомив адвокат
10:54
Кабінет Міністрів України прийняв постанову якою скасував підготовку правників у коледжах
09:19
Україна у передостанній день Паралімпіади-2024 виграла п'ять золотих медалей

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністерство оборони закликало громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях.

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]