Миколаївський собор у Кременці повернув заповіднику Верховний суд, там сьогодні молилися українською мовою упереше за майже 200 років

|
Версия для печатиВерсия для печати

Верховний суд залишив в силі рішення попередньої інстанції щодо повернення Миколаївського собору Кременецько-Почаївському історико-архітектурному заповіднику.

Про це в Телеграмі повідомила прес-служба МКІП.

«Верховний суд підтвердив постанову Західного апеляційного господарського суду від 2 жовтня. Тоді апеляційний суд залишив чинним рішення Господарського суду Тернопільської області від 15 червня, що зобов’язав релігійну громаду «Парафія Святителя Миколая» повернути Миколаївський собор з келіями XVI-XVII століть загальною площею 1 756,0 кв м, що в Кременці, Кременецько-Почаївському історико-архітектурному заповіднику», - йдеться в повідомленні.

Як нагадали в прес-службі, 12 лютого 2023 року закінчився термін дії договору про безоплатне користування релігійною громадою УПЦ МП приміщенням Миколаївського собору та інших об’єктів, що є державною власністю.

Заповідник неодноразово повідомляв релігійну громаду про закінчення терміну дії Договору та відсутність намірів щодо його продовження, у зв’язку зі змінами у законодавстві про оренду державного майна. Водночас релігійна громада зверталася до МКІП щодо продовження дії договору, але отримала відмову.

У Свято-Миколаївському соборі сьогодні, 6 грудня 2023 року, відбулася служба Православної церкви України українською мовою.

Як повідомив виконувач обов'язків директора Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника Василь Ільчишин, "Саме сьогодні, 6 грудня 1832 року Миколаївський собор був анексований московитами, і саме сьогодні 6 грудня 2023 року проходить перше українське богослужіння до свята святого Миколая і звучить молитва за українських воїнів у День ЗСУ".

Свято-Миколаївський собор (раніше Францисканський монастир) - пам'ятка архітектури національного значення. Був заснований 1606 року єпископом Марціном Шишковським при дерев’яному парафіяльному костелі Успіння Діви Марії.

1832 року за указом царя Ніколая І Францисканський монастир закрили, а його територію і споруди зайняла Московська православна церква. Костел переосвятили на Миколаївський собор.

Фото: Василь Ільчишин

«Аргумент»


На цю тему:

 


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]