Найбільші західні банки проводили платежі в обхід санкцій для банд Пригожина

|
Версия для печатиВерсия для печати

 Банки JPMorgan Chase і HSBC проводили платежі для африканських компаній, підконтрольних Євгену Пригожину і його ПВК "Вагнер".

Як показує витік документів, які отримав і проаналізував вашингтонський Центр передових оборонних досліджень (C4ADS), підставні компанії купували в Китаї обладнання для розробки природних ресурсів, оплачуючи його через західні банки.

Пригожин будував бізнес ПВК в Африці за двома напрямками: його бойовики надавали військові послуги владі низки країн, передусім військовим хунтам, і отримували в користування вигідні підприємства, переважно для розроблення корисних копалин, зокрема золота. Діяльність ПВК в Африці, згідно із заявою США, супроводжувалася "масовими стратами, зґвалтуваннями, викраденнями дітей та іншими жорстокими діями щодо невинних людей".

Пригожин потрапив під американські санкції в грудні 2016 р., а "Вагнер" - у червні 2017 р. за їхню допомогу російським бойовикам в Україні, зазначає видання The Moscow Times.

Як свідчать документи, що опинилися у C4ADS, у серпні 2017 року. "Вагнер" використовував суданську компанію Meroe Gold для закупівлі гірничодобувного обладнання у китайської Henan Liming. Платіж за нього на $688 460 було надіслано з Blue Nile Mashreg Bank (один із найбільших банків Судану) до JPMorgan Chase у Нью-Йорку, а звідти - до China CITIC Bank у Гонконзі.

У вересні того ж року Meroe Gold оплатила китайській AGG Power Technology $79 915 генератори і запасні частини. Гроші знову пройшли через JPMorgan Chase, а потім прийшли в гонконгський Hang Seng Bank, що входить до групи HSBC.

JPMorgan Chase - найбільший банк США, а HSBC - Великої Британії. Meroe Gold було включено до санкційного списку США тільки в 2020 р., але в 2017 р. в ньому вже були Пригожин і "Вагнер", вказує дослідницький центр.

Разом із Meroe Gold у 2020 р. під обмеження потрапила контрольована Пригожиним російська компанія "М Інвест". Вона, як вважають у США, слугувала прикриттям для дій Міністерства оборони РФ і відповідала за розробку планів експрезидента Судану Омара аль-Башира щодо придушення виступів прихильників демократичних реформ. Один із росіян, які тоді ж потрапили під санкції, Михайло Потьопкін, був регіональним директором "М Інвест" і Meroe Gold у Судані.

У підконтрольних "Вагнеру" компаній були й інші платежі через американські банки, зазначає C4ADS:

У цих випадках легальні фінансові установи сприяли, нехай і мимоволі, переміщенню коштів, що забезпечувало операції ПВК "Вагнер" на континенті на ранньому етапі її діяльності.

У JPMorgan повідомили Financial Times, що не виявили "записів, що відповідають цим транзакціям". У HSBC відмовилися від коментарів, але зазначили, що банк "докладає дуже серйозних зусиль у боротьбі з фінансовими злочинами".

Щоб обійти перепони і побудувати бізнес в Африці, "Вагнер" уміло і часто непомітно вбудовувався в міжнародну економічну і транспортну системи, зазначає C4ADS. Його діяльність у сфері безпеки та видобутку корисних копалин у Судані та Центральній Африканській Республіці велася "на стику законних і незаконних систем". "Щоб полегшити експлуатацію природних ресурсів на ранніх етапах, організація, що перебуває під міжнародними санкціями, покладалася на мережі посередників - банків і транспортних компаній, які забезпечували зв'язок з міжнародною економічною системою", - йдеться у звіті.

«Аргумент»


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністерство оборони закликало громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях.

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]