Нові докази злочинів рашистів: на ру-сайті з усиновлення знайшли дітей з України

|
Версия для печатиВерсия для печати

 Дані щонайменше чотирьох дітей, незаконно депортованих до РФ, знайшли на російському сайті для усиновлень. Вік дітей — від 8 до 15 років. Про це йдеться у розслідуванні журналістів Financial Times. Дітей вивезли з окупованих у 2022 році південних та східних територій України, їхні особи підтвердили родичі та українська влада.

13 червня ООН вкотре внесла російських військових до «списку ганьби» через викрадення українських дітей, зазначає RFI.

В одного з дітей, вказаних на сайті usynovite.ru, змінене ім'я та дата народження, в іншого записано російську, а не українську версію його імені. В анкетах дітей, опублікованих на ресурсі, немає згадок про їхнє українське походження. У розслідуванні FT вказано, що усі вони були викрадені з державних установ на південних та східних територіях України, окупованих на початку вторгнення у 2022 році, при цьому розлучені з опікунами та родичами. Наразі троє дітей перебувають у Тульській та Оренбурзькій областях, ще одна дитина — у Криму.

Кремль відмовився прокоментувати висновки розслідування FT. Раніше російська влада заперечувала викрадення дітей і намагалася виправдати свої дії, заявляючи, що це було зроблено для їхнього захисту, «попри безліч доказів протилежного», констатують журналісти.

Батьки та родичі чотирьох дітей, чиї дані опубліковані на usynovite.ru, ухилилися від докладної розповіді про свою ситуацію, пославшись на побоювання, що Москва завадить поверненню дітей додому. Але інші сім'ї, чиї діти були насильно вивезені до Росії та повернуті до України, розповіли про болісний досвід, здобутий під час їхнього перебування у РФ. 

Вони описали, як дітей змушували дивитися та декламувати кремлівську пропаганду, утримували їх проти їхньої волі, забороняли контактувати з родичами та змушували отримувати російські документи. Багато хто розповів про словесне та фізичне насильство з боку російських дітей та деяких вихователів, йдеться у публікації. 

Заява США

Нам відомі нові повідомлення, які заслуговують на довіру, про те, що російська влада розміщує викрадених українських дітей на російських сайтах із усиновлення. Це огидно та жахливо. Ці українські діти зі своїми сім'ями мають бути в Україні. Росія веде війну не лише проти українських військових, а й проти українського народу,

 — так прокоментував висновки розслідування радник президента США за нацбезпеки Джейк Салліван.

Джейк Салліван зазначив, що з початку війни до Росії депортовані сотні тисяч українських громадян, зокрема дітей, «силою розлучених зі своїми сім'ями».

Передісторія та дані щодо викрадення

У березні 2023 року Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна та уповноваженої з прав дитини у РФ Марії Львової-Бєлової за незаконну депортацію та переміщення українських дітей. У квітні того ж року ПАРЄ ухвалила резолюцію, в якій визнала насильницьку депортацію українських дітей до Росії геноцидом, а Олександра Лукашенка та уряд Білорусі причетними до нього.

Згідно з дослідженням Єльського університету, опублікованим у листопаді 2023-го, понад 2 400 українських дітей віком від 6 до 17 років було вивезено до 13 установ на території Білорусі після початку російського вторгнення.

За даними української державної платформи «Діти війни», Росією були примусово переміщені 19 546 дітей. Повернути вдалося 338 з них.

Військові РФ — у «списку ганьби» ООН 

13 червня ООН вдруге включила російські збройні сили та пов'язані з ними угруповання у свій щорічний «список ганьби» за грубі порушення прав дітей у збройних конфліктах.

Доповідь Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша за 2023 рік наголошує на серйозності цих порушень. У своєму звіті він написав, що «стурбований рівнем підтверджених випадків викрадення дітей» з окупованих територій, і  «закликає російські збройні сили... дотримуватися своїх зобов'язань з міжнародного гуманітарного права». 

Також Генсек ООН висловив стурбованість тим, що у РФ запровадили спрощений порядок подання заяви на отримання російського громадянства для дітей-сиріт та дітей, які залишилися без піклування батьків. У зв'язку з цим Антоніо Гутерріш закликав російську владу не вносити змін до особистого статусу дітей.

Він також закликав владу РФ співпрацювати з Організацією Об'єднаних Націй «для повернення українських дітей та возз'єднання таких дітей із їхніми сім'ями або опікунами».

Заклик Генпрокурора України

Напередодні Глобального саміту миру, на конференції «Bringing Kids Back: A Precondition for a Just Peace in Ukraine», яка відбулася 13 червня у Брюсселі, Генпрокурор України Андрій Костін заявив, що потрібно продовжувати тиск на Росію, аби вона повернула всіх вивезених дітей. 

«Примусове переміщення та депортація понад 19 500 українських дітей — це не просто серія окремих злочинів. Це — цілеспрямована політика російського режиму, що супроводжується інституційними, законодавчими та операційними змінами, пов'язаними з процесами наданням громадянства, опіки та усиновлення», — зауважив Андрій Костін. 

Україна вже ідентифікувала сім підозрюваних у причетності до депортації дітей: серед них — російські високопосадовці та представники окупаційної влади. «Ми продовжуємо працювати з МКС щодо розслідування цієї справи та розвиваємо Міжнародну коаліцію за повернення українських дітей», — сказав Генпрокурор.

На конференції Андрій Костін разом зі співголовою Bring Kids Back UA баронесою Геленою Кеннеді та старшою радницею голови Офісу президента України Дарією Зарівною обговорили шляхи безпечного повернення усіх викрадених дітей.

У документі, прийнятому за результатами заходу, учасники заявили, що Росія як держава має понести повну відповідальність через міжнародні механізми. Також у комюніке зауважили, що сторони продовжать домагатися покарання осіб, відповідальних за планування, організацію та здійснення політики примусового переміщення дітей та застосовувати санкції проти РФ, юридичних та фізичних осіб, причетних до цього процесу. «І найголовніше: необхідно продовжувати тиснути на Росію з метою повернення всіх без винятку українських дітей», — зауважили учасники зустрічі. 

Джерело: RFI


Читайте також: 


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністерство оборони закликало громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях.

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]