Nvidia вже коштує трильйон доларів: як виробнику мікросхем це вдалося

|
Версия для печатиВерсия для печати

Наприкінці травня Nvidia увійшла до елітного «клубу одного трильйона» — американський виробник мікросхем став дев'ятою у світі компанією, чия ринкова вартість (капіталізація) перевищила трильйон доларів. Після публікації квартальної звітності Nvidia подорожчала на 183,8 мільярда доларів за один день — це третій в історії результат приросту капіталізації за торговельну сесію для публічних компаній у США. У звітності компанія пояснила успішні фінансові результати тим, що рішення дозволяють масштабувати технологію штучного інтелекту (ШІ). А з урахуванням популярності ChatGPT та інших чат-ботів, попит на процесори, здатні покращити роботу алгоритмів ШІ, буде тільки збільшуватися, прогнозують аналітики. Медуза вивчила, чому інвестори настільки сильно вірять у перспективи Nvidia і які ще компанії виграють від ШІ-лихоманки.

Доходи та прибуток Nvidia зростають швидше за очікування аналітиків. Драйвер зростання - продаж технологій для дата-центрів

Акції Nvidia почали зростати після публікації 24 травня звітності за перший квартал 2024 фінансового року, що завершився 30 квітня. Компанія перевершила результати попередніх трьох місяців: вона збільшила виторг, знизила витрати і значно наростила прибуток. Рік до року виторг упав на 13%, але прибуток збільшився на 26% — завдяки скороченню витрат (на 30%). Інвестори цього року особливо цінують здатність бізнесів бути рентабельними, тому не дивно, що папери Nvidia почали зростати в ціні. Крім того, у другому кварталі Nvidia спрогнозувала виручку близько 11 мільярдів доларів «плюс-мінус 2%», що на 53% більше, ніж у першому кварталі та на 33%, ніж роком раніше. 

І результати за перший квартал, і прогнози на другий значно перевищили очікування аналітиків, а акції компанії зросли майже на 30% після публікації звітності — так Nvidia увійшла до трійки рекордсменів щодо збільшення капіталізації за добу. Ще через кілька днів, 29 травня, співзасновник і гендиректор компанії Дженсен Хуанг під час виступу на конференції Computex у Тайвані заявив, що світ перебуває на «переломному етапі нової обчислювальної ери». Наступного дня капіталізація Nvidia вперше ненадовго перевищила трильйон доларів.

За останні сім місяців, з жовтня 2022 року, вартість Nvidia зросла приблизно на 200% — це значно більше, ніж у решти компаній, що входять до індексу S&P 500. За словами аналітика дослідницької фірми CFRA Research Анджело Зіно, сьогодні Nvidia — «найважливіша компанія на планеті», оскільки світ змінюється у напрямі, де найбільше уваги приділятиметься можливостям штучного інтелекту (ШІ).

Основним драйвером зростання виручки Nvidia стали доходи від продажу рішень, призначених для центрів зберігання та обробки даних (дата-центрів). Цей напрям дозволить збільшити доходи і в наступному кварталі, прогнозує компанія. Як правило, Nvidia продає свої чіпи партнерам, а ті вже постачають готові процесори та комп'ютери дата-центрам.

Хуанг вважає, що комп'ютерна індустрія зараз переживає два ключові одночасні перетворення — у сфері прискорених обчислень та генеративного штучного інтелекту (тобто того, що відповідає за створення оригінального контенту). Глобальна інфраструктура дата-центрів вартістю трильйон доларів активно модернізується, щоб працювати з прискореними обчисленнями — це дозволить їм запускати більш досконалі генеруючі інструменти ШІ, такі як ChatGPT, пояснив глава Nvidia. За його словами, Nvidia вже отримала «неймовірні замовлення» від партнерів, а тому демонструє настільки велику впевненість у власних перспективах.

До «клубу трильйона» до Nvidia потрапляли лише орієнтовані на широку аудиторію техногіганти та нафтові концерни. Компанії вдалося досягти позначки не лише завдяки ШІ

Nvidia стала першим виробником чіпів та дев'ятою у світі компанією з капіталізацією в трильйон доларів. У минулому цю планку брали американські Apple, Microsoft, Alphabet (володіє Google), Amazon, Tesla та Meta (володіє Facebook та Instagram), а також саудівський нафтовий концерн Saudi Aramco та китайська нафтогазова корпорація PetroChina. При цьому ні Meta, ні Tesla зараз не входять до «клубу одного трильйона» (вартість кожної з них не перевищує 700 мільярдів доларів).

На відміну від Apple або Microsoft, бренд Nvidia не так добре знайомий масовій аудиторії, зазначає газета The Wall Street Journal (WSJ). Компанія не виробляє споживчих пристроїв або сервісів, якими щодня користується безліч людей у всьому світі. Однак чіпи Nvidia стали незамінними: вони використовуються у комп'ютерах, консолях, автомобілях та роботах. А після появи ChatGPT та поширення інших чат-ботів процесори Nvidia стали затребувані компаніями, які впроваджують на ринок послуги та інструменти на базі генеративного шІ.

Але до ажіотажу навколо ШІ графічні процесори Nvidia мали й інші сплески популярності за межами світу відеоігор. 2020-го відеокарти Nvidia активно використовували майнери: ціна біткоїну тоді кілька разів оновила історичний максимум, а потужність процесорів Nvidia дозволяла задіяти їх для видобутку криптовалют. Крім того, через пандемію виріс попит на ігрові комп'ютери, оскільки люди по всьому світу були змушені ізолюватися вдома і хотіли відволіктися за допомогою відеоігор. Попит на звичайні персональні комп'ютери для віддаленої роботи та навчання теж виріс у всьому світі. Крім цього, через порушення логістики пандемію технологічні та інші компанії залишилися без достатньої кількості напівпровідникових схем. Це призвело до дефіциту відеокарт та різкого стрибка цін на них — і акції Nvidia за рік із лютого 2020-го зросли в ціні на 106% і досягли рекорду 330 доларів за папір до кінця 2021 року.

Аналітики вважають, що бум навколо технології штучного інтелекту дає Nvidia набагато більші та довгострокові перспективи, ніж криптовалюти. Зараз у Nvidia немає конкурентів, які могли б зрівнятися з нею за кількістю чіпів та рішень для високопродуктивних завдань, пов'язаних із ШІ, зазначає WSJ. Так, за оцінками аналітиків UBS, для розробки ChatGPT - найбільшої та популярної системи генеруючого ШІ - компанії OpenAI знадобилося близько 10 тисяч графічних процесорів Nvidia.

Відмінність генеруючого ІІ — у тому, що ця технологія має застосування вже сьогодні, оскільки багато компаній шукають способи впровадити її у свої бізнес-моделі, говорить аналітик дослідницької фірми Bernstein Research Стейсі Ресгон:

"Я ставлю на те, що через п'ять чи десять років можливості [штучного інтелекту] будуть значно вищими, ніж сьогодні, тому що ми [неминуче] рухаємось у цьому напрямі".

Від буму навколо ШІ виграють не лише розробники чіпів, а й безліч компаній із суміжних галузей. При цьому ризики того, що «міхур» ШІ здувається, все ще зберігаються

Зростання акцій Nvidia та популярність ШІ вплинули і на інших гравців ринку. Акції конкурента, розробника чіпів AMD, 6 червня зросли більш ніж на 5% - до 124,23 долара за папір. Крім розробників чіпів, бенефіціарами попиту, що росте, на обчислювальні потужності виявляються їх виробники, в першу чергу тайванська TSMC, на заводах якої збираються мікросхеми, пише The Economist. Після того, як Nvidia прозвітувала про фінансові результати, вартість акцій TSMC зросла на 10%.

За прогнозами банку UBS, у найближчі рік-два популярність технології штучного інтелекту збільшить попит на графічні процесори на 10-15 мільярдів у грошовому еквіваленті. На ринку, окрім великих гравців на зразок Nvidia і AMD, є і невеликі виробники чіпів, які також хочуть отримати вигоду з ажіотажу навколо технології, «навіть якщо їм дістанеться лише крапля» цього ринку, вважає Стейсі Ресгон з Bernstein Research. Серед таких перспективних стартапів щодо створення рішень для роботи з ШІ – американська Cerebras Systems та британська Graphcore. Загалом, за даними сервісу PitchBook, у світі налічується приблизно 300 схожих проектів.

Менш очевидними бенефіціарами ШІ-буму є компанії, які дозволяють клієнтам компонувати кілька чіпів до одного процесора. Так, голландська Besi виробляє інструменти, які допомагають спаювати чіпи, та контролює три чверті ринку високоточного склеювання, оцінює аналітик П'єр Феррагу із фірми New Street Research. Ціна акцій Besi у 2023 році зросла більш ніж удвічі.

Для коректної роботи графічних процесорів у дата-центрах вони мають взаємодіяти між собою, а для цього потрібні комутатори, маршрутизатори та спеціальні чіпи. Ринок такого мережевого обладнання зростатиме на 40% щорічно і до 2027 досягне майже дев'яти мільярдів доларів, прогнозують експерти дослідницької фірми 650 Group. На частку Nvidia на цьому ринку припадає 78% світового продажу, проте інвестори придивляються і до її конкурентів. Наприклад, акції американської мережевої компанії Arista Networks зі штаб-квартирою у Каліфорнії зросли за останній рік майже на 70%. Компанія Broadcom, яка виробляє чіпи, що допомагають мережам працювати, заявила, що її щорічний продаж таких мікросхем у 2023 році зросте вчетверо, до 800 мільйонів доларів.

Зростання попиту свої рішення побачили і розробники софту. За даними PitchBook, існують близько 80 стартапів, які створюють програми, що дозволяють компаніям, які працюють зі штучним інтелектом, управляти даними (Datagen, Pinecone, Scale AI) або розміщувати великі мовні моделі (HuggingFace, Replicate). Понад 20 таких компаній зі списку PitchBook залучили інвестиції у 2023 році. Серед інвесторів стартапу Pinecone, який засновано у 2021 році та розробляє векторні бази даних для моделей ШІ — відомі венчурні фонди Andreessen Horowitz та Tiger Global. Оцінка стартапу досягла вже 750 мільйонів доларів.

Ще одна група бенефіціарів на тлі бурхливого розвитку інфраструктури штучного інтелекту – власники дата-центрів. Чим швидше зростає попит на хмарні обчислення, тим швидше заповнюються стійки із серверами в центрах. У другій половині 2022 року частка вільних стійок становила лише 3% — це рекордно низький показник. Серед найважливіших гравців на цьому ринку — найбільший у світі оператор дата-центрів із США Equinix та інвестиційний фонд нерухомості Digital Realty, який володіє та керує дата-центрами по всьому світу, а також великі фірми, що управляють активами у різних областях. Наприклад, 2021 року приватна інвестиційна компанія Blackstone купила за десять мільярдів доларів одного з найбільших американських операторів дата-центрів GTS Realty Trust. А у квітні 2023-го Brookfield, канадський конкурент Blackstone, який інвестує у центри обробки даних, купив французького оператора дата-центрів Data4.

 

Але розвиток ШІ може зіткнутися і з обмеженнями. Один із них — це електроенергія. Один з великих інвесторів у дата-центри на умовах анонімності розповів The Economist, що в таких регіонах, як Північна Вірджинія та Кремнієва долина, розвиток дата-центрів у найближчій перспективі сповільниться через доступ до електроенергії, яку компанії споживають у величезних обсягах. Викликає питання і сам бум технології штучного інтелекту, оскільки перспективи ChatGPT та його конкурентів, незважаючи на популярність, досі залишаються неочевидними. У Кремнієвій долині ажіотаж може миттєво обернутися розчаруванням: так, акції тієї ж Nvidia після бурхливого зростання в 2021 році впали з настанням «криптозими».

Крім того, політики у всьому світі стурбовані тим, що генеративний ІІ може знищити робочі місця та призвести до поширення дезінформації. У травні 2023 року законодавці ЄС запропонували обмежити роботу чат-ботів. Незважаючи на те, що ці фактори можуть трохи сповільнити впровадження штучного інтелекту, крім глобальної заборони генеруючого ШІ, якого поки що немає на горизонті, здається, ніщо не зможе зупинити його стрімке поширення — як, зважаючи на все, і подальше зростання бізнесу Nvidia, підсумовує The Economist.

Фото: Justin Sullivan / Getty Images

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]