"Отримавши F-16, ми починаємо грати на рівних": авіаційний експерт – про 60 винищувачів, які Данія та Нідерланди передадуть Україні

|
Версия для печатиВерсия для печати

Нідерланди передадуть Україні 42 винищувачі F-16, а Данія – 19 винищувачів, повідомив 20 серпня український президент Володимир Зеленський, який перебуває із серією візитів до Євросоюзу. Україна отримає ці літаки після підготовки пілотів та інженерів. "F16. Проривна домовленість. Від сьогодні вже конкретика. Будуть в українському небі", – описав результат своїх переговорів у телеграмі Зеленський. Спікер командування Повітряних сил України Юрій Ігнат сказав в інтерв'ю українській службі Радіо Свобода, що для того, щоб замінити старий авіапарк та отримати перевагу в небі, Україні потрібні 128 винищувачів.

Коли F-16 будуть в Україні, скільки їх потрібно, щоб кардинально змінити ситуацію на фронті, і на яких умовах країни Європи передадуть винищувачі Україні – про це видання currenttime.tv запитало авіаційного експерта Валерія Романенка.

Про аеродроми та іншу інфраструктуру

— Яка кількість F-16, за вашими оцінками, може кардинально змінити ситуацію на фронті?

— У принципі, навіть якщо ми отримаємо 60, то ситуація буде серйозно змінена, бо російські ВПС матимуть справу з рівноцінними за можливостями бойовими літаками. Виникне паритет.

— Скільки [рівноцінних за можливостями літаків] у росіян?

— У росіян набагато більше, але ж ви розумієте, що їхня аеродромна мережа не дозволить зосередити всі їхні літаки, наприклад, у районі наступу – просто не настільки розвинена аеродромна мережа. У нас із цим простіше, у нас був 2-й стратегічний ешелон радянських ВПС та запасних аеродромів, які зараз використовуються як оперативні, безліч. Крім того, за дальністю F-16 – літаки непогані, і вони можуть злітатися з віддалених аеродромів у разі необхідності підтримки якогось місцевого наступу або, навпаки, відображення ворожого наступу.

— Я так розумію, що саме за цими запасними аеродромами і взагалі за місцями розташування літаків у майбутньому і б'є зараз Росія?

— Та й нехай собі б'є. Особливих успіхів вона не здобула на цій ниві. Ну, потрапляє там десь. Але там літаки стоять не тільки боєготові, там же літаки - донори запчастин і ті, з яких вже і запчастин не можна зняти. Або взагалі повз потрапляє – пам'ятайте удари по Старокостянтинову, Коломиї: у Старокостянтинові – основний аеродром, у Коломиї – оперативний аеродром. Але особливих успіхів немає, а ракети відволікаються від ударів по наших стратегічних об'єктах.

— Чи має Україна необхідну інфраструктуру для обслуговування, задіяння F-16, яких прийдуть десятки?

— Створюється. Ми вже говорили, може, не у вас в ефірі, на якомусь із опозиційних каналів, що зараз в Україні будується тактична навігаційна система НАТО – TACAN. Це один із основних елементів, який дозволить використовувати в Україні F-16, використовувати кваліфіковано, тому що літаки самі по собі не літають. Їм потрібні навігаційні маячки, які б показували напрямок, засоби навігації. Наша РСБН (радіотехнічна система ближньої навігації) апаратно несумісна з натовською системою – переходитимемо на натовські стандарти. Поступово наші літаки зійдуть нанівець у порядку втрат, заміни, вироблення ресурсів, тому зараз повністю переходимо на натовську систему. Це вкотре.

Аеродроми модернізуються – це два. Льотчики, випускники вже цього року, у Великій Британії одразу навчаються на "Хоці" (Hawk). Це перехідний літак, після якого пілот пересідає у двомісний навчально-бойовий літак. Тобто йде повна переорієнтація. Сподіваємося отримати натовські літаючі радари. Поки що про це розмов немає, але ці переговори мають триматися в таємниці.

Принаймні з отриманням F-16 вже реально українські літаки зможуть отримувати від натовських радарів тактичну інформацію в режимі реального часу – не через наземний командний пункт, а прямо на борт у процесі польоту. З'явився російський літак десь у районі Чорномор'я, відразу ж на екрані пілот F-16 його бачить і приймає рішення – вплутуватися в бій, не вплутуватися, обстрілювати, йти. Отримавши F-16 ми починаємо грати на рівних. Росіянам хотілося повоювати, їм здавалося, що це буде полювання на українців, а, наприклад, за артилерією вийшло, що зараз росіяни стогнуть, що вони у контрбатарейній боротьбі програють, у них вибиваються артсистеми. Те саме буде з літаками.

Як F-16 допоможуть ЗСУ

— Як це вплине на лінії фронту? [Українські військові] на землі зможуть швидше просуватися?

— Наразі російська ударна авіація – штурмовики, фронтові бомбардувальники та ударні вертольоти – використовуються як рухливий високомобільний протитанковий резерв. Як тільки наші механізовані частини починають прорив оборони, туди моментально злітаються ударні вертольоти, штурмовики Су-25, бомбардувальники, починають тут закидати наші війська крилатими бомбами, що планують, а ми особливо не можемо протидіяти, тому що дальність наших зенітно-ракетних комплексів дозволяє із нею боротися ефективно. Patriot ми туди не потягнемо, тому що надто великий ризик і не так багато їх у нас. З отриманням F-16 з ракетами типу "вистрілив-забув" і з дальністю 120 км ми зможемо цілком ефективно розріджувати бойові порядки і штурмовиків, і бомбардувальників, і ударних вертольотів.

— Що таке "вистрілив-забув"?

— Це коли ти побачив на радарі позначку від ворожого літака, зробив на ній мітку, передав на навігаційну систему ракети розрахункову точку зустрічі з цим літаком - і запустив ракету, ракета туди сама летить. Якщо літак відвертає, ти трошки (боковою "пелюсткою") її повертаєш на нову розрахункову точку. А зараз у нас ракети летять: ось побачив ворожий літак, запустив ракету – і тримаєш ворожий літак у промені радіолокатора, ракета йде ним, як рейками. Відповідно, ти маєш зближуватись на неприпустиму з ворожим літаком відстань (40-60 км). А далекобійність російських ракет до 100 км - рядових звичайних ракет стандартного озброєння є і більше.

— Чи варто тоді Україні не проводити зараз контрнаступ чи наступ, а дочекатися таки цих літаків?

— Як вам сказати. Загалом російська авіація діє зараз тільки на лінії фронту. Нам зараз уже передали німецькі комплекси IRIS-T SLS малої дальності, які вже цілком чітко на 12 км дістають усі типи російських ударних гелікоптерів. Ми отримали вже кілька комплексів "Евенджер" (Avenger), ми отримали французькі Crotale - комплекс з дальністю 9-10 км. Нещодавно збили пару Ка-52 шведським комплексом RBS 70, він на 9 км стріляє, хоча російські вертольоти ближче ніж на 5-6 км не підходять. Це вже ті комплекси, які можуть супроводжувати війська у бойових порядках. Тобто якось це проблема і зараз вирішується, але з появою F-16 її, звичайно, буде вирішено радикально.

Коли та на яких умовах передадуть винищувачі

— А чи розумієте ви, коли з'явиться достатня кількість F-16, аналізуючи всі заяви, які надходять?

— Це 2025 рік, чудові часи настануть. Можливо, кінець 2024 року, бо, наприклад, Бельгія обіцяє [передати літаки] у невеликих кількостях. Найкраща ситуація з Нідерландами – там усі, які нам обіцяли, літаки вже списані.

— Ось ці 42?

— Так. Вони вже списані, і можна буде якусь їхню кількість, хоча б на дві ескадрильї, нам передати. Звісно, після списання потрібні будуть перевірка, ремонт цих літаків. Це вже буде серйозна така підмога, і наступний наступний рік проводитиметься за класичними канонами – з підтримкою авіації та з досягненням хоча б якоїсь оперативної якщо не переваги, то нехай паритету в повітрі.

— Європейські партнери при цьому ставлять умову, що ці літаки можуть використовуватися лише на території України. Як ви це оцінюєте?

— А навіщо нам літати над територією Росії? Те, чого потрібно досягти, ми можемо реалізувати ракетами, які знаходяться на борту цих літаків. Там, як я розумію (я не читав ці документи, вони не в такому доступі), ми не можемо за допомогою цих літаків завдавати ударів по наземних об'єктах (високоткові удари або бомбардувати) на російській території. Але у нас основне завдання – знищувати все на тимчасово окупованій території, включаючи весь Крим, Кримський міст. Він незаконний, тому до самого корінця цього мосту біля Керчі ми можемо його бити чим завгодно і чим дістане, скажімо так. Це частина питання.

Друга частина питання: ракетами "повітря - повітря" ми можемо знищувати російські літаки, незалежно від того, де вони - над російською територією або тимчасово окупованою територією.

— Головне, щоб сам борт залишався в межах України? 

— Так, головне – не перелітати державний кордон, а те, що ми там знищимо на відстані дальності ракет (а це, як я казав, 120 км), це нікого не турбує.

— [Голова українського фонду "Повернися живим"] Тарас Чмут, ветеран, волонтер, звертає увагу на проблему того, що і в авіації буде "зоопарк" – принаймні він так це називає. Коли буде один тип літаків, а безліч: Су-24, Су-25, 27, МіГ 29, L-39, F-16. Він пише у своєму твіттері, що не заздрить "логістиці та обслуговуванню цього всього". Поясніть, у чому проблема?

— "Зоопарк" у нас спочатку, тому що ми зараз маємо чотири з половиною типи бойових літаків – два типи винищувачів, штурмовик, бомбардувальники, розвідник на базі бомбардувальника. Якщо нам додасться F-16 – ну гаразд, можна перетерпіти, ми звичні. Хоча нормальна європейська країна має єдиний літак - так званий багатофункціональний (багатоцільовий) винищувач, який одночасно і винищувач, і винищувач-бомбардувальник, тобто штурмовик, і розвідник, і бомбардувальник, всі функції в одному літаку. І зараз ми отримуємо від європейських країн ці літаки. Там більше немає іншого типу літаків, тільки цей, тільки F-16 і після зняття його з озброєння буде тільки F-35. L-39 взагалі не бойовий літак, це навчальний літак, він у боях не використовується. Тобто до чотирьох типів додати ще один – не проблема. Але, можливо, ще він побоюється, що буде додано Gripen.

— Так, він згадував і Gripen.

— Так. Але у нас лише один літак є носієм ракет Storm Shadow/SCALP, якщо ми отримаємо Taurus – це Су-24. Ці літаки вже зазнали втрат, і росіяни старанно полюють на них, не шкодують навіть найдорожчих своїх ракет "Кинжал", які ми не в змозі збивати. І нам потрібний запасний носій. Якщо ми отримаємо невелику кількість Gripen, це і буде запасний носій цих крилатих ракет, а це єдиний поки що засіб, яким ми здатні завдавати ударів у глибину тимчасово окупованої території. Ми ними не б'ємо по російській території – знову ж таки самі договори, – але в глибину [захопленої Росією] території ми можемо завдавати ними ударів. На жаль, цими ракетами ми не можемо дістати Кримський міст та Керченську переправу, розраховуємо на Taurus. І Швеція, до речі, не обіцяє нам величезної кількості цих літаків: мені здається, взагалі вони не можуть надати їх, а якщо зможуть, то кілька машин. У найкращому разі найближчими роками нам можуть передати Gripen, замість яких чехи замовили собі F-35. Вони мають почати їх отримувати десь із 2025 року, а наявні у них Gripen, 14 штук, можуть перекинути в Україну. І шведи можуть передати, щоб не пропадало добро Україні.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністерство оборони закликало громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях.

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]