Парламент Чехії закликав спецслужби перевірити, чи нема впливу рф у православних церквах країни

|
Версия для печатиВерсия для печати

Голова комітету з питань безпеки чеського Сенату Павел Фішер вважає, що уряд повинен доручити спецслужбам розслідувати загрозу з боку православних церков країни. Він заявив, що вони можуть використовуватися для операцій російського впливу.

Про це пишуть České noviny.

Фішер також заявив, що міністр культури Чехії Мартін Бакса має перевірити, чи діють  РПЦ у Чехії і Православна церква Чехії відповідно до закону і умов реєстрації. Якщо ж ні, тоді, за словами голови комітету, міністр повинен запропонувати їх скасування.

Зазначається, що у 2022 році міністерство культури Чехії не знайшло для цього підстав.

"Свободою віросповідання та обʼєднань не можна зловживати для незаконного впливу ворожої іноземної держави. Ми переконані, що небажано, щоб РПЦ в Чеській Республіці або Православна Церква в чеських землях використовувалася для впливу, який здійснює РФ проти інтересів Чехії", - заявив Фішер.

За даними комітету, Православна церква в Чехії є незалежною від Російської православної церкви (РПЦ). За популярністю вона на другому місці в країні. Як зазначають České noviny, кількість її вірян зросла завдяки біженцям з України. 

Однак з 2014 року церква потрапляє під дедалі більший вплив осіб, пов’язаних із російськими силовими структурами.

Видання також нагадує, що у квітні 2023 року Чехія запровадила санкції проти предстоятеля Російської православної церкви патріарха Кирила (Володимира Гундяєва) через підтримку ним повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Нагадаємо, що у вівторок, 20 серпня, Верховна Рада у другому читанні ухвалила законопроєкт "Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій", що забороняє діяльність релігійних організацій, які пов'язані з РФ.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністерство оборони закликало громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях.

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]