Приєднання до ОДКБ, розширення присутності в ЄАЕС і навчання російською: розслідувачі розповіли, як Кремль збирався перетворити Молдовуу свою колонію

|
Версия для печатиВерсия для печати

Розробляли документ-стратегію Андрєй Вавілов та Віктор Лисєнко.

Російська влада навесні 2021-го розробила план того, як перетворити Молдову на свого сателіта. Цей стратегічний документ опинився у журналістів-розслідувачів видань Süddeutsche Zeitung, Yahoo News та центру "Досье", які й розповіли, що Москва планувала, щоб Кишинів потрапив в повну залежність від РФ до 2030 року.

У документі план був поділений на три етапи - до 2022-го, 2025 -го та 2030-го років.

Серед цілей РФ було й проведення підривної діяльності у військово-політичній, торговельно-економічній та гуманітарній сферах Молдови. Ще одна з цілей, яку ставили перед РФ автори документа - змусити Кишинів вступити в ОДКБ (Організація договору про колективну безпеку) та розширити участь в ЄАЕС (Євразійський економічний союз).

У Кремля були й короткострокові цілі:

  • нейтралізація будь-яких дій уряду республіки Молдова, спрямованих на усунення російської військової присутності у Придністров'ї;
  • створення мережі неурядових організацій, які просувають розвиток російсько-молдовських відносин;
  • відкриття генконсульства Росії у столиці Гагаузії Комраті.

До 2025 року Росія планувала сформувати у Молдові проросійські настрої серед тамтешніх еліт. Все це повинно було відбуватися за рахунок розширення політичних рухів, які є дружніми до Москви. Також РФ хотіла, аби в республіці збереглося навчання в закладах освіти російською. До речі, цю мову хотіли зробили мовою міжнаціонального спілкування в країні.

До 2030 року Кремль планував змусити Кишинів розширити участь в ЄАЕС, а також створити стійкі групи російського впливу та врегулювання придністровського конфлікту на основі особливого статусу цього регіону.

Також РФ повинна була активно боротися з впливом на Молдову НАТО, ЄС, США, Туреччини та України. Інструментами тиску на республіку Кремль обрав залежність країни від російського імпорту. Насамперед це стосувалося постачання газу.

"Одним із розробників документа був співробітник управління президента з прикордонної співпраці Андрєй Вавілов. Близько десяти років він пропрацював у ФСБ, а 2007 року перейшов до фонду російського диктатора Володимира Путіна "Русский мир", діяльністю якого було поширення російської мови та культури за кордоном", - зазначають у центрі "Досьє", додаючи, що з 2011 року той займався лише питанням Молдови.

Ще один автор цієї стратегії - заступник начальника управління президента з міжрегіональних та культурних зв’язків із закордонними країнами Віктор Лисєнко.

"Він регулярно зідзвонюється з генералом ФСБ Дмітрієм Мілютіним, який займається молдовським напрямом з боку спецслужб", - сказано в матеріалі. 

Нагадаємо, кілька днів тому CNN з посиланням на розвідку США повідомляло, що Росія планує змінити уряд у Молдові на проросійський з допомогою провокативних акцій протесту. Не дивно, що у Кишиневі сколихнули антиурядові демонстрації, в основному організовані дружньою до РФ партією Шор.

Минулого місяця президент Молдови Майя Санду публічно заявила, що, на її думку, російський уряд планує серію дій в республіці із залученням диверсантів для здійснення насильницьких планів, нападів на урядові будівлі та захоплення заручників. А ось прем'єр-міністр країни Дорін Речан вважає, що РФ не вистачить ресурсів для вторгнення в Молдову.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

12:59
Щільність застосування дронів на бахмутському напрямку небачена раніше — військовий
10:55
Шабунін: Офіс Генпрокурора закрив понад 1,2 тис. проваджень щодо бізнесу, проте лише 2 з них належать БЕБ, яке "стриже" підприємців
09:02
Офіс генпрокурора після аудиту закрив кожну п'яту справу проти бізнесу, найбільше "туфти" плодить ДБР "імені Татарова"
08:27
Українські чоловіки 18-60 років не зможуть отримати паспорти за кордоном – постанова КМУ
08:00
ГЕНШТАБ ЗСУ: ситуація на фронті і втрати ворога на 25 квітня
20:00
У четвер дощитиме на Правобережжі, на півдні та на сході до +26°С
18:04
Випробування солідарністю - воно ще тільки чекає на Україну
17:31
Открытие компании в Эстонии и оформление иностранного банковского счета: что нужно знать
16:29
Кримінальні оборудки із землею: крім Сольського, підозру отримав його заступник
16:24
За межею розумного: у Буданова записали собі в заслуги арешт ФСБ заступника Шойгу

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]