Прифронтовий Покровськ витрачає десятки мільйонів на укладання асфальту і жодної гривні - на закупку дронів. Чекають "асвабадітєлєй"?

|
Версия для печатиВерсия для печати

"Асфальтна хвороба" не тільки проблема українських тилових міст, що знаходяться далеко від лінії фронту. Займатися "закопуванням" грошей в покращення асфальту може і місцева влада, що опікується українськими населеними пунктами фактично на лінії зіткнення.

БізнесЦензор розбирався хто саме зараз отримує та виконує тендери на поточні ремонти вулиць Покровська на Донеччині.

Покровськ - невелике місто на Донеччині, водночас важливий промисловий та транспортний вузол.

Останніми місяцями місто стало широко відомим через активні військові дії у його напрямку. Наразі поблизу Покровська точаться найзапекліші бої. Генштаб звітує про найбільшу кількість зіткнень на "Покровському напрямку".

Покровськ розташований практично на межі з Дніпропетровщиною, це так звані "західні ворота" Донецької області. Окупація цього міста наразі є стратегічною ціллю російського диктатора Володимира Путіна, що давно мріє про "приєднання" всієї Донецької області до РФ.

Також неможливо обійти той факт, що у Покровську знаходяться флагмани вугільної промисловості України - ПАТ Шахтоуправління "Покровське", найбільша шахта з коксівним вугіллям, що залишилася в країни та Свято-Варваринська ЦЗФ. При їхньому виведенні з ладу на вітчизняній металургії, писало видання "Дзеркало тижня" в червні, можна поставити хрест.

В Покровську розвинена галузь будівельних матеріалів, є великий залізничний вузол, що останніми роками також слугував хабом для евакуації населення з найбільш гарячих точок Донеччини.

До повномасштабного вторгнення, на початок 2022 ріку, у Покровську мешкало 74 тис осіб.

У Покровському районі - 86 тис мешканців. Як зазначав керівник Покровської військової адміністрації Сергій Добряк, наразі мешканців вполовину менше, станом на кінець червня у районі перебували 51,8 тис осіб, з яких 12,4 тис вимушені переселенці.

Наразі Покровськ дійсно є містом, до якого, нажаль, щоденно наближається фронт. І багато хто песимістично пророкує йому статус наступної "фортеці", після Бахмута та Авдіївки… Місто потерпає від обстрілів росіян.

Але місцева влада готується зустрічати окупанта не укріпленнями, а відновленим покриттям із асфальту. Адже якщо  подивитись на місцеві закупівлі, то важко здогадатись, що фронт від муніципалітету наразі знаходяться вже менш ніж за 20 км, бо міська влада витрачає велику частину бюджету на ремонт та укладання асфальту.

"Чекають "асвабадітєлєй"?

Кілька днів тому у соцмережах завірусилось відео військового Андрія Сергана, що знімав процес висаджування квітів комунальниками вздовж вулиці Захисників України у Покровську.

"Цю картинку ми бачили у Авдіївці, у Бахмуті, тепер у Покровську. За 20 км вже ворог і замість того, щоб на цих клумбах копати окопи, вони висаджують квіти. По факту, як на мене, це списування коштів. Замість того, щоб купувати дрони вони висаджують", - зазначив військовий, зловіще запитавши: "Як ви думаєте, яка доля Покровська найближчим часом?"

І дійсно БізнесЦензор не знайшов жодної закупівлі, наприклад, дронів на потреби військових, чим займається багато муніципалітетів навіть у віддалених західних областях. Проте нарахував, що тільки впродовж 2023-24 рр місцева влада витратила на покращення асфальту та утримання вулиць Покровська та району не менше 70 млн грн.

Востаннє, Житлово-комунальний відділ Покровської міської ради провів тендери на поточний ремонт міських вулиць місяць тому, в середині червня. В них мова йшла про "ліквідацію вибоїн" на вулицях ЗатишнаІвана Богуна та Маршала Москаленка, що вартувало місцевому бюджету загалом 10,2 млн грн. Закупівлі пройшли без конкурсу, з "засекречиними" кошторисами. Варто зазначити, що вулицю Маршала Москаленка міськрада ремонтували і минулоріч – тоді, у 2023 році, покращення асфальту вулиці коштувало 3,19 млн грн.

Також двічі проводили ремонт на вулиці Володимирській, загалом на 4,26 млн грн. Та двічі на вулиці Центральній – в районі 5 млн грн.

Міськрада користується особливостями проведення закупівель у період дії правового режиму воєнного стану в Україні, тобто проводить в більшості випадків тендери поза конкурсом, або цей конкурс має формальний характер, з закритими кошторисами.

Покровський підрядник-монополіст

Майже всі тендери, що стосувались ремонту та поліпшенню асфальту на вулицях Покровська, йдуть в одні руки – до ПП "Агропромбуд", що належить сім’ї колишнього керівника ДП "Донецький облавтодор" ВАТ "ДАК "Автомобільні дороги України " Євгена Соловьйова.

Одноосібним власником ПП "Агропромбуд" значиться його дружина – Тетяна Соловьйова.

З Держреєстру судових рішень про цю фірму також відомо, що у 2018 році "Агропромбуд" якийсь час фігурував у кримінальній справі щодо незаконного видобутку кам’яного вугілля на території Мар`їнського району Донецької області поблизу села Іллінка фірмами з орбіти Слав Груп Едуарда Бондаренка, що спеціалізується на будівництві та ремонті доріг. Найвідоміша з його структур – ТОВ "Славдорстрой".

Лише закупівлями, що стосувались зимового утримання доріг у Покровську та районі - за останні два роки йшлося загалом про близько 10 млн грн - ПП "Агропромбуд" ділився з ТОВ "Юніотрансбілдінг", донедавна маловідомою фірмою зареєстрованою у Луцьку у 2015 році.

На якийсь час "Юніотрансбілдінг" прописався в Мирнограді на Донеччині та став фаворитом дорожніх закупівель у регіоні.

За вісім років існування фірма сім разів змінила керівників. Власником наразі виступає мешканець Дніпра Андрій Подосовський.

В минулому році "Юніотрансбілдінг" отримала більше 652 млн грн тендерів, здебільшого з ремонту доріг на Донеччині. Зокрема "Юніотрансбілдінг" займалась будівництвом кладовища у прифронтовому Мирнограді за понад 11 млн грн. Видання "Вчасно", пов’язувало фірму з колишнім головою Мирнограда та Покровська Русланом Требушкіним.

Як писало "Вчасно", "Юніотрансбілдінг" "не має достатньої матеріально-технічної бази, трудового та інших ресурсів", фігурує у кримінальних справах, проте продовжує отримувати мільйонні контракти.

Щоправда у поточному році обсяги тендерів для "Юніотрансбілдінг" різко скоротилися. За даними системи Youcontrol, станом на 29 липня з початку року фірма отримала тендерів на 9,94 млн грн.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

20:47
В Україні 9 вересня подекуди очікується короткочасний дощ та гроза, до 28° тепла
19:17
В Росії нарешті помер ще один естрадний довгожитель який підтримував Путіна
18:07
Ще в одну країну НАТО залетів та розбився "Шахед" рашистів
16:41
В НАТО пожурили РФ за безвідповідальність за "Шахеди" в повітряному просторі Румунії
15:31
Керівник ЦРУ стверджує, що РФ могла завдати ядерного удару по Україні восени 2022 року
13:35
Кількість жертв ракетного удару рашистів по Полтаві зросла до 58 людей
12:23
Вночі було збито одну авіаційну ракету Х-59 та 15 ударних дронів типу «Shahed» рашистів
11:57
Колаборант із Харкова розповів, що з російським куратором його познайомив адвокат
10:54
Кабінет Міністрів України прийняв постанову якою скасував підготовку правників у коледжах
09:19
Україна у передостанній день Паралімпіади-2024 виграла п'ять золотих медалей

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністерство оборони закликало громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях.

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]