Щомісяця росія втрачає до 150 одиниць бронетехніки. Як довго вона зможе виробляти нову та розконсервувати стару - пояснює експерт

|
Версия для печатиВерсия для печати

Війну в Україні часто називають війною на виснаження. Києву боєприпасами та танками допомагають західні союзники. А скільки нової важкої бронетехніки може виставити Росія? За оцінками проекту Оryx, ЗСУ знищують або захоплюють до 150 одиниць важкої російської бронетехніки щомісяця. А всього з 24 лютого 2022 року, за підрахунками аналітиків, армія Путіна втратила вже майже дві тисячі танків. Причому в Oryx враховують лише ті втрати, що підтверджені фото- або відеокадрами. Реальні цифри можуть бути ще вищими.

Про це пише видання currenttime.tv.

Перед вторгненням в Україну Кремль мав, напевно, найбільшу танкову армію у світі — понад три тисячі одиниць боєздатної техніки. Це оцінки зі звіту The Military Balance, що складає Міжнародний інститут стратегічних досліджень. Виходить, що майже дві третини парку Москва втратила. Чи можна замінити їх новою бронетехнікою?

владімір путін обіцяє поставити на озброєння ще 1600 танків. Щоправда, не уточнивши, як швидко це станеться. Тут все одразу: і нові Т-90, які прямо з конвеєра йдуть на фронт, і машини із зберігання, які перед відправкою на війну мають ще пройти модернізацію. В окремих випадках – глибоку та дуже глибоку модернізацію. Справа в тому, що стару бронетехніку у Росії ніколи не тримали у сухих гаражах. Її роками і навіть десятиліттями зберігали просто неба. Щоб після цього танк міг самостійно зрушити з місця, його спочатку доводиться реанімувати на спеціальних оборонних підприємствах.

Виглядає це в такий спосіб. У цеху Т-72Б – а в основному саме ці танки дісталися Росії після розпаду Радянського Союзу – розбирають буквально до гайки, змінюють застаріле, зламане або вкрадене обладнання, обслуговують ходову двигун, і тільки після цього Т-72Б стає танком Т-72Б3 або Т-72Б3М. Ці додаткові індекси означають, що бронетехніка модернізована, тобто на зняту зі зберігання машину встановили нове сучасне обладнання – насамперед імпортні бортові комп'ютери, системи зв'язку та французькі чи російсько-білоруські тепловізори марки "Сосна-У". Зараз через санкції Росія не має доступу до європейських технологій.

"Проблема білоруської "Сосни-У" в тому, що вона теж імпортна. З імпортних компонентів складається. Що не роби – не вийде. Під цю "Сосну" білоруську навіть модернізували вологодський оптико-механічний завод, щоб там її локально виробляти. Але це не скасовує того факту, що комплектуючі йшли імпортні", - пояснює Павло Лузін, запрошений науковий співробітник The Fletcher School of Law and Diplomacy.

Наразі на трофейних та підбитих російських танках в Україні все рідше бачать тепловізори "Сосна". Замість них частіше трапляються дешевші та старіші апарати. Відновлювати старі Т-72 Росії стає дедалі складніше через дефіцит комплектуючих. І навіть якщо міноборони рф зможе зберегти темпи модернізації, мабуть, це буде на шкоду якості.

"Бракує техніки для свіжомобілізованих". Військовий експерт пояснив, навіщо Росія знімає зі зберігання 70-річні танки

Скільки танків Москва може щороку збирати та модернізувати? Запрошений науковий співробітник The Fletcher School of Law and Diplomacy Павло Лузін підрахував, що на вершині своєї потужності Росія відновлювала від 150 до 180 танків на рік. Це майже стільки ж, скільки Москва щомісяця втрачає на війні в Україні. Але такі темпи відновлення не мали дефіциту іноземних комплектуючих. А профільна компанія "Ростеха" мала угоду з французькою Thales, яка робить одні з найсучасніших тепловізорів. Багато в чому за рахунок них старі радянські танки ставали придатними для сучасних бойових дій. У другій половині минулого десятиліття показники модернізації стали скорочувати на користь нових, але теж ще радянських танків Т-80. У них потужніший, але й складніший двигун.

За оцінкою Павла Лузіна, в Росії встигали модернізувати близько сорока таких танків на рік: "Також йшла модернізація танків Т-90 і Т-90А в якихось мікроскопічних кількостях. І з нуля виробляли Т-90М. 10 до 30 штук.Не більше. Сумарно, при напрузі сил "Уралвагонзаводу" у Нижньому Тагілі та філії в Омську, яка називається "Омськтрансмаш", двісті танків отримуємо. Ну, 220".

Це нові та модернізовані танки Т-72, Т-80 та Т-90. Показник мирного часу. Щоб досягти цифри 1600 одиниць, як обіцяв Володимир Путін, російській оборонці доведеться працювати роками. Але Кремль має ще козир у рукаві: ще одна радянська спадщина — танки Т-62.

За три наступні роки депутат російської Держдуми Андрій Гурулєв пообіцяв модернізувати 800 таких танків. Робитимуть це на базі «103 бронетанкового ремонтного заводу» в Забайкаллі. Крім нього, є "Уралвагонзавод" та "Омськтрансмаш". Крім нього, є "Уралвагонзавод" та "Омськтрансмаш". До них можна додати 71-й та 72-й автобронетанкові ремонтні заводи, запуск яких прем'єр-міністр Росії Михайло Мішустін анонсував у вересні 2022 року, але фактично цим підприємствам ще далеко до повноцінної роботи.

Головне обмеження російської танкової галузі: набагато швидше, ніж з ладу виходять двигуни, стають непридатними танкові гармати. «Гаубиці дві тисячі пострілів можна зробити з гармати, може і більше, але точність падає і зростає ризик розриву стовбура. У танка, якщо тільки уламково-фугасними стріляти, це 800 пострілів. А якщо стріляти бронебійними підкаліберними снарядами, вони зараз готуються "Леопарди" зустрічати українців, це 125 пострілів. І все. Після цього танкову гармату треба міняти. А танкову гармату роблять тільки на одному заводі в Єкатеринбурзі», — каже Павло Лузін. Мова про "Завод №9".

Чи є у Росії гроші, щоб будувати нові танки? Журналісти The Economist писали, що війна в Україні коштує Кремлю близько п'яти трильйонів рублів на рік. Це близько $62 млрд. Якщо припустити, що один танк Т-90М коштує Росії $2,5 млн, а це одна з найскромніших оцінок, 1600 машин коштуватимуть $4 млрд. Можливо, в Кремлі і знайдуть гроші, урізавши витрати інших статей російського бюджету. Простою мовою: за рахунок погіршення життя десятків мільйонів росіян.

Вгорі: спалений російський танк. Фото з відкритих джерел

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

20:23
В Україні 4 жовтня місцями невеликий дощ, до +26°, запиленість повітря збережеться до вихідних
19:05
Чекаємо що ще один "слуга" втече за кордон: НАБУ скерувало до суду справу про хапугу-нардепа Клочка
18:27
На Рівненщині лікар за 6,5 тис. доларів США ставив фіктивні діагнози «ухилянтам»
17:57
В телемарафоні після виходу Суспільного показують тільки «слуг народу»
16:17
Організував примусову мобілізацію громадян для війни проти України – повідомлено про підозру Пушиліну
15:01
Новий генсекретар НАТО Марк Рютте здійснив свій перший закордонний візит до Києва
14:25
ПАРЄ визнала Голодомор геноцидом українського народу
13:26
СБУ заочно повідомила про підозру головному конструктору російських дронів ZALA та Ланцет
12:30
Дрони атакували військовий аеродром рашистів у Воронезькій області
11:12
Ключова сировина для літаків Finnair надходить з РФ від компанії, пов’язаної з Кремлем

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністерство оборони закликало громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях.

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]