Україна планувала атакувати російські війська у Сирії – ЗМІ

|
Версия для печатиВерсия для печати

Витік секретних документів США свідчить про те, що Головне управління розвідки МО України готувало удари по російських військах і найманцях ПВК "Вагнер" в Сирії за участю курдських формувань, однак у грудні Володимир Зеленський наказав зупинити планування операції.

Про це повідомляє The Washington Post.

За даними WP, метою відкриття нового поля бою за тисячі кілометрів від України мало бути завдання російській армії та групі "Вагнера", яка активно діє в Сирії, витрат і втрат, що, ймовірно, змусило б Москву передислокувати свої ресурси з України.

Згідно з документами, які потрапили у мережу, у грудні Володимир Зеленський наказав зупинити планування. На основі розвідувальних даних, зібраних станом на 23 січня, у документах детально викладено, як відбувалося планування і як така операція може відбутися, якщо Україна відновить її, пише видання.

Як повідомляє WP, у документі з грифом HCS-P, що означає отримання певної інформації від людей, детально описано, як офіцери Головного управління розвідки МОУ могли планувати атаки на російські сили у Сирії. Відзначається, що начальник ГУР Кирило Буданов відмовився від коментарів.

У документах зазначено, що українські військові розвідники віддавали перевагу завданню ударів по російських силах за допомогою безпілотних літальних апаратів. Вони планували починати "з малого" або ж обмежити свої удари лише по "вагнерівцях".

Українські офіцери, пише видання, розглядали можливість підготовки бійців Сирійських демократичних сил (SDF), військових сил контрольованого курдами автономного північного сходу Сирії, для завдання ударів по російських цілях і проведення "невизначених заходів "прямої дії" разом з атаками з БпЛА".

Зазначається, що SDF прагнули пройти навчання, отримати системи ППО та гарантії, що їхня роль в українських операціях буде збережена у таємниці. Керівництво SDF також заборонило завдавати удари по російських позиціях у курдських районах.

У коментарі виданню речник SDF Фархад Шамі заявив, що "документи, про які ви говорите щодо наших сил, не є реальними", а також, що сили SDF "ніколи не були стороною в російсько-українській війні".

"Злитий" документ, пише WP, вказує на те, що Туреччина знала про планування, а турецькі чиновники "прагнули уникнути потенційного удару" та запропонували Україні здійснювати свої атаки з курдських районів, а не з північних і північно-західних районів, які утримуються іншими повстанськими групами, деякі з яких підтримуються Анкарою.

Видання пояснює, що Туреччина виступає проти SDF та вважає їхні Загони народної самооборони (YPG) терористичним угрупуванням. Натомість SDF є головним партнером американських військ у Сирії, де вони часто ділять бази в рамках місії задля запобігання відродження Ісламської держави.

Згідно з документами, у листопаді офіцери української військової розвідки визначили потенційні логістичні обмеження для своїх планів, включаючи "проблеми з внутрішньо-курдським прикордонним контролем і створенням оперативної бази".

"До 29 грудня офіцери, схоже, з'ясували, що Зеленський зупинив їхні плани. Незрозуміло, чому Зеленський наказав ГУР припинити планування операцій, але в документі зазначається, що він міг зробити це з різних причин: тиск з боку США, обмеженість українських безпілотників або сумніви в тому, що атаки можуть бути успішними.

Іншим фактором міг бути успіх операцій військової розвідки в Росії. Згідно з документами, ГУР було агресивним в організації диверсій, вбивств і дестабілізаційних операцій на окупованих Росією територіях в Україні. Ці райони, ймовірно, пропонують переваги в логістиці, мові та інших параметрах", – йдеться у публікації WP.

Київ навряд чи повернеться до цих планів, але якщо Україна все ж таки розпочне операцію, то атаки можуть "викликати російську відповідь, спрямовану проти інтересів США в регіоні, якщо підтримка операції буде приписуватися Штатам", наголошується в документі.

Документ детально описує, як могла б виглядати кампанія таємних атак України та яку ескалацію у відповідь з боку РФ вони могли б викликати. У звіті порівнюються атаки на добре захищені "пріоритетні" російські об'єкти поблизу Дамаска і сирійського узбережжя, які були б найнебезпечнішими, але найдорожчими для Росії, з ударами по "пов'язаній з Росією нафтовій інфраструктурі" в центральній Сирії, яка погано захищена протиповітряною обороною, але завдала б лише "скромних витрат" РФ, зокрема "Вагнеру".

У документі зазначається, що поле бою в Сирії "надає Україні можливості для заперечення", оскільки вона може атакувати російські позиції, по яких раніше завдавали удари сирійські повстанці, здійснювати атаки з територій, які контролюються повстанцями або навіть урядовими військами, а також приписувати атаки "передовим, неіснуючим або активним недержавним групам".

У документах, пише WP, згадується реальний, але раніше не розголошуваний інцидент 27 листопада, коли російська система ППО SA-22, яка базується на сході Сирії, відкрила вогонь по американському безпілотнику MQ-9. За даними американського чиновника, безпілотник не був уражений ракетою.

Нагадаємо: 7 квітня видання "The New York Times" із посиланням на джерела в Білому домі повідомило про злив даних: у Twitter і Telegram з'явилися нібито засекречені військові документи, які деталізують плани США і НАТО з розбудови української армії перед запланованим контрнаступом. У ЗМІ з'являються згадки про все нові й нові документи.

Розслідувачі "Bellingcat" встановили, що секретні дані були поширені ще 1 і 2 березня на сервері Discord під назвою WowMao, однак першоджерело може бути ще більш раннім.

Журналісти "Associated Press" поспілкувалися з користувачами платформи Discord і дізналися, що таємні документи нібито поширював користувач із нікнеймом "Лукка", який може бути "дитиною".

Міністерство оборони Великої Британії попередило про "серйозний рівень неточності" у злитих у мережу ймовірно секретних документах США, що стосуються у тому числі війни в Україні.

Через витік секретних американських документів Україна вже змінила деякі свої військові плани і це затримує її контрнаступ, повідомили ЗМІ.

Міністерство юстиції США почало розслідування витоку величезної кількості документів американської розвідки, а Державний департамент США заявив, що інцидент із публікацією секретних документів не вплине на підтримку України у війні з Росією.

За даними ЗМІ, витік секретних документів спричинив кризу у відносинах між США і союзниками.

Міністерство оборони США заявило, що матиме висновки про злив у мережу секретних документів протягом 45 днів.

На фото вгорі: пешмерга - курдські повстанці - мали стати союзниками українців у знищенні росіян у Сирії. Але все ще попереду. Фото з відкритих джерел

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]