Урядовий саботаж реформи Укроборонпрому під час повномасштабного вторгнення триває

|
Версия для печатиВерсия для печати

 Реформування концерну Укроборонпром заблоковане, бо Кабінет міністрів не визначив посадову особу, яка має зареєструвати акціонерне товариство "Українська оборонна промисловість".

Про це йдеться у листах Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості та Укроборонпрому, отриманих аналітичним центром StateWatch, повідомляє Liga.net.

"Постановою Кабінету міністрів України від 21 березня 2023 року № 441 "Про утворення акціонерного товариства "Українська оборонна промисловість" не визначено ані особу, яка уповноважена на подання документів для державної реєстрації створення товариства, ані особу, яка призначається на посаду керівника товариства. Дана обставина унеможливлює завершення процесу перетворення концерну в товариство", – йдеться в листі Укроборонпрому.

Концерн заявив, що не знає, коли Кабінет міністрів ухвалить відповідні рішення.

Суть реформи Укроборонпрому полягає в перетворенні на акціонерне товариство, 100% акцій якого належатиме державі; також АТ виконуватиме роль корпоративного центру: відповідатиме за трансформацію підприємств-учасників та залучення інвестицій;

119 підприємств розділять на перспективні та такі, що втратили своє значення для оборонно-промислового комплексу; 26 підприємств передадуть Фонду державного майна;

65 підприємств стануть основою для створення п’яти спеціалізованих субхолдингів: бронетехніка, авіаремонт, високоточне озброєння та боєприпаси, радарні системи та морські системи; решта – стануть частиною аерокосмічного холдингу чи підпорядковуватимуться корпоративному центру напряму (наприклад, спецекспортери);

кожен з холдингів матиме наглядову раду і буде їй підзвітний; підприємства зможуть на рівних з іншими постачальниками брати участь у тендерах для потреб армії через Prozorro;

органами управління акціонерного і господарських товариств будуть загальні збори, наглядова рада та виконавчий орган;

схема поділу — наразі умовна та може змінюватися залежно від того, яку необхідність бачитиме наглядова рада.

Корпоратизація Укроборонпрому передбачена законом, який Верховна Рада ухвалила ще влітку 2021 року.

21 березня 2023 року Кабмін ухвалив формальне рішення про перетворення Укроборонпрому.

Цю постанову оприлюднили з шеститижневою затримкою тільки після виходу тексту LIGA.net про те, що реформа концерну стартувала лише на словах.

12 червня стало відомо, що навіть після публікації постанови Кабміну реформа не стала можливою.

 Нагадаємо, що нинішній керівник Юрій Гусєв очолив Укроборонпром 1 грудня 2020 року.. Про нього «Аргумент» писав: "Укроборонпром" очолив пристосуванець - підлеглий Каськіва і член команди вбивць ГандзюкПретендент на пост міністра оборони Юрій Гусєв був звільнений з Мініоборони після корупційного скандалу (ДОКУМЕНТ)

«Аргумент»


В тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]