Витоки, "Маск", Татаров: чому "справа Шила" - це справа Офісу президента

|
Версия для печатиВерсия для печати

Про скандальні подробиці озвучили під час обрання у суді "запобіжки" співробітнику СБУ Артему Шилу - розповідає Центр протидії корупції (ЦПК).

Під час слухання у ВАКС прокурор САП Віталій Кравець зауважив, що незважаючи на максимальний режим секретності, слідство все одно фіксувало витоки інформації про розслідування у 2022 році.

При цьому із озвученого невідомо, чи встановили джерела цих витоків.

У серпні 2022 року абонент "К1" написав фігуранту справи Бутанову, що треба припиняти всі дії по залізниці: "З железки снимаемся полностью, НАБУ... нецензурне слово".

У іншій розмові Бутанов після процесуальних дій в НАБУ детально розповідав іншому учаснику групи Ковалюку (працівник СБУ, підлеглий Шила) про питання детектива, який розпитував про іншого фігуранта Мельника та власне Шила. 

Також, за словами прокурора, Шила у розмовах інші фігуранти іноді називали "Маск".

Безпосередньо перед затриманням Шило виїздив за кордон, однак після цього повернувся в Україну. 

При цьому за 10 днів до викриття Шила був затриманий згаданий вище Мельник. І Шило, ймовірно, знав про те, що Мельника затримали, а кримінальне провадження виходить у відкриту стадію. 

Про це також свідчать матеріали, згідно з якими Шило цікавився станом провадження, долею інших підозрюваних і можливими діями детективів. Тому в НАБУ і САП вирішили не робити відкритий виклик для вручення підозри, а здійснити безордерне затримання.

Розмов чи зустрічей самого Шила з іншими фігурантами справи слідство не фіксувало. 

Як пояснив прокурор, спостереження за Шилом здійснювали лише на останньому етапі. Адже розуміли, що СБУ вживає певних заходів безпеки щодо своїх співробітників і спостереження могли виявити.

Один зі свідків у справі надав покази, у яких згадав прізвище заступника голови Офісу Президента Олега Татарова, який нібито надавав вказівки Шилу.

Детектив НАБУ: От ви кажете, отримував доручення. Що це за доручення: формалізоване чи що це за доручення таке, що отримав Шило команду?

Свідок: Зі слів Бутанова... команду на прохання керівника компанії Еліз Шилу дав усно заступник керівника Офісу президента Татаров Олег. 

Детектив: А ви можете… пояснити, з якого дива Шило Артем Вікторович, посадовець СБУ, виконував вказівку функціонера Офісу Президента Татарова Олега Юрійовича?

Свідок: Це може бути тільки мій висновок. По-перше, він добре знайомий з Татаровим, бо працював радником в Офісі. По-друге, він в розумінні Татарова має вплив як начальник на посадових осіб.

Нагадаємо, Шила підозрюють у заволодінні коштів Укрзалізниці при закупівлі трансформаторів та кабелів. Також його підозрюють у легалізації незаконно отриманих коштів. 

У травні 2022 року він набув у власність дві квартири в Києві. Кожну із квартир нібито офіційно придбали за суму близько 3 млн грн. 

Слідство вказує, що за найскромнішими оцінками вартість аналогічних квартир на момент купівлі стартувала від 9 млн грн.

На засіданні Шило повідомив, що ні цих квартир, ні іншого майна у його власності вже немає. Квартири наразі записані на колишню дружину. 

З якою офіційно розлучився, але зараз вони знову проживають разом, хоча у грудні 2022 року був затверджений договір про поділ майна подружжя. 

Також у Шила є польський ідентифікаційний номер (PESEL) і він виступав засновником в кількох юрособах у Польщі.

Нагадаємо, слідча суддя ВАКС Сікора вирішила взяти Шила під варту на 60 днів з можливістю внесення застави у 30 млн грн.

Зображення вгорі: очевидне майбутнє кар'єри Олега Татарова, заступника Андрія Єрмака

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]