Володимир Кухар: Гроші в армії - держава вже не фінансує ЗСУ?

|
Версия для печатиВерсия для печати

У сенсі стимулів українська армія залишається повністю радянською. Тобто стимулів майже нема. Є великий батіг і свавілля начальника, який може виявитися дурнем, який вірить, що "я начальник - ти дурак".

Про це у Фейсбук пише воїн Володимир Кухар.

Мій ротний у 2014 році принципово нічого не брав з волонтерського. Дивно, але щось у цьому є. Якщо опиратися на волонтерство, то наша армія ніколи не вичухається з проблем із постачанням та логістикою.

Наприклад, штаби люблять, щоб рапорти та інші документи були надрукованими. Але як це повинен зробити командир роти чи взводу - штаби не @бе, себто не цікавить. Ноутбуки і принтери, розхідні матеріали до них, папір не є інвентарним майном, яке військовслужбовцю на посаді тактичної ланки повинна видати армія. Ось і виходить, що без волонтерської допомоги ніяк. А волонтерська допомога - це гроші наших дружин, матерів, співробітників, друзів. Або - "добровільні" внески військовслужбовців на чорну касу.

Усе це - гроші суспільсва, на які свідомо, виходить, розраховує армія. А чому? Держава вже не фінансує ЗСУ?

Кожній роті потрібен щонайменше один ноутбук і один принтер. У батальйоні - три роти. Це вже три ноутбуки і три принтери. Також у батальйоні залежно від штату є певна кількість окремих взводів. Нехай це ще три ноутбуки і три принтери. У окремому батальйоні є штаб, стройова частина/відділ персоналу, фінвідділ. Нехай це ще шість ноутбуків, три принтери. Дванадцять ноутбуків і дев'ять принтерів. Нехай кожен з них коштує, як автомат Калашникова. Еквівалент 21 калаша на батальйон. Це що, так важко врахувати і забезпечити? Але всіх влаштовує, що армія фактично узалежнюється від волонтерської допомоги та чорних кас, а може і вимагає їх.

І така ситуація з купою позицій щодо майна, яке є обов'язково необхідним, але на нього скидаються родичі, села, ОТГ, організовують і привозять волонтери. На взводному рівні це мав би бути дрон (так, якщо він не передбачений штатом, то це штат хріновий, а не той, кому потрібен дрон), тепловізори, прилади нічного бачення, хороші біноклі/підзорні труби, рації.

Тепер про зміни в оплаті військовослужбовцям. Напевне, є категорії (курсанти, строковики), яким додаткові винагороди, може, і не положені. Але зменшувати виплати іншим - тут не так однозначно.

Я, грішний, на відміну від мого колишнього ротного, активно співпрацював з волонтерами, працюю з друзями, і навіть сам витрачаю на потреби війни. За мої гроші можна було у 2014 купити вживане авто. Зараз - вже пару-трійку авто. Забрати у людей в другій лінії чи в тилу частину грошей - це позбавити їх можливсті нормально готуватися до справ війни. Адже поки ти в тилу у тебе є час і можливість займатися підготовкою.

Ці 30 бонусних тисяч для багатьох - нагода підтримати сім'ї, порозкидані війною. Нагода підтримати домогосподарства у період розрухи та енергетичної кризи.

А головне, з чого треба виходити: в армії ти майже не вибираєш, де бути. Ти там, куди тебе послали чи призначили. І якщо послали в тил, наприклад, грамотного офіцера налагодити роботу штабу ППД і служб, то навіщо його за це карати меншим грошовим забезпеченням?

Не всі проходять військову лікарську комісію з власної волі. Загострення хвороб, набуті хвороби, травми, поранення не вибирають. А те, що ВЛК проходять довго - часто це труднощі фронтової логістики та об'єктивні проблеми з напливом військових пацієнтів на лікарні та шпиталі.

Окрема тема - виплати родинам безвісти зниклих та полонених.

Замість змінювати зараз цифри, краще б зайнялися зміною системи оплати військовсужбовцям, яка недосконала від 2014 року та навіть від початку Незалежності. Бозна, як вони там рахували страховий стаж під час АТО. З теперішніх додаткових винагород 30 тисяч чи 30+70 = 100 тисяч на передку не йдуть відрахування на пенсію та у фонди соціального страхування. Тобто, держава закладає пробему на майбутнє: низькі пенсії будуть компенсувати пільгами, за якими ветерани будть принижуватися і сваритися на вулицях та маршрутках.

Давно пора підняти оклади військовослужбовців і зробити більш значущою частку надбавок за посаду, звання, вислугу років. Тоді будуть формуватися стимули для служби. А поки що у сенсі стимулів українська армія залишається повністю радянською. Тобто стимулів майже нема. Є великий батіг і свавілля начальника, який може виявитися дурнем, який вірить, що "я начальник - ти дурак".

Не знаю навіть, як правильно розрулити ось цю ситуацію, коли Міноборони чи хто там ще нагорі оголосило про скорочення додаткових винагород, але ніхто нічого поки не зрозумів. Можна отримувати малу грошову винагороду. Більшість на війну не за грошима прийшла. Можна отримувати велику, бо ризики на передку великі, а, зрештою, у наш час ніхто не знає, звідки і коли зверху прилетить.

Але є тут один маленький нюанс, що залишить осад. Як казав мій приятель, от як можна відібрати те, що ти вже дав? Чому так легко можна знизити соціальні стандарти для військовослужбовців? Щось про це каже Конституція? І чому так тяжко дається зниження високих пенсій суддів і прокурорів, не підкажете?

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

10:55
Шабунін: Офіс Генпрокурора закрив понад 1,2 тис. проваджень щодо бізнесу, проте лише 2 з них належать БЕБ, яке "стриже" підприємців
09:02
Офіс генпрокурора після аудиту закрив кожну п'яту справу проти бізнесу, найбільше "туфти" плодить ДБР "імені Татарова"
08:27
Українські чоловіки 18-60 років не зможуть отримати паспорти за кордоном – постанова КМУ
08:00
ГЕНШТАБ ЗСУ: ситуація на фронті і втрати ворога на 25 квітня
20:00
У четвер дощитиме на Правобережжі, на півдні та на сході до +26°С
18:04
Випробування солідарністю - воно ще тільки чекає на Україну
17:31
Открытие компании в Эстонии и оформление иностранного банковского счета: что нужно знать
16:29
Кримінальні оборудки із землею: крім Сольського, підозру отримав його заступник
16:24
За межею розумного: у Буданова записали собі в заслуги арешт ФСБ заступника Шойгу
15:17
ВРП схвалила звільнення судді Тандира, який нетверезим збив на смерть нацгвардійця

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]