Як війна проти України змінила майбутнє світової енергетики

|
Версия для печатиВерсия для печати

Війна проти України назавжди позбавила Росію статусу провідної енергетичної держави, наблизила кінець "золотого газового віку" та прискорила перехід на відновлювані джерела енергії.

Про це йдеться у публікації ВВС.

Такого висновку дійшло Міжнародне енергетичне агентство (IEA), на прогнози якого спираються найбільші промислово розвинені країни Заходу.

Російська агресія проти України та енергетична війна Кремля з Європою стали найсерйознішим потрясінням для світового енергетичного ринку за останні пів століття з часів великої нафтової кризи 1970-х, коли арабські країни запровадили ембарго проти Заходу.

Для запобігання подібним кризам у майбутньому країни-споживачі викопного палива тоді самі почали видобувати нафту та газ, а щоб точніше прогнозувати попит та пропозицію, створили агентство IEA.

У четвер воно представило черговий річний прогноз, у якому значна частина присвячена Росії.

"До 24 лютого Росія була першим у світі експортером копалин енергоресурсів. Але Росія втратила свого найважливішого клієнта та ринок - Європу", - сказав глава IEA Фатіх Біроль, представляючи прогноз на брифінгу.

Він нагадав, що 75% російського газового та 55% нафтового експорту йшли до Європи.

"Росії буде дуже складно компенсувати втрату європейського ринку. Складно і економічно, і технологічно, і політично, - сказав Біроль. - Тому видобуток і експорт нафти і газу з Росії найближчими роками знижуватимуться. Росія відіграватиме набагато меншу роль у світовій енергетиці" .

Через це до 2030 року Росія втратить близько 1 трлн доларів експортних доходів, підрахувало IEA.

Китай не допоможе

Відмова багатої Європи від російського вугілля та майбутнє європейське ембарго на купівлю нафти та нафтопродуктів разом з обмеженнями постачання газу до ЄС з боку Кремля призвели до тектонічних зрушень у світовій енергетиці.

"Експорт викопного палива з Росії вже ніколи не повернеться на рівні 2021 року, а переорієнтувати потоки в Азію їй буде непросто, особливо у випадку природного газу", - йдеться у звіті.

"Дехто думає, що там, де Європа програє, там Китай виграє. Не все так просто, - сказав Біроль на пресконференції. - Крім інфраструктурних обмежень, Китай теж змінюється, і зростання попиту на газ у Китаї буде набагато скромнішим від того, що було. Тому ми не бачимо в Китаї попиту на ще один великий газопровід з Росії, крім "Сили Сибіру".

Війна прискорила "зелену революцію"

Попри те, що Європа у відповідь на кризу розконсервувала вугільні станції та зриває цілі скорочення викидів, загалом ці зміни не сповільнили, а прискорили "зелену революцію" в енергетиці, впевнені експерти IEA.

Ще в 2011 році агентство пророкувало "золоте століття газу". Тепер воно очікує, що потреби населення і промисловості, що зростають, в енергії будуть покриватися в основному за рахунок "зеленої" енергетики - насамперед вітряків і сонячних батарей.

 

"В результаті вторгнення Росії в Україну світова енергетика стрімко змінюється у нас на очах. Змінюється не на час, а на десятиліття, - сказав Біроль. - Заходи, які вживає влада у всьому світі у відповідь на кризу, обіцяють історичний, рішучий поворот до більш чистої, доступної та безпечної енергосистеми майбутнього".

Якщо всі взяті на сьогоднішній день зобов'язання будуть виконані, до 2030 року вкладення в чисту енергетику збільшаться до 2 трлн доларів на рік, що в півтора раза більше за поточні інвестиції.

В результаті зростання викидів парникових газів, що викликають глобальне потепління, припиниться вже 2025 року. А попит на всі види викопного палива перестане рости або скоротиться, прогнозує IEA.

"Споживання вугілля почне знижуватися вже протягом найближчих кількох років, попит на природний газ стабілізується до кінця десятиліття, а перехід на електромобілі призведе до того, що попит на нафту почне скорочуватися в середині 2030-х", - йдеться у звіті.

На фото угорі: Китай давно зробив ставку на відновлювану енергетику

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

20:00
У п'ятницю дощитиме в Карпатах і на сході, вдень до +20°С
19:59
Українці гинуть за мільярди Ахметова: благодійне товариство ФК "Шахтар" отримало бронь від мобілізації
19:28
США та Великобританія перевіряють криптовалютні транзакції на суму понад $20 млрд, що пройшли через російську біржу
19:10
The Telegraph: Яка зброя може змінити хід війни в Україні
18:46
Зеленський: рф готує новий наступ у травні-червні, ми не готові до цього (уточнення)
18:07
Як Китай поглинає колись вільний Гонконг
16:59
Чисельність населення України на вільних територіях 31,5 мільйона
14:10
«Чия система витримає, той і переможе»: що стоїть за останніми обстрілами росією енергетичної інфраструктури України
13:59
РПЦ оголосила “священну війну” Україні (документ)
12:04
Бурштинська та Ладижинська ТЕС зруйновані майже повністю: чим Україні загрожують нові атаки на енергосистему

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]