Як вкрасти з "Укрнафти" 31 мільярд і уникнути покарання: кейс від Коломойського

|
Версия для печатиВерсия для печати

З 2015 року з найбільшої нафтовидобувної компанії України було виведено 31 млрд грн.

Джерела в антикорупційних правоохоронних органах поділилися з БЦ найбільш масштабними епізодами.

На початку листопада 2022 року на Ставці верховного головнокомандувача Президент Володимир Зеленський прийняв рішення передати у власність держави стратегічно важливі підприємства, які контролювалися олігархом Ігорем Коломойським.

Відповідно до закону "Про передачу, примусове відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану" найбільша нафтовидобувна компанія ПАТ "Укрнафта" та найбільший НПЗ - ПАТ "Укртатнафта", які в різних частках належали групі Приват Ігоря Коломойського і управлялися менеджментом олігарха, були визнані військовим майном і передані в управління Міністерства оборони.

Після переходу компаній під управління державою, було змінено склад наглядових рад та правління і розпочато аудит Держаудитслужбою.

Новопризначений керівник "Укрнафти" Сергій Корецький в інтерв'ю БізнесЦензору розповідав, що попри те, що аудит компанії після "націоналізації" не завершений, уже було виявлено нестачу сотень тисяч тонн нафти на мільярди гривень, а дебіторська заборгованість за нафтопродукти перевищила 20 мільярдів гривень.

Джерела в антикорупційних правоохоронних органах уточнили БізнесЦензору, що загальний обсяг заборгованості перед "Укрнафтою", який було сформовано контрагентами за сприяння попереднього керівництва, з 2015 року становить 31 млрд грн.

В цю суму входять передоплата на адресу афілійованих з групою "Приват" компаній за непоставлені нафтопродукти, борги від продажу нафти, яка була перероблена на Кременчуцькому НПЗ, а також борги за нафтопродукти, які "Укрнафта" під управління підконтрольного Коломойському менеджменту продавала "приватівським" структурам.

Редакція БЦ вирішила розповісти про найбільш масштабні схеми виводу грошей з "Укрнафти". Інформація отримана з реєстру судових рішень, а також від правоохоронних органів, які розслідують справи із виводу десятків мільярдів гривень із найбільшої нафтовидобувної компанії, контрольний пакет якої до націоналізації належав державі.

Довідка про "Укрнафту" та "Укртатнафту"

Укрнафта - найбільша нафтовидобувна компанія України, якій належить 1800 нафтових та 155 газових скважин, а також мережа АЗС на 500 станцій. До націоналізації контрольний пакет акцій (50% + 1 акція) через НАК "Нафтогаз України" належав державі, ще 42% - структурам Ігоря Коломойського і його партнерам.

Попри те що держава володіла контрольним пакетом акцій, операційне управління "Укрнафтою" з 2003 року знаходилося в рухак менеджменту Коломойського. Це давало контроль над видобутими ресурсами - нафтою та газом і відповідно прибутками компанії.

Укртатнафта управляє Кременчуцьким НПЗ, який, перед тим як був зруйнований російськими ракетами, переробляв всю нафту "Укрнафти". До 24 лютого НПЗ поставляв на внутрішній ринок майже 40% бензинів та більше 15% дизельного пального, яке у тому числі реалізовувалось через мереж АЗС групи Приват (ANP та АВІАС) і через АЗС "Укрнафти".

До відчуження акцій підприємство контролювали Ігор Коломойський, Геннадій Боголюбов і Олександр Ярославський. Першим двом належало 28% акцій, ще стільки ж - у Ярославського. Операційний контроль був у Коломойського. НАК "Нафтогаз України" належало 40% підприємства, однак держава не впливала на роботу підприємства і не отримувала дивідендів.

Епізод №1: Схема зі скретч-картами

У 2015 році "Укрнафта" для своєї мережі АЗС (більше 500 заправних комплексів) придбала у 24-х компаній з групи "Приват" Коломойського нафтопродукти на 7,24 млрд грн виробництва Кременчуцького нафтопереробного заводу.

Угоди були проведені на умовах 100% передоплати, а компанії зобов'язалися поставити нафтопродукти до кінця 2018 року.

Домовленність була оформлена в липні 2015 року - тоді ж "Укрнафту" олочив британець Марк Роллінз. На цій посаді він змінив людину Коломойського - Пітера Ванхеке. 

Роллінза було обрано на відкритому конкурсі, який провів "Нафтогаз України" (тоді компанію очолював Андрій Коболєв).


Коболєв, Роллінз, Коломойський

Британець був компромісним кандидатом між акціонерами "Укрнафти - "Нафтогазом" та групою "Приват". Попри це, під час керівництва Роллінза, найбільша нафтовидобувна компанія продовжила працювати в інтересах міноритарних акціонерів з групи "Приват".

Кому "Укрнафта" зробила передоплату на 7,24 млрд грн за нафтопродукти в липні 2015?

Договори були підписані з 24-ма постачальниками нафтопродуктів з Кременчуцького НПЗ, який контролювався групою "Приват" Коломойського, зокрема:

ТОВ "Авалон-Ойл", ТОВ "Авента Петролеум", ТОВ "Айас", ТОВ "Астора", ТОВ "Атойл", ТОВ "Бейт-Ойл", ТОВ "Брунгіс", ТОВ "Вінерго", ТОВ "Веранж", ТОВ "Далмакс", ТОВ "Дженеріс", ТОВ "Кайрос Бук", ТОВ "Компас Х", ТОВ "Міранж", ТОВ "Мірантіс", ТОВ "Магнат Груп", ТОВ "Марал-ЛТД", ТОВ "Маслекс", ТОВ "Некс 2010", ТОВ "Ойл Траст", ТОВ "Ойл-Траст", ТОВ "Котлас", ТОВ "Нафтапетроліум" та ТОВ "Новомет".

Чи отримала "Укрнафта" нафтопродукти?

Протягом 2015-2017 років "приватівські" структури поставили "Укрнафті" пального на 572,2 млн грн. Також компанії повернули "Укрнафті" ще 940 млн грн передоплати.

Таким чином, залишок загальної суми боргу за переданий аванс становив 6,68 млрд грн.

В подальшому, як зазначається в матеріалах кримінального провадження, компанії, які отримали передоплату, перерахували 6,68 млрд грн кільком десяткам інших компаній з орбіти групи "Приват".

В кінцевому результаті передоплата "Укрнафти" за нафтопродукти була виведена на рахунки шести офшорних компаній, які раніше уже залучалися для виведення коштів групою "Приват" (зокрема мова про: Stalmag SP.ZO.O., Loucrina Holdings, Mexirom Ventures, Bersel inc, FIASTRA Trading ltd, Picrein ltd).

Далі на більш як половину з суми боргу виплаченого авансу (а саме на 3,4 млрд грн) структури з групи "Приват" підписали з "Укрнафтою" договори застави. Предметом застави були паливні скретч-карти під брендом "Авіас", емітовані ТОВ "Альянс Еволюшин" з групи "Приват".

Ці карти давали право на отримання пального марок А-92 Energy, А-95 та ДП Energy на мережах АЗС "Привату" під брендами "Авіас", а також на АЗС "Укрнафти".

Після підписання договорів "Укрнафта" у позасудовому порядку стягнула заставу і, замість пального, отримала 5,128 млн скретч-карт загальним номіналом 126 млн літрів вартістю у 3,428 млрд грн.

Їх "Укрнафта" мала реалізовувати через свою мережу АЗС та відпускати за ними пальне.

Через місяць після передачі "Укрнафти" в управління Міноборони та зміни керівництва, в грудні 2022 року всі паливні картки були заблоковані поточним картковим оператором групи "Авіас" - ТОВ "Інтекс Інвест".

Таким чином за вказаний період "Укрнафтою" було реалізовано всього 34,3 млн літрів палива за цими картами, що становить 27 % від загального об'єму.

Ще дві третини заблокованих скретч-карт на більш як три мільярди гривень зберігаються у підвалі центрального офісу "Укрнафти".


Заблоковані паливні скретч картки "Авіас" у підвалі "Укрнафти"

Окрім того, ще 192 млн грн передоплати за пальне "приватівські" компанії, за рішенням судів, повернули 2 листопада 2022 року "Укрнафті" (2 листопада 2022 року повернуто 135 млн грн за рішенням госпсуду Волинської області від 15 січня 2020 року - №903/748/19; 2 листопада 2022 повернуто 57 млн грн за рішенням госпсуду Харківської області від 22 січня 2020 року - №922/3171/10).

Також 2 листопада 2022 року "Укрнафта" уклала мирову угоду з одним із постачальником нафтопродуктів з орбіти групи "Приват" - ТОВ "Котлас". Мирова угода передбачає почергове погашення до кінця 2025 року заборгованості за передоплатою на 2,94 млрд грн щоквартально по 200 млн грн.

Однак, як уточнив БЦ співрозмовник в "Укрнафті", умови угоди наразі компанією "Котлас" не виконуються.

Епізод №2: "Укрнафта" та НПК "Галичина"

В листопаді 2019 - травні 2020 року "Укрнафта" та НПК "Галичина" з групи "Приват" Коломойського-Боголюбова підписали низку договорів на поставку нафтопродуктів.

Тоді уже кілька місяців як Роллінз відійшов від справ, а обов'язки голови правління компанії тимчасово виконував Олег Гез. А з липня 2020 року його без конкурсу зробили головою правління компанії.

Гез почав працювати в "Укрнафті" в 2016 році, спочатку на посаді директора департаменту планування та контролю ефективності, а з жовтня 2017 року був виконавчим віце-президентом по збуту і входив до правління компанії.


Олег Гез

Тобто він відповідав за реалізацію нафтопродуктів, в тому числі і на адресу компаній Коломойського на мільярди гривень.

За договорами, які в листопаді 2019 - травні 2020 року підписала "Укрнафта", з грудня 2019 року і по червень 2020 року вона продала НПК "Галичина" майже 400 тис. тонн нафтопродуктів на 6,56 млрд грн.

Нафтопродукти компанія "Укрнафта" отримала по давальницькій схемі від Кременчуцького НПЗ, який переробляв її нафту.

За умовами договорів, НПК "Галичина" повинна була розрахуватися за нафтопродукти протягом 90 календарних днів від дати отримання кожної партії нафтопродуктів.

Тобто "Укрнафта" погодилася продати компанії Коломойського нафтопродукти на 6,56 млрд грн з відстрочкою платежу на три місяці.

Попри пільгові умови оплати "приватівська" структура не розрахувалася.

В жовтні 2021 року компанії уклали до усіх договорів про поставки нафтопродуктів додаткові договори про відстрочку платежу на три роки.

Нові умови передбачали поквартальний графік платежів за боргом до кінця третього кварталу 2024 року. Також, разом із погашенням основного боргу, НПК "Галичина" зобовязалася щокварталу сплачувати відсотки з суми боргу.

Однак на кінець 2022 року з основної запланованої суми боргу у 2,67 млрд грн, яка мала бути погашена за це період, НПК "Галичина" сплатила на мільярд гривень менше, або - лише 1,68 млрд грн.

При цьому основна частина з погашеного боргу була здійснена не живими грошима, а шляхом зарахування зустрічних вимог НПК "Галичина" до "Укрнафти" за договорами про зберігання, експедиторські послуги та поставку нафтопродуктів від НПК "Галичина" на адресу "Укрнафти".

На кінець 2022 року всі графіки погашення основного боргу та відсотків за ним було порушено.

Таким чином, НПК "Галичина" олігарха Коломойського заборгувала державній "Укрнафті" 4,8 млрд грн плюс 600 млн грн - борг за відсотками.

Епізод №3: Ще мінус 4 млрд грн з держкомпанії

За аналогічними умовами післяплати підконтрольне Коломойському керівництво "Укрнафти" в 2021-2022 рр. заключило договори на поставку нафтопродуктів з 14-ма компаніями на загальну суму 4,38 млрд грн.

Однак на сьогоднішній день покупці майже не розрахувалися за пальне - на 7 березня 2023 року загальний борг за нафтопродукти становив 3,96 млрд грн.

Зокрема:

- ТОВ "Вілара" було продано нафтопродукти на 236,8 млн грн (залишок боргу на 7 березня 2023 року - 224,3 млн грн);

-ТОВ "Сівер оіл" отримало пального на 236,8 млн грн (залишок боргу - 213,9 млн грн);

-ТОВ "Ремарі" придбало нафтопродуктів на 273,1 млн грн (залишок боргу - 111,6 млн грн);

-ТОВ "Мідан центр" - на 254,4 млн грн (борг на 7 березня - 223 млн грн);

-ТОВ "Моріта" - на 236,56 млн грн (борг - 236,5 млн грн);

-ТОВ "Барвінок" - на 205,3 млн грн (борг 201 млн грн);

- ТОВ "Вабрі-С" - на 269,2 млн грн (борг - 269,16 млн грн).

Ще сім компаній, які придбали пальне в "Укрнафти", не зробили жодної транзакції, зкрема це: ТОВ "Оіл-Трейд 2018" - борг 1,223 млрд грн; ТОВ "Брайл" - 227,7 млн грн; ТОВ "Дектум-С" - 263,9 млн грн; ТОВ "Марс-2018" - 197,5 млн грн; ТОВ "Вільєна" - 280,8 млн грн; ТОВ "Енерджі Сток" - 282,2 млн грн; ТОВ "Ексон ОІЛ" - 196,4 млн грн.

Таким чином, тільки по цій схемі з "Укрнафти" були виведено майже 4 млрд грн.

Епізод №4: 4 млрд грн боргу за нафту 

Цей епізод стосується продажу нафти низці компаній з орбіти групи групи "Приват" на 10 млрд грн вісім років тому. Проте компанія досі не отримала розрахунку у повній мірі - на початок 2023 року загальна сума заборгованності становила 4 млрд грн.

Так упродовж березня-серпня 2015 року низка компаній перемогли на аукціонах "Укрнафта" з продажу нафти.

Нафтовидобувна компанія уклала з ними договори купівлі-продажу та здійснила постачання сировини на суму 10,7 млрд грн.

Договори були укладені на умовах після оплати з компаніями з орбіти Ігоря Коломойського: ТОВ "Котлас", ТОВ "Торговий дім "Прикарпаттянафтотрейд", ТОВ "Галнафта", ТОВ "Гарант-УТН", ТОВ "Техтрейд Груп".

При цьому, згідно з постановою Кабміну, постачання нафти могло здійснюватися лише після повної оплати замовником, тобто "Укрнафта" не могла поставляти продукцію без отримання коштів у повному обсязі. Попри це, сировину було поставлено, перероблено на Кременчуцькому НПЗ, а виготовлені нафтопродукти реалізовано на АЗС по всій країні.

Оскільки розрахунки у повному обсязі за нафту компанія не отримала, то в липні 2016 року вона звернулася до суду з вимогою стягнути заборгованість з цих компаній. Суд став на сторону нафтовидобувної компанії, проте покупці не виплачували борг.

В 2020 року, на стадії примусового виконання судових рішень, "Укрнафта" уклала мирову угоду з боржниками.

За умовами цих мирових угод, компанії зобовязалися погасити заборгованість за нафту з різним графіком: до жовтня 2023 - липня 2026 років.

Графіки погашення боргу за мировими угодами

Боржник Борг, тис грн Дата затвердження мирової угоди Кінцевий строк оплати

Залишок заборгованості на 12.2022, тис грн

ТОВ ТД "Прикарпаттянафтотрейд" 1 323 658 06.04.2020 30.06.2026 1 048 288
ТОВ ТД "Прикарпаттянафтотрейд" 487 760 06.04.2020 30.09.2023 106 435
ТОВ "Техтрейд Груп" 1 103 920 13.04.2020 31.03.2026 560 000
ТОВ "Гарант-УТН" 648 657 10.04.2020 30.06.2024 225 797
ТОВ "Галнафта" 1 320 887 09.04.2020 31.12.2025 665 595
ТОВ "Котлас" 2 701 767 10.02.2020 31.12.2025 1 358 817

Станом на грудень 2022 року загальна заборгованість за нафту, яку вісім років тому структури "Привату" придбали на аукціонах "Укрнафти", становила 3,9 млрд грн.

Як вивести з Укрнафти 31 мільярд і уникнути покарання. Кейс від Коломойського 06
Під час обшуку СБУ та БЕБ у Коломойського восени 2022

Правоохоронні органи розслідують виведення грошей з "Укрнафти" з 2016 року, але хід у справі було дано лише в 2022 році після призначення нового керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Олександра Клименка.

Зокрема, за цими аукціонами НАБУ та САП завели кримінальні провадження, повідомили про підозри колищньому керівництву "Укрнафти". А восени 2022 року СБУ та БЕБ провели обшуки за місцем проживання Ігоря Коломойського в Буковелі. Водночас НАБУ допитало його, а також його партнера Боголюбова, в будівлі офісу бюро.

УГОРІ: ФОТО УП

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]