Заборона виїзду студентам за кордон: чи поборе це корупцію?

|
Версия для печатиВерсия для печати

Якщо головна причина заборони виїзду за кордон — боротьба з корупцією, то, перекривши кордон для студентів, держава проблеми не вирішила. А ми всім суспільством спостерігаємо, як на знищенні майбутнього кращих наживаються гірші — боягузи, негідники і рвачі.

Про це йдеться у статті ZN.UA.

Студентів не випустять за кордон, хоча вони й не підлягають мобілізації. Про це в ефірі телемарафону заявив речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко.

Ну що ж, держава розставила всі крапки над «і», й на кордоні рулетка «пропустять — не пропустять» перестала бути рулеткою, а стала шлагбаумом, зачиненим на великий замок.

«Хлопці, будь ласка «не мимріть», стійте чітко в черзі, будьте тверді», — закликають одне одного студенти в Телеграм-групі, що координує студентський протест на пункті пропуску в Шегині. Там прямо зараз стоять із плакатами ті, хто вирішив поборотися за свою мрію поїхати на навчання. А її відібрали не лише в першокурсників, а й у студентів старших курсів, майбутніх магістрів і РhD.

Ті, хто не зміг виїхати за кордон, організувалися в соцмережах і прямо зараз збираються писати листи до провідних іноземних ЗМІ. А в Інстаграмі запускають флешмоб — записують відео й розповідають свої історії, аби всі почули, який це крах надій, планів та сподівань на майбутнє.



Формально влітку студентів не було в переліку осіб, яким Кабмін дозволив перетин кордону (славнозвісна постанова №57). Але ДПСУ не заперечувала офіційно, навіть публікувала список студентських документів, потрібних для виїзду, і впродовж літа вервечка тих, хто хоче навчатися в іноземних вишах, потягнулася через кордони. Їх то випускали, то ні (як кажуть самі «щасливці»- студенти, все залежало від прикордонника: на кого нарвешся). Ну тобто закон був як дишло, як каже відома приказка.

Причина нинішньої заборони для всіх студентів виїжджати до інших країн, як її пояснили в ДПСУ, проста й добре відома — корупція. Лише впродовж липня — серпня прикордонники виявили 600 фальшивих студентів. А скільки таки змогли прослизнути? Влітку правоохоронці викрили схеми в Одесі, Києві, Кропивницькому, Чернівцях. Серед ділків, яких упіймали за руку, була сім′я — тато з сином і їхні друзі, доцент столичного вишу, екс-науковець Національної академії наук… І це тільки ті, кого розкрили, а скільки безіменних «героїв»- фальсифікаторів продовжували свій успішних бізнес? У соцмережах влітку можна було побачити оголошення про оформлення фальшивих студентських документів «під ключ» за суму від 1,5 до 4–5 тисяч доларів. У Чернівцях скромна жіночка, яку викрила Нацполіція, заробила на фальшивих студентах 150 тисяч євро.

Дорослі дядьки-ухилянти «вступали» в ліві виші Європи, де навіть відвідування занять іноді було необов′язковим. А ті, хто досі чесно й старанно навчався за кордоном, важко гарував на своє майбутнє в авторитетних університетах світу, зараз втратили все і стоять із плакатами на кордоні в надії на справедливість. Хіба це нормально?

Студенти не можуть повірити, що все скінчено. Дехто навіть обіцяє піти до суду. Перед вступом багато студентів радилися з юристами і думали, що мають шанс виїхати на навчання. «Чи можна так за секунди змінювати закони і не давати жодних пояснень? Зламавши долі десятків людей!!!!» — написав нам у редакцію один зі студентів. Останнім часом редакційна пошта була завалена листами від них та батьків. Це були крики безпорадності.

«Я переконаний, що так не має бути, — каже студент Денис. — Хіба на екзамені ставлять двійку всьому класу, якщо когось ловлять на списуванні? Хіба Верховна Рада перестає працювати, якщо серед депутатів є корупціонери?»

 

«Щоб не було зловживань, мають бути чітко прописані запобіжники в постанову Уряду, щоб співробітники — наші інспектори, коли оформляли громадян на кордоні, чітко ними керувалися», — сказав речник ДСНС у прямому ефірі.

Тут я з ним абсолютно згодна. Тільки хочеться спитати — а чому ніхто у владі досі не розробив цих запобіжників? Чому держава тільки зараз поставила студентів перед фактом?

Зрозуміло, що відділити зерно від полови й розібратися, кого випускати за кордон, а кого ні, складно. Але студенти 2–4-х курсів, які навчаються у своїх вишах не перший рік, мали б виїжджати на навчання без перешкод. Ті першокурсники, хто тільки-но закінчив школу, виїдуть і без спеціальних дозволів, — їм ще не виповнилося 18. Точно не намагалися ухилятися від служби в ЗСУ ті, хто подавав документи на вступ до закордонних вишів ще до війни, восени чи в грудні (не всі країни проводять вступну кампанію лише влітку, як це робить Україна). Отже, слід було розбиратися, як працює система вступу, де є можливості для схем, а де — ні. Уряд, правоохоронці, прикордонники мусили разом шукати рішення.

Як нам стало відомо з власних джерел, міністр освіти Сергій Шкарлет звернувся з листом до закордонних колег-міністрів, у якому просить допомогти українцям, що вступили до вишів їхніх країн: «Згідно з українським законодавством, під час воєнного стану тимчасово обмежений виїзд за кордон особам чоловічої статі віком від 18 до 60 років. У зв′язку з тим, що до цієї категорії потрапили й українці, які навчаються в закладах вищої освіти за кордоном та не мають змоги виїхати за межі України, просимо надати можливість студентам-громадянам України навчатись у закладах освіти вашої країни онлайн або надати їм річну перерву в навчанні зі збереженням фінансових умов та раніше зроблених внесків». Якщо ж це неможливо, міністр освіти України попросив перевести цих студентів до таких закладів освіти, які можуть забезпечити українцям навчання онлайн. Цей лист датований ще 7 вересня. Він не є вирішенням проблеми, але це краще, ніж нічого.

 

Якщо головна причина заборони виїзду за кордон — боротьба з корупцією, то, перекривши кордон для студентів, держава проблеми не вирішила. А ми всім суспільством спостерігаємо, як на знищенні майбутнього кращих наживаються гірші — боягузи, негідники і рвачі.

Фото: Getty Images

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

20:00
У п'ятницю в Україні короткочасні дощі, на півдні до +28°С
19:08
Міністр-кримінальник Сольський подав заяву про відставку
18:03
Автівки на потреби армії: який транспорт можуть забрати
16:24
Голову райсуду на Дніпропетровщині взяли на хабарі
16:15
Антитютюнові активісти заплуталися у власній бухгалтерії і не хочуть звітувати за отримані гранти
14:18
ПЦУ спростувала міф про те, що жінкам неможна перебувати у церква в брюках і з непокритою головою
12:59
Щільність застосування дронів на бахмутському напрямку небачена раніше — військовий
10:55
Шабунін: Офіс Генпрокурора закрив понад 1,2 тис. проваджень щодо бізнесу, проте лише 2 з них належать БЕБ, яке "стриже" підприємців
09:02
Офіс генпрокурора після аудиту закрив кожну п'яту справу проти бізнесу, найбільше "туфти" плодить ДБР "імені Татарова"
08:27
Українські чоловіки 18-60 років не зможуть отримати паспорти за кордоном – постанова КМУ

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]