Жодних змін через мобілізацію в росії на війні не буде, буде більше трупів — військові експерти

|
Версия для печатиВерсия для печати

Мобілізація стане величезною проблемою для російської економіки, оскільки країні доведеться забезпечувати сотні тисяч військовослужбовців. При цьому жодних змін на полі бою не відбудеться, просто буде «більше трупів», а Україна матиме підстави вимагати запровадження нових санкцій проти рф.

Про це заявили у розмові з The Insider військові експерти.

Генерал-майор СБУ у відставці Віктор Ягун вважає, що росія зараз зіткнеться з такими проблемами, що «всі останні потрясіння видадуться просто жартами».

«Один той факт, що мобілізацію в росії оголошували лише три рази (1914, 1941 і 2022 роки), вже говорить сам за себе. Зібрати по містах та селах країни 300 тисяч — це ніщо. У що взимку одягнути цю орду, у що взути, чим годувати, як озброїти, і головне, де взяти молодших командирів (обстріляних і мотивованих) які приведуть їх до тями і поведуть на смерть?»

Ягун вважає, що жодних змін стратегії не буде, але «буде більше трупів».

«І це я не говорю про економічні наслідки для країни, з економіки якої вирвали таку кількість робочих рук».

Подібну думку висловив військовий експерт Сергій Грабський. Він погодився, що економіка країни зазнає втрат, оскільки до мобілізації залучатимуться близько 300 тисяч осіб, при цьому близько 100-200 тисяч людей залишили росію. У результаті російська економіка втратить півмільйона робочих рук упродовж найближчих місяців, вважає Грабський. Також країні необхідно забезпечувати, одягати та годувати ці 300 тисяч мобілізованих.

Наразі Україна продовжує підвищувати обороноздатність та боєздатність своїх збройних сил та проводити заходи бойової підготовки: навчання військ, бойове злагодження, освоєння отриманого озброєння, навчання штабів, наголосив експерт. За його словами, з політичного погляду мобілізація дає можливості Україні застосовувати політико-дипломатичні інструменти впливу та вимагати посилення санкцій проти росії.

«росія своїми діями із завзятістю маніяка стріляє собі в ногу. У НАТОвській школі нас вчили, що війну виграє економіка, а завдання збройних сил — це надати цій перемозі більш-менш задовільних форм. Є приклад із військової історії — Німеччина у Першій Світовій Війні мала найкращу армію та найкращих командирів, і вона в цій війні ні секунди не воювала на своїй території. Вона продовжувала наступальні дії ще влітку 2018 року, і це скінчилося для неї поразкою, тому що об'єктивно вона вступила у бій зі світовими імперіями, посиленими промисловою потужністю США. Вона не могла виграти, і росія у цій війні виграти не може».

Також експерт прокоментував слова владіміра путіна щодо можливості застосування росією ядерної зброї. Грабський висловив упевненість у тому, що це не більше, ніж блеф, оскільки це гра «навіть не на рівні росії та України, а на рівні цивілізації та Російської імперії». Він наголосив, що існує серйозна система моніторингу та контролю всіх ядерних об'єктів. Експерт навів приклад ситуації на Запорізькій АЕС, коли всі довго «висловлювали занепокоєння» ситуацією, але як тільки три датчики контролю радіації в районі ЗАЕС перестали відповідати на запити і сигнали, там моментально виявилася місія МАГАТЕ. За словами Грабського, путін «програв у цій справі».

У разі «нехарактерних рухів» на ядерних об'єктах реакція світової спільноти буде миттєвою, запевняє Грабський. При цьому необов'язково також застосовувати у відповідь ядерну зброю, достатньо завдати по об'єкту точкового удару, і ядерний боєприпас неможливо використовувати.

«Візьмемо умовну Єйськ, де є сховища тактичної ядерної зброї. Над ним постійно висять супутники, там є зримі та незримі системи моніторингу та контролю рівня радіації, є система оперативної розвідки. Якщо там буде помічено якийсь нехарактерний рух, реакція світової спільноти буде миттєвою. І застосовувати ядерну зброю для удару по цьому об'єкту не треба, бо сам ядерний боєприпас — це штука тендітна і потребує дуже делікатного поводження. Будь-яке порушення умов зберігання або температурного режиму зводить нанівець всі можливості використання. Якщо хтось помітить, що алгоритм запущено і процес пішов, то по цьому об'єкту завдається удар, і не обов'язково ядерний, щоб унеможливити його експлуатацію».

Проте вплинути на людський фактор та неадекватність рішень неможливо, продовжує експерт. Імовірність застосування ядерної зброї хоч і низька, але вона все ж таки є. Грабський стверджує, що в такому разі НАТО розцінить це як атаку на країни альянсу, а удару з росії можна буде запобігти ще на рівні пуску. При цьому ядерна зброя при ударі по ній не вибухає.

«Вона не може вибухнути. Коли я почав проходити спецпідготовку до училища, перше заняття виглядало так — нас виводять на полігон, викладач бере тротилову шашку, кладе її на пісок і стріляє в неї. У нас шок, звичайно, і він вистрілив у неї три-чотири рази. Її роздробило на частини. Ось приблизно те саме і з ядерною зброєю. Щоб воно спрацювало, необхідний одночасний підрив кількох додаткових зарядів, щоб запустити ланцюгову реакцію. Якщо синхронність порушена або частина зарядів не спрацювала, то ланцюгової реакції не буде. Так, може бути порушена оболонка і буде місцевий сплеск радіації, але не більше».

Раніше Інститут вивчення війни (ISW) дійшов висновку, що оголошена путіним мобілізація не позбавить Україну можливості звільнити більшу частину окупованих територій цієї зими. На думку аналітиків, мобілізація навряд чи допоможе збільшити боєздатність російської армії, швидше вона лише компенсує втрати. путін оголосив про мобілізацію у росії 21 вересня, після чого міністр оборони сергій шойгу пообіцяв закликати 300 тисяч «резервістів».

На фото: рештки "руского міра" в Україні. Мільйоном більше - "какая разніца"?

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністерство оборони закликало громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях.

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]