Близький до Путіна мільярдер, звинувачений у втручанні в американські вибори, уникнув санкцій і вивіз сім'ю до США

|
Версия для печатиВерсия для печати

Один із найбагатших людей Росії Арас Агаларов виступає за довічне правління Путіна, без конкурсу отримує від Кремля мільярдні паряди, співпрацює з «Єдиною Росією» і навіть засвітився у скандалі з втручанням у американські вибори, але досі так і не потрапив до західних списків санкцій. . Більше того, дружина і дочка олігарха стали громадянками США і живуть у Майамі.

Про це йдеться у статті видання The Insider.

Майамі - вибір патріота

«Я абсолютно щиро вважаю, що для Росії Володимир Володимирович Путін – ідеальний варіант, – запевняв ще 10 років тому власник Crocus Group Арас Агаларов. — Якби він погодився <на довічне правління — The Insider>, то я б тільки вітав. <...> Країна розвалиться з вашим Навальним».

В інтерв'ю Агаларов часто підкреслює свою відданість Росії, незважаючи на азербайджанське коріння. І громадянство, як заявляв, має одне — російське. Сім'я Агаларова, втім, віддає перевагу зовсім іншій країні. Дочка та дружина олігарха оселилися в елітному будинку на американському узбережжі.

Після початку повномасштабної війни з Україною багато російських бізнесменів і політиків, побоюючись санкцій, переписували закордонне майно на довірених людей. Не став винятком і Агаларов. Згідно з наявними The Insider документами, влітку минулого року олігарх оформив свою квартиру в Майамі на дружину Ірину Агаларову (Гриль). Проживає за цією адресою та його дочка Шейла Агаларова.


Розташоване житло Агаларова на острові для найбагатших людей - Fisher Island. Потрапити на нього можна тільки на приватному човні, гелікоптері або поромі.


Квартира площею 266 м ². оцінюється у $4,3 млн.


Раніше було відомо і про інші придбані Агаларовим у США об'єкти нерухомості. Наприклад, особняку у Нью-Джерсі.

Більше того, у дружини та дочки Агаларова американське громадянство: The Insider знайшов обох жінок у списках американських виборців. Причому Ірина зареєстрована як республіканка, а Шейла як демократка.

Інтерес до американської політики у Агаларових особливий.

Між Трампом та «Єдиною Росією»

Арас Агаларов та його родина виявилися фігурантами розслідування у справі про втручання в американські вибори у 2016 році, коли Кремль активно шукав компромат, щоб перешкодити обрати Гілларі Клінтон.

Найвідомішим епізодом цього втручання став зламування хакерами з ГРУ (військові частини 26165 і 74455), відомими як Fancy Bear, передвиборчого штабу Хілларі Клінтон та Національного демократичного комітету. Після цього злому файли (особливого компромату в яких, втім, не виявилося) були опубліковані WikiLeaks, очолюваним Джуліаном Ассанжем.

Але був і інший епізод цієї справи про втручання у вибори, який також розслідував спецпрокурор Роберт Мюллер. Йдеться про зустріч Дональда Трампа-молодшого з російською юристкою Наталією Весельницькою, яка захищала фігурантів справи Магнітського (про масштабну шахрайську схему виведення грошей з російського бюджету, розкриту юристом Сергієм Магнітським, пізніше вбитим у російській в'язниці). Ключовим клієнтом Весельніцької був власник Prevezon Holdings Денис Каців, він потрапив під санкції за відмивання грошей, виведених за схемою Магнітського. Одним із кремлівських покровителів Каціва був відомий своїми корупційними скандалами генпрокурор Юрій Чайка. Судячи з оприлюдненого в рамках американського розслідування листування, Трампу обіцяли якусь інформацію «високого рівня таємності», що виходить від російського генпрокурора (що було передано, невідомо, але сам Дональд Трамп-молодший говорив, що був розчарований). Ця зустріч була організована через сина Агаларова, Еміна, який намагався робити музичну кар'єру. Зв'язок Еміна з Трампом був великим секретом, Трамп навіть знявся в одному з кліпів Еміна.

Трамп та Агаларов

 

Арас Агаларов теж був добре знайомий із Трампом особисто, причому ще задовго до тієї президентської кампанії. 2013-го вони домовлялися про бізнес-партнерство у сфері будівництва та спільно організовували конкурси краси. А під час виборчої кампанії Агаларов передавав Трампу дорогі подарунки: зокрема, картину вартістю десятки тисяч доларів. Агаларов заперечує, що, спілкуючись із Трампом, робив це від імені Володимира Путіна, але навряд чи Трамп міг не знати про добрі контакти Агаларова у Кремлі.

Цікавий збіг — саме Агаларов на правах реклами (тобто за гроші) публікував у «Комерсанті» статтю від свого імені на захист Чайки після викривального розслідування ФБК про його корупційні справи. А Чайка, своєю чергою, публічно виступав на захист шахраїв зі справи Магнітського і заявляв, що «у справі немає жодного факту».

Зрозуміло, одним тільки Чайкою кремлівські контакти Агаларова не обмежуються. Так, наприклад, він є одним із найбільших підрядників «Єдиної Росії». У виставковому центрі «Крокус Експо», що належить олігарху, партія проводила свої з'їзди, а кейтерингова компанія, що належить його синові, забезпечує єдиноросове харчування і обслуговує їх банкети.

Корупційні підряди

Агаларов любить говорити, що не отримує паряди, а «виконує доручення» керівництва країни. Зокрема особисто Путіна, фото з яким висить у олігарха в кабінеті. Дістаються йому багатомільярдні державні замовлення в обхід конкурсних процедур.

Так, Агаларов отримав підряди на будівництво стадіонів до чемпіонату світу з футболу, об'єктів Далекосхідного федерального університету, космодрому «Східний», антиковидного шпиталю, Центральної кільцевої автодороги навколо Москви. У 2021 році Forbes оцінював його статки в $1,2 млрд.

путін і Агаларов

Нещодавно, у серпні 2023 року, АТ «Крокус інтернешнл» Агаларова отримало від Федеральної митної служби черговий контракт вартістю 10,5 млн руб. на проектування автомобільного пункту пропуску Торугарт у Киргизькій республіці. Знову без проведення торгів.

А ось син олігарха Емін Агаларов, як зауважив The Insider, формально отримує підряди за підсумками торгів, щоправда, підставних. Так, за право провести банкет за 37,5 млн. руб. для підмосковних чиновників конкурували лише дві фірми: ТОВ «Бекстейдж Кейтерінг» та ТОВ «Крокус Івент». Обидві належать Агаларову-молодшому.

Агаларов-старший у цей час веде бізнес разом із головною оборонною корпорацією країни. «Ростех» та олігарх навпіл володіють ТОВ «Техсіті Девелопмент». Ця фірма створена два роки тому для реалізації проекту "Ростех-Сіті" - бізнес-комплексу зі штаб-квартирою Сергія Чемезова на території Тушинського аеродрому.

Незважаючи на всі ці тісні зв'язки з російською владою та з оборонними корпораціями, Арас Агаларов не потрапив у жодні списки санкцій, крім українського.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

20:47
росія вдарила по Харкову та Одесі: 4 загиблих і 29 поранених (ОНОВЛЕНО)
20:38
Батька заступника керівника ОП, "регіонала" Шурму брутально вигнали з фансектора ФК "Карпати" (ВIДЕО)
20:00
У вівторок трохи дощитиме лише на південному сході України
16:39
Імітація правової держави: «Дякуємо Андрію Єрмаку!» замість реформи кримінальної юстиції
14:11
Після перевірок податкової 85% судів бізнесу з податківцями завершуються на користь підприємців
12:17
Україна призупинила захист права на свободу слова, власність та вільні вибори за конвенціями Ради Європи
10:47
Михайло Онуфер: Армія – це зріз, показник країни. Якщо в країні відбувається хаос, в армії відбувається те саме
08:01
ГЕНШТАБ ЗСУ: ситуація на фронті і втрати ворога на 29 квітня
20:00
На початку тижня грози лише на сході України, вдень до +21°С
18:11
Чому в Україні Вербна неділя, а не пальмова

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]