Денісова розповіла, куди окупанти вивозять людей з України

|
Версия для печатиВерсия для печати

У Офісу Омбудсмана наразі є інформація про вивезення наших співгромадян з України у рф у Чувашію, зокрема – у райони неподалік Чебоксар, село Шомікове тощо.

Про це в ефірі телеканалу «Настоящее время» поінформувала Уповноважений ВРУ з прав людини Людмила Денісова.

«Що стосується (вивезення – ред.) наших громадян у рф, то ми маємо дані від російських громадян – волонтерів, і від самих (українських – ред.) громадян (яких вивезли – ред.). Наприклад, учора нам надійшов дзвінок про те, що у 30 км від міста Чебоксари знаходяться 1000 наших громадян, і вони дуже хочуть виїхати», - поінформувала Денісова.

Також, за її словами, в Офісі Омбудсмана є інформація про те, що до санаторію «Багряні вітрила», що знаходиться у селі Шомікове (Республіка Чувашія), були вивезені рф 1000 громадян з Маріуполя, і вони хочуть їхати додому в Україну, або хочуть виїхати у ЄС, щоб не перебувати у рф незрозуміло у яких умовах і неясно чому.

«Також є табір у Леонідівці Пензенської області. Також є місто Тихвин Ленінградської області. Також є у Володимирі якийсь благодійній фонд рф, куди привезли групу українських підлітків, 14 і 15 років, з Донецької і Луганської областей», - уточнила Уповноважений ВРУ з прав людини.

Окремо вона поінформувала щодо «евакуації» з тимчасово захоплених територій Донецької і Луганської областей, що перший вивіз звідти був здійснений 18 лютого – за наявними даними, рф тоді вивезла 90 тисяч наших громадян.

За словами Денісової, у селі Леонідівка (Пензенська область) знаходиться три табори, де перебувають саме ті люди, які були вивезені ще до повномасштабного вторгнення рф в Україну.

Відповідаючи на питання, у яких умовах українські громадяни знаходяться у цих таборах у Пензенській області та у Чувашії, Омбудсман повідомила, що, скажімо, один із таборів у Пензенській області - це табір, де 10 корпусів, які огороджені сіткою-рабицею, і там є КПВВ.

«Ті громадяни росії, які з ними (вивезеними українцями – ред.) проводили розмови, розповідають, що стан у них (українців – ред.) дуже такий тривожний. Наші громадяни морально виснажені, вони були вивезені ще у зимовому одязі, у якихось спортивних брюках, гумовому взутті і якихось фуфайках», - поінформувала український омбудсман.

За її словами, діти, які народилися раніше у бомбосховищах, перебували без грудного вигодовування і вимагали певного харчування, і деякі волонтери зібрали гроші, придбали необхідні речі і передали.

«Тобто, люди не розуміють, що з ними далі буде відбуватися. І тому ми наразі намагаємося все ж таки разом зробити так, щоб вивезти їх у країни ЄС», - заявила Денісова.

Водночас Денісова висловила думку, що ті дані, які надає рф щодо вивезених з України осіб, можуть бути завищеними.

«Але я учора спілкувалася з представниками Управління Верховного комісара ООН у справах біженців. Вони підтверджують не менше 550 тисяч (вивезених українців – ред.). Тобто у них же там є представник, який працює у рф, який сам об’їхав кілька областей і встановив місце знаходження там наших громадян. І вони там наразі надають допомогу нашим громадянам», - поінформувала Денісова.

Також про вивезених у рф українців, за її словами, повідомляють ті росіяни, які сприяють у вивезенні наших громадян до країн ЄС, наприклад, через Нарву в Естонію.

«Так, вони можуть не співпадати у кількості. Але ми ж бачимо конкретні прізвища людей. Так, може бути, що їхня кількість є меншою (за заявлені дані у рф – ред.). Але коли я знаю, маючи список із 170 громадян, наприклад, яких вивезли у Ямало-Ненецький округ, і знаю адреси їхнього місцезнаходження – це підтверджує те, що наші громадяни там є», - заявила український омбудсман.

У свою чергу вона зазначила, що наразі є дані про те, що з Маріуполя було вивезено 130 тисяч наших громадян. «Це – тільки з Маріуполя. А вивозять же з усіх окупованих територій наразі» - уточнила Денісова.

Також вона розповіла, що Офіс Омбудсмана намагається організувати виїзд у Естонію сім’ї з Маріуполя - чоловіка з жінкою і двох дітей. За її словами, одна дитина народилася під час бомбардування у підвалі у Маріуполі.

«Сім’я змогла виїхати у Ростов-на-Дону. Це ті люди, які втекли туди самі, тому що вони не могли нікуди більше втекти, і тому вони наразі хочуть виїхати у ЄС. Але у них немає документів на цю дитину. Вони змогли взяти довідку у лікарні Ростова-на-Дону лише про те, що ця жінка нещодавно народила дитину», - заявила Уповноважений ВРУ з прав людини.

Як повідомлялося, 21 квітня Денісова поінформувала, що російські ЗМІ повідомили, що з території України у рф було вивезено більше 915 тисяч осіб, з яких 170 тисяч– це діти.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

20:00
У четвер дощитиме на Правобережжі, на півдні та на сході до +26°С
18:04
Випробування солідарністю - воно ще тільки чекає на Україну
17:31
Открытие компании в Эстонии и оформление иностранного банковского счета: что нужно знать
16:29
Кримінальні оборудки із землею: крім Сольського, підозру отримав його заступник
16:24
За межею розумного: у Буданова записали собі в заслуги арешт ФСБ заступника Шойгу
15:17
ВРП схвалила звільнення судді Тандира, який нетверезим збив на смерть нацгвардійця
15:10
Підривна діяльність: СБУ затримала настоятеля Святогірської лаври упц (мп)
14:05
З початком "великої війни" Полтавська облрада купила подарункові годинники на 1,5 млн гривень, ними нагороджують "кишенькових" депутатів, чиновників і прокурорів
12:51
Рада збільшила кількості прикордонників на 15 тисяч
12:04
Поліція та ДБР заробляють на криміналі: чому ніхто не може знайти виробників нелегальних сигарет

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]