Підготовка до мобілізації: чим забезпечує новобранців держава, а що варто придбати самостійно

|
Версия для печатиВерсия для печати

В Україні триває мобілізація. Невдовзі цей процес може активізуватися. За приблизними оцінками, до лав Сил оборони України необхідно додатково мобілізувати 400-500 тисяч військовозобов'язаних. Вони мають поповнити виснажені підрозділи та замінити понад 300 тисяч бійців, що вже два роки перебувають на полі бою. Щоб пришвидшити цей процес, Верховна Рада вже третій місяць розглядає пакет законопроєктів, покликаних впорядкувати військовий облік і посилити покарання за ухилення від мобілізації. Втім, це дає громадянам час краще підготуватися до призову у лави ЗСУ, спробувати самостійно знайти місце проходження служби, а також придбати додаткове спорядження.

БізнесЦензор вирішив розібратися, чим мобілізованого військовослужбовця зможе забезпечити держава, а що варто придбати самостійно і скільки це коштуватиме.

Для підготовки матеріалу БЦ поспілкувався з досвідченими військовослужбовцями кількох мотопіхотних та стрілецьких підрозділів. Втім, варто зауважити, що досвід і вподобання кожного бійця індивідуальні, особливо у питанні зручності різних видів спорядження. Когось цілком влаштовують отримані від держави речі, хтось не шкодує коштів, щоб придбати зручніші та якісніші. Крім того, речове забезпечення у різних підрозділах може відрізнятися.

Для ілюстрації орієнтованої вартості спорядження ми використовували дані найпопулярніших українських онлайн-магазинів, не враховуючи окремі найдорожчі та найдешевші позиції.

Яке речове забезпечення військовослужбовець може отримати від держави?

Фото: АрміяInform

 

Норми забезпечення речовим майном військовослужбовців ЗСУ та Державної спеціальної служби транспорту встановлені наказом Міноборони №232 від 29 квітня 2016 року.

Відповідно до роз'яснень Командування Сил логістики ЗСУ, наданих інформагентству АрміяInform Міноборони, військовослужбовці усіх категорій в умовах воєнного стану забезпечуються речовим майном згідно з нормою №1 (Бойовий єдиний комплект). Вона передбачає забезпечення військовослужбовців речовим майном із 46 предметів: від головних уборів до зимових курток.

Зазвичай, частину речового забезпечення за цим списком мобілізований отримає одразу у навчальному центрі, а ще частину – вже після прибуття до підрозділу після навчання. Отримати всі 46 предметів із передбаченого нормою №1 набору навряд чи пощастить, але у більшості військових частин на суттєві проблеми із забезпеченням бійців найнеобхіднішим не скаржаться.

Крім того, військовослужбовці також забезпечуються речами згідно із нормою "Бойовий спеціальний комплект" (БСК). До цього переліку входять засоби індивідуального захисту та екіпірування військовослужбовців (наприклад, захисні окуляри, маскувальні костюми, тактичні наколінники, балістичні навушники, підсумки, ліхтарики тощо).

З цього переліку можуть видати далеко не все. А деякі позиції держава тільки почала закуповувати централізовано. Наприклад, технічну специфікацію для закупівлі "навушників спеціальних" Міноборони затвердило лише у серпні 2023 року, а перші кілька партій придбали у січні 2024 року.

Втім, загалом Збройні сили забезпечать новобранцю "стартовий набір" необхідного спорядження прийнятної якості, стверджують військовослужбовці. Безперечно, його можна покращувати та вдосконалювати, залежно від власних побажань і потреб. Але краще зрозуміти ці потреби можна, вже зайнявши своє місце у війську і протестувавши отриманий від держави набір особисто.

Одяг та взуття у ЗСУ

Критичних нарікань на якість предметів обмундирування та взуття, якими забезпечують військовослужбовців ЗСУ, у бійців немає. Проте деякі позиції радять замінити на більш зручні. У будь-якому випадку новобранцю варто мати набір для дрібного ремонту одягу і спорядження (кілька котушок міцних ниток, товсті і тонкі голки, декілька бігунків для блискавок на формі, текстильну застібку та декілька ґудзиків).

Форма. Ще на етапі навчального центру краще придбати додатковий комплект польового костюму – кітель та штани, щоб мати можливість змінити одяг. Бажано – в уставному "пікселі". Також окремо варто докупити пояс. Згодом варто придбати штани та бойову сорочку з вбудованими наколінниками/налокітниками.

Серед досвідчених українських військових популярна легка та якісна американська уніформа системи ECWCS, вироблена з використанням мембранної тканини. Цей запит намагаються закрити і вітчизняні виробники, розширюючи і вдосконалюючи асортимент своєї продукції. Втім, у будь-якому випадку речі з якісніших матеріалів і коштують дорожче.

Шкарпетки та білизна. Якщо шкарпетки для ЗСУ завдяки своїй якості здобули популярність навіть серед цивільного населення, то додатково до виданої білизни варто докупити трекінгову, яка краще забезпечуватиме відвід вологи та поту. Це ж стосується футболок та демісезонної білизни.

Взуття. Зазвичай, видають літні, демісезонні та зимові черевики непоганої якості, за оцінками військовослужбовців. Але варто одразу придбати трекінгові демісезонні черевики на заміну. Ціна популярних моделей якісного взуття з водонепроникною мембраною може сягати 10 000 гривень, але у вітчизняних виробників можна знайти і дешевші варіанти. Також необхідно мати гумові чоботи та капці. Зазвичай, у війську їх видають. Якщо ж ні – доведеться докупити.

Головні убори та бафи. Держава видає кашкет польовий, панаму, зимову шапку, а також літній та зимовий бафи. За словами військовослужбовців, свою функцію вони виконують достатньо добре, але можна докупити легшу панаму та додаткову теплу шапку на зиму.

Рукавиці. Рукавички мають видати демісезонні, зимові та тактичні. Проте варто привчатися носити їх постійно для захисту рук, тому краще придбати якісні та зручні тактичні рукавиці – літні та зимові.

Бойова сорочка. Гібрид термобілизни та кітеля, призначена для носіння під бронежилетом. Додатково до виданої у ЗСУ, варто придбати запасну з тканини, яка краще забезпечуватиме відвід вологи та поту.

Дощовики та пончо. Дощовик з водонепроникної тканини мають видати. Проте корисно придбати тактичне пончо, яке може захистити від дощу та вітру, а також використовуватися як імпровізований намет, спальник чи гамак.

  • Додатковий комплект форми – 2000-7000 гривень
  • Тренінгова білизна та футболка – 500-1200 гривень 
  • Термобілизна – 700-1200 гривень
  • Тактичне взуття – 2500-10000 гривень
  • Капці або шльопанці – 200-300 гривень
  • Камуфляжна панама – 300-1000 гривень
  • Тактичні рукавички – 500-1200 гривень
  • Бойова сорочка – 1000-4600 гривень
  • Пончо – 900-1000 гривень

Спорядження

Модульна спальна система MSS (Modular Sleep System)

 

Повний комплект спорядження вдається отримати рідше. Проте докупити більшість необхідних або якісніших речей можна вже після переведення з навчального центру у частину.

Спальний килимок у війську мають видати, якщо новобранець перебуватиме у польових умовах. Самостійно краще придбати ізотермічний килимок з товстої пінки захисного кольору і таке ж сидіння. Надувні килимки краще залишити для туристичних походів – вони потребують додаткового часу і їх легко пробити.

Спальний мішок також мають видати. Проте якість сну у польових умовах надзвичайно важлива, тому можна придбати покращений спальник самостійно. Він має бути достатньо просторим, щоб у випадку необхідності в ньому можна було поміститися у зимовій одежі та бронежилеті.

Найкраще обирати надійний демісезонний спальник, який можна використовувати як влітку, так і зимою, якщо спати у ньому в одязі. Популярні серед військовослужбовців армійські спальники країн НАТО, а технологічною вершиною у цій сфері називають американську модульну спальну систему MSS (Modular Sleep System), яку можна використовувати, незалежно від сезону і за будь-якої погоди. Звісно ж коштує таке задоволення дорого – від 30 000 гривень.

Тактичний рюкзак зазвичай можна отримати від держави. Проте можна обрати варіант "під себе" – перш за все, він має бути зручним та надійним. Його варто доповнити гідратором для рюкзака, який дозволяє зручніше переносити більші об'єми води, ніж фляга.

Тактичну аптечку у війську видадуть. Але, за можливості, її можна придбати самостійно у якіснішій комплектації. Обов'язково потрібно мати власну "побутову" аптечку із запасом ліків, які вам потрібні.

Тактичні окуляри, навушники, підсумки та деяке інше спорядженняможна докупити, залежно від власних вподобань і того, що видадуть у частині.

Серед спорядження, яким варто забезпечити себе самостійно, – туристичний рушник, комплект похідного посуду, тактичний ліхтарик, павербанк, годинник, нейлонова мотузка (паракорд), складаний ніж та мультитул. З великою вірогідністю також знадобиться складна лопата. Як і для всього військового спорядження, найважливіша характеристика для цих речей – надійність та зручність.

  • Спальний килимок (каремат) – 650-1300 гривень
  • Каремат для сидіння – 100-800 гривень
  • Спальник – 2 300-30 000 гривень
  • Тактичний рюкзак – 1000-4000 гривень
  • Сумка для речей – 1700-4000 гривень
  • Гідратор для рюкзака – 300-450 гривень
  • Аптечка – 2500-10000 гривень
  • Тактичні окуляри, навушники – 1600-5000 гривень
  • Туристичний рушник – 250-550 гривень
  • Складна ложка-виделка – 100-300 гривень
  • Залізна кружка – 200-300 гривень
  • Комплект посуду – 500-1000 гривень
  • Ліхтарик – 750-4000 гривень
  • Павербанк (20 000-30 000 mAh) – 700-2000 гривень
  • Годинник – 700-1500 гривень
  • Паракорд/мотузка (15-30 м) – 200-500 гривень
  • Складаний ніж – 300-2500 гривень
  • Мультитул – 400-4000 гривень
  • Складана лопата – 600-3000 гривень

Захист

Основними засобами індивідуального захисту військовослужбовців забезпечують в обов'язковому порядку. Їх можна як доповнювати додатковим захистом, так і придбати полегшені бронепластини або шолом за власний рахунок. Проте коштує таке спорядження недешево.

Бронежилет. З початку війни у 2014 році монопольним постачальником бронежилетів для Міноборони є компанія "Темп-3000". Відтак, основним бронежилетом є універсальний "Корсар М3", який зазвичай комплектується знімними бронепакетами для захисту від уламків, та сталевими плитами 4 класу захисту за ДСТУ. Але останнім часом Міноборони почало закуповувати вдосконалені версії бронежилетів з підвищеним рівнем захисту.

Недоліком такої комплектації бронежилету є його значна вага, яка сягає 11-12 кг. Зменшити її можна, замінивши бронеплити на керамічні.

Загалом, завдяки модульній конструкції, більшість елементів захисту (плитоноску, бронеплити, додатковий протиуламковий захист) можна замінювати чи доповнювати. Втім, ухвалювати таке рішення, як і докуповувати додатковий захист, варто після того, як новобранець протестує виданий бронежилет певний час і отримає військову посаду.

Шолом також видадуть обов'язково. Досвідчені військовослужбовці радять докупити додатково лише захист потилиці. Втім, самостійно можна придбати шолом з легших матеріалів. Такі шоломи стандартного класу захисту NIJ-IІІ коштують від 12 тисяч гривень, але мають спеціальні кріплення на лобі та по боках для приладів нічного бачення, камер, ліхтариків чи додаткового захисту.

  • Плитоноска – 5000 - 10 000 гривень
  • Керамічні плити класу NIJ-IV (комплект) – 13 000-25 000 гривень
  • Бронежилет – 20 000-50 000 гривень
  • Шолом класу NIJ-IІІ – 12 000-19 000 гривень
  • Захист потилиці – 650-1600 гривень
  • Додатковий балістичний захист (залежно від різновиду) – 3 000-8 000 гривень.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]