Єпархії УПЦ МП вже просто грабують "низові" парафії

|
Версия для печатиВерсия для печати

Після переходу до ПЦУ Свято-Успенського храму селища Олександрівка міста Чорноморськ, що на Одещині, секретарку громади Світлану Коробчук побили по обличчю.

NV поспілкувався з постраждалою, настоятелем храму отцем Михайлом Харабарою, священиком УПЦ МП Павлом та прихожанкою Свято-Успенського храму Марією, яка проти переходу в ПЦУ.

Коробчук Cвітлана: "Перестали взагалі йти на поступки до громади. Нас ігнорують повністю. Єпархія робить те, що хоче зі священиками і парафіями. Під час війни ми не переходили [до ПЦУ — ред.], щоб не драйвити людей, і так всім тяжко. Ми волонтерили, молилися. Але ми відмовилися платити податок, яким обклала нас єпархія, всіх священиків, всі приходи. Ми мабуть єдині, хто відмовилися платити такі великі податки. Але нам дали ще четвертого священика на сільську парафію під час війни, в якого троє маленьких діток. У нас багатодітні священики і їх треба громаді годувати. Ми про це сказали єпархії, нам відповіли, що Бог прокормить. Це було цинічно. Ми пішли в Православну Церкву України, залишилися в своєму приході, залишилися в своєму храмі. Вчора було близько 100 людей, які захотіли перейти. Але Єпархія нас так просто не відпускає".

Після зборів, каже Світлана, її побили — обличчя було в крові. Поліція зняла побої.

Разом із вірянами перейшов також настоятель храму, який 32 роки очолює парафію.

Отець Михайло Харабара, нсастоятель Свято-Успенського храму:

"В День Соборності України громада свято-Успенського храму села Олександрівка міста Чорноморська прийняла рішення про перехід в ПЦУ. Сьогодні було зібрання єпископату єпархії, які вирішили, що це неправильно. І завтра планується зібрання, щоб ще обговорити. Що обговорювати, я не знаю, бо громада вже перейшла. Надіюся на благодать Божу, щоб ми жили в мирі та любові".

Після підписання офіційних документів до церкви завітали представники УПЦ МП та віряни, які не підтримали перехід.

Отець Павло священик УПЦ МП: "Одеська єпархія приїхала сюди, щоб вручити указ колишньому настоятелю Михайлу Харабарі".

— А чому колишноьму?

— Тому що він вийшов з юрисдикції нашої Церкви.

— Які ваші наступні дії?

— Будемо молитися.

Марія прихожанка Свято-Успенського храму: "Я буду говорить на русском, потому что я сама не украинка. Что произошло — вчера вечером было собрание, в известность не поставили всех прихожан. Не было никакого захвата, добровольно перешли. Оформили документі и все. Вы хотите молиться, назвали себя ПЦУ? Стройте себе храм и там молитесь. Откуда переименовали? Єто Варфоломей, Томос. Вот началась эта война, гонение на Церковь. А вот ви видели скольки тут людей было от ПЦУ?

— Так, я з ними спілкувалась.

— Я за свою веру, я за христа, я за УПЦ. Я не буду менять свою веру. Никто меня не заставит.

На Одещині ще продовжують працювати 415 церков УПЦ МП. У 2022 році лише одна церква регіону перейшла до ПЦУ.

Як повідомляли ЗМІ, архиєпископ Одеський і Балтський ПЦУ Афанасій 23 січня прийняв настоятеля і уповноважених парафіян Свято-Успенської парафії селища Олександрівка міста Чорноморськ.

Задовільнивши прохання священика і громади про прийняття до складу Одеської єпархії ПЦУ, владика Афанасій видав відповідні Укази, а також затвердив новий Статут релігійної громади.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]