Промисел крабу в рф зупиниться через санкції

|
Версия для печатиВерсия для печати

Заборона США на імпорт краба з рф почне діяти з середини червня, але російські видобувачі через зруйновану логістику вже зіштовхнулися з труднощами з відвантаженням продукції за кордон.

Про це пише російське видання Коммерсант.

На США та ЄС припадала майже половина експорту краба. Перенаправити обсяги, що звільнилися, на внутрішній ринок компанії не можуть через існуючі в росії жорсткі вимоги щодо утримання природного миш'яку в переробленому улові. Споживачам із Азії потрібен живий краб, що здатні забезпечити не всі експортери. Виробники поки що бачать один вихід — зупинити промисел.

Загалом для рибної галузі обмеження зовнішніх ринків загрожує втратою, за підрахунками експертів, понад $4 млрд. на рік.

Про серйозні труднощі російських здобувачів зі збутом замороженого краба в США повідомили декілька учасників ринку. За їхніми словами, складнощі з поставками в цю країну та ЄС, на частку яких припадало до 48% всього експорту крабів, почалися відразу після введених у березні США санкцій, хоча термін набуття ними чинності настає лише 23 червня. "Вже неможливий експорт навіть за раніше укладеними контрактами, оскільки зруйнована логістика", - пояснюють співрозмовники "Ъ". 2021 року, за оцінками Росриболовства, в рф видобуто 96 тис. тонн краба, а з січня по 23 травня — 31,5 тис. тонн.

Заступник гендиректора "Маг-Сі Інтернешнл" (видобувач краба) Сергій Гусєв, який підтвердив інформацію "Ъ", пояснює, що в США з рф вирушав краб у розсольному заморожуванні. Цей продукт має попит тільки в США, тоді як в Азії купують живого краба.

За словами гендиректора Союзу рибопромисловців Півночі Костянтина Древетняка, у США експортувалося до 90% краба з Північного басейну, а в ЄС поставлялася насамперед варено-морожена продукція.

Видобувачі з Північного басейну не мають можливості відправляти в Азію живого краба через віддаленість ринків збуту, зазначає Древетняк. У компаній Далекого Сходу, за словами Сергія Гусєва, судна призначені на випуск замороженої продукції в розсолі. Їх необхідно переоснастити для переробки краб для азіатських ринків. "Але для цього потрібне імпортне обладнання, а його ввезення зараз вкрай ускладнене", - додає він.

Направити обсяг, який призначався для США та ЄС, на внутрішній ринок також проблематично. "Наше законодавство, на відміну від США та ЄС, не відокремлює природний нешкідливий миш'як від хімічного і обмежує його вміст у продукції в дуже низькій кількості", - пояснює Костянтин Древетняк. Хоча, за його словами, у всіх ракоподібних, у тому числі краба, миш'як є частиною життєдіяльності. Наразі видобувачі змушені більшу частину улову відправляти на склади, але ці потужності обмежені, каже Древетняк. Крім того, нещодавно завершився сезон вилову мінтаю, якого також доводиться складувати у великих обсягах через проблеми з логістикою, а з 1 червня розпочнеться путина лососевих та їх видобувачам також знадобляться холодильники.

«Маг-Сі Інтернешнл», за словами Сергія Гусєва, може у серпні припинити промисел, якщо ситуація не зміниться.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

20:00
У неділю гроза лише на південному сході України, тепло
18:07
Олександр Чебаненко: Про чергову імітацію, паспорти чоловікам за кордоном та біг влади по граблях
16:05
Адепти московського патріархату мають психічний розлад та потребують медичної допомоги, - лікар о. Олексій Данилов
14:13
Офіційно: ЗСУ контролюють дві третини сіл Очеретиного та Соловйового на Донецькому напрямку
12:05
Провал оборони в Очеретино створив для ЗСУ загрозу поразки майже у всій Донецькій області
10:04
У квітні 2022 року "зелена влада" планувала здати росії суверенітет України, цьому запобіг Джонсон - Die Welt
09:01
Уночі збито 21 з 34 ракет окупантів, але є влучення у 4 ТЕС
08:00
ГЕНШТАБ ЗСУ: ситуація на фронті і втрати ворога на 27 квітня
20:00
У суботу в Україні дощі лише на сході, на півдні до +25°С
18:05
Від Чорнобилю 1986 - до Чорнобилю 2024: ядерна енергетика нашої країни підійшла до небезпечної межі

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]